να διορθώσω αν μου επιτρέπεται.
Οι σειρές ειναι ~15.οοο
4.987 με ζελατίνα και 10.οοο στην κοκκάλινη θήκη
Εγω δεν καταλαβα τελικα
Δηλαδη οταν λεμε επισημη εκδοση, αυτο εννουμε;
Δηλαδη παραγγελια μια θηκη;
Όχι Σωτήρη. Η προυφ του 65 έχει μπερδεμένη ιστορία, με τις 10000 σειρές να μοιράζονται στα δυο: οι μισές στην αθλια πλαστική μαλακή θήκη της Ελλάδας κι οι άλλες μισές στην plexiglass θήκη , παραγγελία 5000 τέτοιων στην Capital plastics από την εταιρεία Paramount που εκείνο τον καιρό ασχολιόταν αρκετά με Ελληνικά νομίσματα. Να θυμησω εδώ ότι η Paramount ηταν και η εταιρεία που απέκτησε τις μήτρες των ασημένιων νομισματων του 1935, που το Ελληνικό κράτος παρήγγειλε στον οίκο SPINK κι ο οποίος με την σειρά του τα έδωσε ως υπεργολαβία στο Heaton Mint.
Εφόσον το Ελληνικό κράτος καλά καλά δεν είχε να πληρώσει τα αναμνηστικά αργυρά και χρυσα νομίσματα (1935-40) που κόπηκαν για τον Γεώργιο Β, ακόμη και τις μειωμένες ποσότητες, (ένα τουλάχιστον χρυσό 100ρικο πουλήθηκε από τον ίδιο τον SPINK το 1940) δεν προξενεί έκπληξη ότι κι οι μήτρες του ασημένιου (απ’οσο ξέρουμε) κατέληξαν επίσης στην κατοχή της Paramount, αρχές 70, εξ ου και οι γνωστες επανακοπες.
Το Ελληνικό κράτος αδιαφόρησε γι αυτές ακόμη και τότε, σε παρασκήνιο που μου είναι άγνωστο, παρ’οτι είχαμε τον αδελφό του Παύλο και για λίγο τον Κωνσταντίνο Β επι 20+ συναπτά έτη μετά το τέλος του πολέμου και μέχρι την δικτατορία. Οι συνταγματάρχες σίγουρα είχαν άλλες προτεραιότητες.
Προσωπικά θεωρώ την προυφ στην συσκευασία της Capital Plastics επίσημη και την άλλη με το πλαστικό με PVC δεν θέλω να τη βλέπω στα ματια μου.
Τώρα η σειρά που ανέφερα ως type set του Παύλου, που πέτυχα στο ebay, με ένα νόμισμα από κάθε του αξία, εκτός από το 50αρακι που έχει και του 1962 και του 1964 (ίσως γιατί έχει όλη την σειρά του 62 κι αυτό του 64 είναι πιο τζαμι) ήταν πρωτοβουλία ενός συλλέκτη και στάθηκα τυχερός που μου έκατσε.Αυτή σαφώς δεν είναι επίσημη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι και πολύ ωραία.