Έχει αλλάξει Ό νόμος εδώ και χρόνια. Υποχρεωτικά βγάζεις άδεια κατοχής για εκκλησιαστικά αντικείμενα που είναι 100 από το σήμερα. Δηλαδή 1920. Εύκολα βγαίνει μιας και η εικόνα ανήκει στο 99,9999 % που δεν είναι κάτι σημαντικό για την αρχαιολογία. Όμορφη εικόνα σε πολύ κατασταση , οικογενειακό κειμήλιο ανεκτίμητο αλλά μέχρι εκεί......
ποτε αλλαξε;;; ο 3028/2002 αλλαξε σε αυτο;;; μηπως τα μπερδευεις λιγο με τον διαχωρισμο των κινητων μνημειων και με αυτα που πιανει ο νομος αμεσα; γιατι τοσο η αρχαιολογια οσο και το ιεκ που εχει σαν μαθημα τον αρχαιολογικο νομο σε συγκεκριμενη ειδικοτητα... ακολουθουν τον 3028 χωρις αλλαγη στο συγκεκριμενο κομματι!
ο διαχωρισμος ναι υπαρχει...
Στα κινητά μνημεία περιλαμβάνονται:
α) αυτά που χρονολογούνται έως και το 1453,
β) τα μεταγενέστερα του 1453, που χρονολογούνται έως και το 1830 και αποτελούν ευρήματα ανασκαφών ή άλλης αρχαιολογικής έρευνας ή που αποσπάσθηκαν οπό ακίνητα μνημεία, καθώς και οι θρησκευτικές εικόνες και λειτουργικά αντικείμενα της ίδιας περιόδου,
γ) τα μεταγενέστερα του 1453, που χρονολογούνται έως και το 1830, δεν υπάγονται στην περίπτωση β/ και χαρακτηρίζονται μνημεία Λόγω της κοινωνικής, τεχνικής, Λαογραφικής, εθνολογικής, καλλιτεχνικής, αρχιτεκτονικής, βιομηχανικής ή εν γένει ιστορικής ή επιστημονικής σημασίας τους,
δ) τα νεότερα πολιτιστικά αγαθά που είναι προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών και χαρακτηρίζονται μνημεία λόγω της κοινωνικής, τεχνικής, Λαογραφικής, εθνολογικής, καλλιτεχνικής, αρχιτεκτονικής, βιομηχανικής ή εν γένει ιστορικής ή επιστημονικής σημασίας τους και
ε) τα νεότερα πολιτιστικά αγαθά που ανάγοντα στην περίοδο των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών και χαρακτηρίζονται μνημεία λόγω της ιδιαίτερης κοινωνικής, τεχνικής, Λαογραφικής, εθνολογικής ή εν γένει ιστορικής, καλλιτεχνικής, αρχιτεκτονικής, βιομηχανικής ή επιστημονικής σημασίας τους.
ΟΜΩΣ!!!...
Τα αρχαία κινητά μνημεία που υπάγονται στις περιπτώσεις α’ και β ‘ προστατεύονται από το νόμο χωρίς να απαιτείται η έκδοση οποιοσδήποτε διοικητικής πράξης.
Τα πολιτιστικά αγαθά των περιπτώσεων γ’, δ’ και ε’ χαρακτηρίζονται μνημεία με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Υπηρεσίας και γνώμη του Συμβουλίου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως .
Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία εκδίδεται με εισήγηση της Υπηρεσίας, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί, κατ’ εξαίρεση, να χαρακτηρίζονται μνημεία, ομοειδείς κατηγορίες κινητών πολιτιστικών αγαθών που παρουσιάζουν ιδιαίτερη κοινωνική, τεχνική, λαογραφική, εθνολογική ή εν γένει ιστορική, καλλιτεχνική ή επιστημονική σημασία, εφόσον σπανίζουν, ο ατομικός προσδιορισμός τους είναι δυσχερής και συντρέχει κίνδυνος απώλειας ή καταστροφής τους.
αρα... τι μας λεει εδω ο νομος;;; οτι για να χαρακτηριστει ενα κινητο μνημειο μεταγενεστερο του 1453 και αν ειναι εκλησιαστικο λειτουργικο αντικειμενο ή εικονα μεχρι το 1830, πρεπει να εισηγηθει η |Υπηρεσια, να γνωμοδοτησει το Συμβουλιο και μετα να βγαλει αποφαση ο Υπουργος, να εκδοθει και να δημοσιευθει σε ΦΕΚ, αλλιως δεν τα πιανει ο νομος!