Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Οκτώβριος 14, 2024, 12:59:18 πμ
Σελίδες: 1 2 [3] 4 5
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Πολύ σπάνιο morgan dollar 1895-o  (Αναγνώστηκε 11363 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
digo
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1079



Προφίλ
« Απάντηση #30 στις: Οκτώβριος 06, 2022, 06:40:51 μμ »

Υπάρχουνε ακριβά και σπάνια Morgans, όπως ας πούμε το «Scarface » που έχει μια γερή χαρακιά στο μάγουλο από τις μήτρες αλλά και αλλα που μπορούν να πιάσουν παρά πολλά χρήματα χωρίς να είναι ακυκλοφορητα.

Οι βαθμοί 65-67, είναι άλλη κατηγορία γιατί είναι ελάχιστα τα νομίσματα που έχουν αυτό τον βαθμό από το μισό εκατομμύριο που κόπηκε.

Αυτό το βλέπω για XF45, η AU details και δεν νομίζω να ξεπερνάει με τίποτε τα $1000 λιανική.

Στειλτο πρώτα για πιστοποιηση και ξαναέλα. Επίσης, μια συμβουλή: όταν δεν γνωρίζουμε μια σειρά (όπως τα Morgan dollars, που είναι ίσως η πλέον δημοφιλής σειρά συλλογής ασημένιων νομισματων παγκοσμίως, με παρά πολύ διαβασμενους συλλεκτες, η τις συλλεκτικες χρυσές λίρες, η οτιδήποτε άλλο), δεν πάμε ντουγρού να αγοράσουμε κάτι που δεν γνωρίζουμε ούτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κοπής της και μάλιστα της συγκεκριμένης χρονιάς και νομισματοκοπείου.

Φιλικα.
Καταγράφηκε
silahim
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 5222

Σοφόν το σαφές.


Προφίλ
« Απάντηση #31 στις: Οκτώβριος 06, 2022, 07:00:07 μμ »

Silahim σε βρησκω λάθος δεν έχεις καταλάβει την σπανιότητα του Μάλλον ακόμα...με έναν πληθυσμό 1,000 δυσεκατομυρια κόσμο που καλύψει το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού σαν την Αμερική και ειρωνευεσε  και θεωρείς ότι τα 450,000 τιράζ που είναι μια κλανια μπροστά στον πληθυσμό της ,το θεωρείς μεγάλο τιράζ;;και μιλάμε για ένα νόμισμα του 1895 ..ποσον χρόνων.. πόσο ακόμα να το βρεις σε καλή κατάσταση σε μια εποχή που το ένα δολάριο ήταν μια περιουσία πως θα το κρατούσε ο κάθε ένας άθικτο;;νομίζω κάπου το χάνεις...και πίστεψέ με εκτός από τον τεράστιο πλυθισμο της Αμερικής εγώ από ένα νησί και μαζεύω να αμερικανικά πόσο ακόμα σε όλη την Ελλάδα πόσο ακόμα στον υπόλοιπο κόσμο..νομίζω κατάλαβες..

Φυσικά καταλαβαίνω αυτά που λές και τα δέχομαι. Αλλά προς το παρόν η γνώμη μου δεν αλλάζει.
Νομίσματα 300.000 και 400.000 χλδ τμχ με αυτά τα χρήματα, μόνο Αμερικανοί τα δίνουν.
Τουλάχιστον αυτό έχω διαπιστώσει εγώ. Ξαναλέω μιλώ για τα υψηλόβαθμα. Και μιλώ για την πλειοψηφία
των συλλεκτών που μαζεύουν Αμερικάνικα. Όχι μόνο τα Μόργκαν.
Πραγματικά πιστεύει κάποιος, ότι Ευρωπαίος συλλέκτης, θα δώσει 200.000 ευρώ για ένα Μόργκαν
των 400.000 χλδ τμχ κοπής???   Απορία
Γαλλικά φόρουμ συλλεκτικά χλευάζουν τον τρόπο που αγοράζουν νομίσματα οι Αμερικανοί ''συλλέκτες''
αλλά και τα ποσά που δίνουν για αυτά! Δεν είμαι ο μόνος που πιστεύει στην αστειότητα τους ως προς
την συλλεκτική τους δίνη.
Καταγράφηκε
apb
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 714


Προφίλ
« Απάντηση #32 στις: Οκτώβριος 06, 2022, 07:08:20 μμ »

Αν δεν ειναι καθαρισμενο το κοβω για μεσαιο au .Σιγουρα μετραει τι θα γραψει η ταμπελα γιατι στο συγκεκριμενο βαθμος με βαθμο απεχει.Χοντρικα θα ελεγα στο range 600-800.Το οποιο ειναι φυσικα πολυ καλο ποσο ειδικα αν το πηρες απο bulk σαν κοινο morgan αλλα κακο αν το πληρωσες με την ελπιδα των ποσων για τις υψηλες καταστασεις.Σε καθε περιπτωση ενα δυσκολο νομισμα.Ειμαι πολυ μακρια απο ειδικος στα συγκεκριμενα οποτε ολα τα παραπανω με μεγαλη επιφυλαξη.
Καταγράφηκε
apb
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 714


Προφίλ
« Απάντηση #33 στις: Οκτώβριος 06, 2022, 07:21:25 μμ »

Απο κει και περα ενα γενικοτερο σχολιο για τα πολυ υψηλα κλεισιματα σε υψηλες καταστασεις που μου κανει εντυπωση που δεν αναφερεται συχνοτερα(χωρις να παραγνωριζω οτι υπαρχουν μεγαλα πορτοφολια) ειναι οτι τα νομισματα οπως και τα περισσοτερα συλλεκτικα ειδη ειναι ενα πολυ προσφορο εδαφος για ξεπλυμα.
Καταγράφηκε
digo
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1079



Προφίλ
« Απάντηση #34 στις: Οκτώβριος 06, 2022, 09:04:18 μμ »

Απο κει και περα ενα γενικοτερο σχολιο για τα πολυ υψηλα κλεισιματα σε υψηλες καταστασεις που μου κανει εντυπωση που δεν αναφερεται συχνοτερα(χωρις να παραγνωριζω οτι υπαρχουν μεγαλα πορτοφολια) ειναι οτι τα νομισματα οπως και τα περισσοτερα συλλεκτικα ειδη ειναι ενα πολυ προσφορο εδαφος για ξεπλυμα.

Είναι πρόσφορο είδος, αλλά το ίδιο μπορεί να ειπωθεί επι 100 η επι 1000 για δημοπρασίες αφρού με πινακες και γλυπτά. Και βέβαια και για γκαλερί που βρίθουν από σκάνδαλα όπως με τους πρόσφατα ανακαλυφθεντες πινακες του «Basquiat». Η όλη αγορά συλλεκτικών βρίθει από σκάνδαλα βρώμικου χρήματος αλλά και πλαστών αντιγράφουν που ξεγελούν και μουσεία.

Κάτι άλλο που θαθελα να πω, γιατί πολύ συχνα βλέπω να αναφέρεται είναι η κλίμακα Sheldon και λίγοι νομίζω γνωρίζουν την προέλευση της.

Ο dr Sheldon, εφηύρε μια κλίμακα κατάστασης/τιμής, αποκλειστικά και μόνον για τα χάλκινα large cents της Αμερικής, δηλαδή από 1797 έως και 1856. Η κλίμακα του ήταν από 1 έως 70, κι η ιδέα ήταν ότι ένα νόμισμα πχ ΧF40 θα κόστιζε 40 φορές περισσότερο από ότι ένα Poor 1, εντελως φλατ, σχεδόν σαν δίσκος που ακόμη δεν έχει χτυπηθεί, στο οποίο δεν διακρίνονται τα γράμματα και με δυσκολία αναγνωρίζεις το περίγραμμα του σχεδίου. Άρα το τέλειο σεντ θα κόστιζε 70 φορές περισσότερο από ότι το σεντ «του κατάδικου» αν κι εκεί το σύστημα ήταν ατελές γιατί προϋπέθετε ότι τα νομίσματα από 60 έως 70, θα είχαν σχεδόν φουλ έως φουλ κόκκινο λούστρο επάνω τους, αυτό που οι εταιρείες ονομάζουν σήμερα red, χωρίς όμως να υπολογίσει τις ενδιάμεσες καταστάσεις (red brown), που τόση σημασία έχουν στον χαλκό.

Τέλος πάντων το σύστημα υιοθετήθηκε αρχικά από την ANA στις αρχές της δεκαετιας του 1980 κι αργότερα με την ίδρυση της PCGS το 1986 και της NGC το 1987, σε όλα αδιακρίτως τα Αμερικανικά κι αργότερα και τα υπόλοιπα νομίσματα του κόσμου , χωρίς όμως να ακολουθήσουν τις διακυμάνσεις τιμών που είχε προτείνει ο doctor. Κι έτσι έχουμε σήμερα ,απίστευτα φαινόμενα όπου ένα ΜS67 πχ, ενός νομίσματος μπορεί να στοιχίζει $300 χιλιάδες κι ένα MS68 να στοιχίζει $2 εκατομμύρια η και παραπάνω ιδιαίτερα αν είναι 2-3 σε αυτόν τον βαθμό, με το ένα πχ δεσμευμένο σε μουσείο η Εθνική συλλογή. Κι όσο πάει χειροτερεύει με την είσοδο των details που κάποτε ήταν απαγορευτικό γι αυτές τις δυο εταιρείες που ηθελαν να εκπροσωπούν μόνον τα καλύτερα νομίσματα, αλλά διαπίστωσαν ότι έτσι άφηναν πολλά χρήματα στο τραπέζι και τα περιέλαβαν κι αυτά, αφήνοντας όμως τον αγοραστή να καθορίσει το εύρος της ζημιάς και την έκπτωση που το νόμισμα θα είχε έναντι πχ ενός καθαρού AU55.

Την δουλειά αυτή την είχε κάνει πρώτη η ANACS, ως ιδιωτική πλέον εταιρεία, που αγοράστηκε από την ANA (American Numismatic Association), με μια όμως σημαντική διαφορα. Η αρχική ιδιωτική ANACS , (της εταιρείας AMOS) πιστοποιούσε προβληματικά νομίσματα (details), αναφέροντας όμως όχι μόνον την ζημια, αλλά και την επίπτωση που αυτή είχε στον καθαρό βαθμό, πχ unc details, lightly cleaned NET AU53, δηλαδή όριζε και ότι η τιμή του νομίσματος ήταν αυτή ενός AU53.

Συνήθως ο καθαρός βαθμος ήταν μια κατηγορία κάτω (από unc σε au, από au σε Xf, κλπ) , υπήρχαν όμως και περιπτώσεις, συνήθως χαρακιές όπου το νόμισμα επεφτε και 3 η και 4 κατηγορίες. Τελικά τότε άνοιξε άλλη μια εταιρεία, η ICG, στην οποια ξαφνικά μεταφέρθηκαν όλοι οι έμπειροι graders της ANACS (όσοι δεν είχαν ήδη πάει στην ΝGC και στην PCGS), η οποία ενώ ήταν πολύ καλή στα ξένα νομίσματα, έδινε αδικαιολόγητα 70αρια σε πολύ μοντέρνα Αμερικανικά νομίσματα που είχαν κυκλοφορησει τότε (το 50 states προγραμμα που κράτησε δέκα χρόνια) και έγιναν μπάχαλο και οι δυο.

Πως ξέρουμε ποια εταιρεία είναι σοβαρή η όχι; Από το greysheet, μια εβδομαδιαία έκδοση που απευθυνεται σε εμπόρους και telemarketers , οι οποίοι πουλάνε και αγοράζουν χοντρική, πχ 100 χρυσα $20 του 1927, νομίσματα που οι αγοραστές ούτε τα βλέπουν αλλά ούτε και φωτογραφία τους βλέπουν, είτε αγοράζουν 100 είτε 1000 είτε 10000. Το greysheet καταγράφει το ποσοστό επι της χοντρικής τιμής ενος νομίσματος που ενας έμπορος βλέπει και αγοράζει, και ποσο από αυτό πιανουν τα νομίσματα σε ποσοτητα (που είναι πάντα τα χειρότερα στο βαθμό τους). Οι καλές εταιρείες λοιπόν πιανουν στην αγορά sight unseen όπως λέγεται, ποσοστά από 85-90%+ της χοντρικής ανα μονάδα και μετά από οπτική εξέταση, ενώ οι δεύτερες και αναξιόπιστες  είναι στα επίπεδα από 75% και πολύ πιο κάτω.

Αυτή λοιπόν ήταν η διαστρέβλωση έως τώρα της αρχικής ιδέας του δόκτορος Sheldon.
Καταγράφηκε
epop
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 5315

pisikas@yahoo.gr


Προφίλ
« Απάντηση #35 στις: Οκτώβριος 06, 2022, 10:08:19 μμ »

Το Μόργκαν είναι κλασσική περίπτωση,au details/surface hairlines.  Weak strike/ αδυναμία στην εκτύπωση, χαρακτηριστικά κοινά σε μοργκαν Νέας Ορλεάνης και πολύ περισσότερο σ' αυτά της δεκαετίας του 1890. Τα υπερβολικά πόσα έχουν δοθεί για κομμάτια με πολύ δυνατό χτύπημα και φοβερό λούστρο. Σ' αυτά τα νομίσματα πραγματικά πολύ σπάνιο. Αν έχω χρόνο το Σαββατοκύριακο θα γράψω και την γνώμη του David Bowers για την συγκεκριμένη χρονιά. Βλέπεις στα αμερικανικά υπάρχει φουλ βιβλιογραφία. Όχι σαν εδώ που είμαστε"εμείς οι βλάχοι όπου λάχει".
Καταγράφηκε
IliopoulosC
Επισκέπτης
« Απάντηση #36 στις: Οκτώβριος 07, 2022, 08:53:39 πμ »

Κατανοώ ότι νομίζεις πως το κέρμα σου φίλε αξίζει σαν μια περιουσία αλλά δεν είναι έτσι. Καταρχάς αυτά που πωλούνται στην Heritage χιλιάρικα και τα παρουσιάζει η NGC είναι ειδικές ποικιλίες πιστοποιημενο οι λεγόμενες VAM. Στο έτος 1895 και συγκεκριμένα στην Ν Ορλεάνη έχουμε 6 ποικιλίες VAM εκ των οποίων μόνο 2 παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Το δικό σου κέρμα δεν ανήκει σε καμία τέτοια ποικιλία. Αυτά γιατί απορείς πως πληρώθηκαν τόσα ορισμένα. Κάτσε να μελετήσεις και πριν αρχίζεις να λες διαφωνώ με σένα η με σένα η με σένα να χεις ορισμένες πληροφορίες για να καταλαβαίνεις και τι ισχύει. Το κέρμα σου δεν έχει VAM μ ενδιαφέρον η αξία συλλεκτική. Είναι οριακά AU και δεν πληρώνεται πάνω από 50€ πουθενά ούτε στις ΗΠΑ.

Σου στέλνω λινκ για ν αρχίσεις να ψάχνεσαι στα Μόργκαν δολλάρια. Αρχομένης από το 1895 ο το δικό σου. 

http://ec2-13-58-222-16.us-east-2.compute.amazonaws.com/wiki/1895-O_VAMs

Καταγράφηκε
solferino
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2792


coincoholic


Προφίλ
« Απάντηση #37 στις: Οκτώβριος 07, 2022, 08:59:10 πμ »

με κάθε επιφύλαξη γιατι οι φώτο είναι πολύ μικρές, το Ν απο το one δεν μου αρέσει καθόλου.
Καταγράφηκε

Οι μεγάλοι πόνοι είναι βουβοί.
Glika
Χάλκινο μέλος
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 376


Προφίλ
« Απάντηση #38 στις: Οκτώβριος 07, 2022, 09:15:54 πμ »

Αν και δύσκολη εκτίμηση από τις φωτογραίες. Ωραίο νόμισμα. Μπράβο να το στείλεις για πιστοποίηση.
ΑU55-58
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 07, 2022, 09:18:07 πμ από Glika » Καταγράφηκε
Giwrgos.v kal
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 139


Προφίλ
« Απάντηση #39 στις: Οκτώβριος 07, 2022, 11:38:16 πμ »

Iliopoulosc καλό είναι να μην ξανάσχολιασεις γιατί θα σε κοροϊδεύει όλο το στέκι..μην ξαναπείς για 50€ θα σε κοροϊδέψουν και οι άσχετοι συλεκτες
Καταγράφηκε
IliopoulosC
Επισκέπτης
« Απάντηση #40 στις: Οκτώβριος 07, 2022, 11:47:13 πμ »

Iliopoulosc καλό είναι να μην ξανάσχολιασεις γιατί θα σε κοροϊδεύει όλο το στέκι..μην ξαναπείς για 50€ θα σε κοροϊδέψουν και οι άσχετοι συλεκτες

 Βγαλτο για πώληση όπου θέλεις οπότε θέλεις και θα διαπιστώσεις το πόσα χρήματα θα πιάσεις. Καλή σου συνέχεια.

Υ.Γ : Εγώ θα σχολιαζω οπότε θέλω όπου θέλω και όπως κρίνω εγώ και το αν με κοροϊδέψουν άστο ν' ανησυχώ εγώ γι αυτό.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 07, 2022, 11:49:46 πμ από IliopoulosC » Καταγράφηκε
epop
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 5315

pisikas@yahoo.gr


Προφίλ
« Απάντηση #41 στις: Οκτώβριος 07, 2022, 01:18:07 μμ »

Η αξία του νομίσματος είναι γύρω στα 500-600€ , στην κατάσταση του, αν δε πάρει καθαρό βαθμό γύρω στο 1000αρικο. Το δεύτερο όμως το θεωρώ πολύ δύσκολο και με λίγες πιθανότητες. Το ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να πωληθεί δεν παίζει κανένα ρόλο. Το συγκεκριμένο μπορεί να πωληθεί πολύ εύκολα στο eBay, ιδίως αν πιστοποιηθεί.
Καταγράφηκε
epop
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 5315

pisikas@yahoo.gr


Προφίλ
« Απάντηση #42 στις: Οκτώβριος 07, 2022, 01:28:35 μμ »

Ο Bowers αναφέρει στο βιβλίο του ότι έχει μικρό τιράζ για Μόργκαν. Ιδιαιτέρως δε σε mint state δεν έχει καταγραφεί καμία σακούλα των χιλίων όταν άνοιξαν τα θησαυροφυλάκια και απελευθερώθηκαν εκατομμύρια κομμάτια το 1962. Πιστεύει δε ότι σε 65αρι έχουν σωθεί 7-11 κομμάτια, 2-3 σε ms66, και 1-2 σε 67. Εξού και τα τρελό ποσό για το 67αρι της PCGS που είναι και μοναδικό. Έχει σατινε λούστρο πράγμα πανσπανιο για την συγκεκριμένη κοπή που έγινε με κουρασμένες μήτρες.Ενώ η NGC δεν έχει πάνω από 66αρι μετά από 35 χρόνια.
Καταγράφηκε
epop
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 5315

pisikas@yahoo.gr


Προφίλ
« Απάντηση #43 στις: Οκτώβριος 07, 2022, 01:36:15 μμ »

Τα δε ms ο Bowers θεωρεί ότι προέρχονται από  μερικές εκατοντάδες που βγήκαν από έμπορο στις αρχές του 50 από το κεντρικό θησαυροφυλάκιο της Ουάσιγκτον. Βέβαια αυτό που θεωρούσαν τότε ms σήμερα είναι σήμερα στις εταιρείες βγαίνει 53-55 πολλές φορές.
Καταγράφηκε
IliopoulosC
Επισκέπτης
« Απάντηση #44 στις: Οκτώβριος 07, 2022, 02:10:25 μμ »

Πέρα από το τι γράφετε όλοι σας τα πορτοφόλια και η αγορά είναι αμείλικτη και αυτή είναι η εξής εικόνα με τα κλεισίματα δημοπρατικών οίκων τα τελευταία χρόνια.

Ξεκινάω από το 58ρι μετά δείχνω το 61ρι μετά δείχνω το proof μετά δείχνω το 55ρι. Κανένα από αυτά δεν έχει φίλος μας που ρωτά και που απαντά μόνος του σαν παντογνώστης. Από κάτω θα δείξω τι γίνεται σε κέρματα κοντά στην ποιότητα του φίλου μας εδώ.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 07, 2022, 02:12:27 μμ από IliopoulosC » Καταγράφηκε
Σελίδες: 1 2 [3] 4 5
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences