Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Μάρτιος 29, 2024, 05:37:37 μμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Απίστευτο νέο ρεκόρ του μοναδικού $20 (ex Farouk) του 1933  (Αναγνώστηκε 1393 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
digo
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1057



Προφίλ
« στις: Ιούνιος 11, 2021, 10:14:40 μμ »

Δυο φορές πουλήθηκε σε δημοπρασία: το 2002 σε μια δημοπρασία του Sotheby’s (μετά από μια εξάχρονη δικαστική διαμάχη και μια περίεργη αλλά επικερδέστατη συμφωνία του πωλητή, Steve Fenton, και του Αμερικανικού Δημοσίου, οι οποίοι μοιράστηκαν τα έσοδα της πώλησης του) ,όπου ήταν…………..το μοναδικό λοτο (!), απιστοποιητο αλλά η PCGS το είχε εκτιμήσει ως ΜS65 για να ησυχάσουν όσοι φοβόντουσαν ότι ο πρώην Αιγυπτιος βασιλιάς τοχε περάσει με λάκα και φέτος, πάλι από τον ίδιο οίκο (Sotheby’s), που ως γνωστόν πουλάει εκατοντάδες σπάνια και πανάκριβα αντικείμενα, όχι όμως νομίσματα, το νόμισμα πουλήθηκε εκ νέου ένα τσικ πιο κάτω από $20 εκατομμύρια δολλαρια!

Ο οίκος Morton and Eden άλλωστε, ήταν παλιά το τμήμα του Sotheby’s για νομίσματα, το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε εδώ και παρά πολλά χρόνια.



Το ρεκόρ έγινε μετα από 19 χρόνια κατοχής, και αφού ο τότε αγοραστής, επιστρατευσε και πάλι τον ίδιο οίκο, επαναλαμβάνοντας σχεδόν την ίδια μοναδική δημοπρασία, αυτή τη φορα με τρία αντικείμενα, το ίδιο και μοναδικό νόμιμο σε ιδιωτικά χέρια 1933 $20 πιστοποιημένο πια PCGS MS65, μια τετράδα από την άκρη του μοναδικου φύλλου του διάσημου γραμματοσήμου «Ιnverted Jenny» με το διπλανάκι ανάποδα,  κι ένα ακόμη σπανιότατο γραμματόσημο (British Guiana), τα οποία έκλεισαν στις απίστευτες τιμές των $18,9, $8,3 και $4,9 εκατομμυρίων αντίστοιχα! Δηλαδή το $20 του Φαρουκ υπερδιπλασίασε την πρότερη τιμή του που ήταν κι αυτή ρεκόρ μέχρι να την προσπεράσει ένα πολύ ιδιαίτερο δολλαριο, φτάνοντας σχεδόν τα $20 εκατομμύρια.

Σίγουρα το γεγονός, ότι μετά την πρώτη πώληση, μια οικογένεια από την Φιλαδέλφεια παρέδωσε στο FBI τα… δέκα (!) $20 του 1933 που ένας πρόγονος τους είχε καταφέρει να αποσπάσει από το Νομισματοκοπείο, χωρίς να αποδειχτεί ποτε η κατοχή τους, αλλά με τον αριθμό αυτόν να λείπει μετα από όλες τις κατασχέσεις που το FBI έκανε με τρομερό ζήλο από την δεκαετία του ‘40 και μετά, κι η απόρριψη της νόμιμης ύπαρξης και κατοχής τους  από δικαστήριο (απόφαση που ανέτρεψε το Εφετείο, αλλά που επισφραγίστηκε τελικά και αμετάκλητα σε τρίτο δικαστήριο), είχε τον μεγαλύτερο ρόλο στην τιμή, άμεσα εξαρτώμενη από την μοναδικότητα του, χωρια η ιστορία του, η οποία έγινε ένα ωραιότατο βιβλίο .

Illegal Tender ο τίτλος από τον David Tripp που με την έρευνα του έγινε και ο κύριος μάρτυρας της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη δικη εναντίον των απογόνων του Israel Swift , του χρυσοχόου δηλαδή που κατάφερε να τα αποκτησει και που δεν τα παρέδωσε ποτε. Ένα βιβλίο σαν αστυνομικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή αυτό το νόμισμα και που βέβαια, όλα όσα αναφέρονται είναι αληθινά.

Το μόνο μελανό σημείο, ήταν η καταστροφή αυτών των 10 τεμαχίων (αντί να δωρηθουν σε μουσεία πχ) από την Αμερικανική κυβέρνηση που έσπειρε ρίγη ανατριχίλας, δικαιολογημένης δυσαρέσκειας και αγανάκτησης σε ολόκληρη την νομισματική κοινότητα.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 11, 2021, 10:24:26 μμ από digo » Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences