Σε ενα ρεαλιστικό σενάριο λοιπόν Γιάννη, κάποιος είναι 30 χρόνων εχει δικό του σπίτι και εχει μισθό 800ευρώ και έχει και 50κ καταθέσεις. Τι πρότείνεις σε αυτόν τον άνθρωπο ? να αγοράσει ασήμι μήπως γινει τριτος παγκόσμιος πολεμος και δεν εχει να φάει?
?? Γιατί αν κατάλαβα καλά αυτο λετε οι περισσότεροι από εδω μεσα?
Εγω νιώθω πολύ ασφαλής εχοντας τα λεφτα μου στην τράπεζα , χωρις ασήμι σπίτι μου,και με ενα χρυσό νομισμα μιας ουγγιας μόνον.Α, και ένα G3 καθως ειμαι εθνοφυλακας.
Βασιλη το εκανα για να συζητηθει ''καφενειακα'' και να ακουστουν κι αλλες αποψεις.
Μιας και απαντησες εσυ θα μιλησουμε μαζι,τωρα.
Στο παραδειγμα που αναφερεις να βγαλω την υπερβολη για το τελος του κοσμου και να
προσπαθησω να εξηγησω ρεαλιστικα,κατ'εμε.
Λοιπον στον 30χρονο με 800 εισοδημα και 50Κ καταθεσεις θα του προτεινα να βγαλει τα λεφτα
το ΧΘΕΣ εξω απο το τραπεζικο συστημα,τουλαχιστον τις Ελλαδας.
Δευτερον να τα σπασει σε 3 κομματια 20-20-10.
Τα 10 λιριτσες και ασημακια αλλα πρωτα σωστη ερευνα απο που θα αγορασει και που θα πουλησει
ανα πασα ωρα οταν χρειαστει ρευστοποιηση και εαν αγορασει πχ σημερα σε τι τιμη εχει καλυψει
προμηθειες,premium κτλ για να ερθει ισα βαρκα.
Τωρα σ'αυτο μεσα μπαινουν οι σαραφηδες κτλ αλλα ας το αφησουμε για λιγο πιο αργοτερα για να μην βγει μεγαλο το ποστ.
Τα 20αρια τωρα αναλογως το ρισκο που θελει να παρει μπορει να
1. Καταθεση σε 2 τραπεζες εσωτερικου (ψιλομεγαλο ρισκο)
2. Καταθεση σε 2 τραπεζες εξωτερικου ( μετριο ρισκο+πολυ ψαξιμο+μεγαλυτερες προμηθειες)
3. Να τα βαλει καπου κρυφα ( θαψει,κρυψει στην ντουλαπα κτλ) (μετριο ρισκο)
4. Να επενδυσει 20 και να εχει καταθεση 20 (μετριομεγαλο ρισκο)
5. Να τα επενδυσει ολα και τα 40 (μεγαλο ρισκο)
Εαν υπαρχουν κι αλλα παρακαλω αναφερε τα.
Χωρις ρισκο δεν γινεται τιποτε.Παντα υπαρχει.
Εγω προσωπικα αυτα που εχω ειναι εκτος τραπεζικου συστηματος.
Το χρησιμοποιω γιατι δεν γινεται αλλιως αλλα μεχρι εκει.
Επισης δεν ενιωθα τις καλες μερες ασφαλης για ηθικους κυριως λογους,ποσο μαλλον τωρα.
Αυτο δεν σημαινει οτι ασπαζομαι τα σεναρια καταστροφολογιας ΑΛΛΑ εαν υποθετικα παντα
γινει το 0.000001% απ'αυτα? Δεν ειναι κακο να εισαι εστω και λιγο προετοιμασμενος για
τα χειροτερα.Εχω κανει αλλα και αλλα αυτο μου φαινεται τρομερα λογικο για να το προσπερασω
χωρις σκεψη και εστω καποια αντιδραση απο μερους μου.
Με λιγα λογια οι περισσοτεροι ειχαν αφησει το μελλον στα χερια αλλων και ισως και τωρα ακομα
προλαβαινουν να κανουν κατι να σωσουν οτι εχει απομεινει.Δυστηχως θα πρεπει να παρουν την τυχη
στα χερια τους και να κολυμπησουν σε αγνωστα νερα.Λαθη θα γινουν,ολοι κανουμε, σιγουρα ομως θα
εχουν καλυτερο αποτελεσμα απο το συνεχιζουν να κοιμουνται ή να συνεχιζουν να τρωνε αμασητα τα παντα.
Τωρα βαση αυτου του σκεπτικου δεν μενουν και πολλες επιλογες.Πολυ ρισκο και αβεβαιο μελλον.
Ειδα και το ''βεβαιο'' πως ηταν και δεν μ'αρεσε.Απο την στιγμη που υπαρχει αναταραξη ισορροπιων εκει
ειναι το ''μελι''.Απ'οπου και να το πιασεις το ασημακι εχει πολλα δυνατα σημεια εχει και αδυναμιες ομως.
Εξου και ο τιτλος της ενοτητας Μυθοι και πραγματικοτητες.Που αλλου βλεπεις εσυ περισσοτερες πιθανοτητες
να εχει καλυτερη αποδοση του κεφαλαιου σου σημερα?Δεν μιλαμε για διπλασιασμους και τρελα νουμερα.
Στην προθεσμια τραπεζας?Σε ακινητα?Σε ομολογα?Καπου αλλου?
Εγω μελετωντας λιγο την θεωρια με τους κυκλους των αγορων κατεληξα οτι τωρα ειμαι για εδω στα μεταλλα.
Δεν λεω οτι ειμαι επιστημονας ή Trader απλα προσπαθω με τα λαθη μου και τις αδυναμιες μου.