digo
|
|
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 14, 2020, 08:55:38 πμ » |
|
Συγνώμη για το χτεσινό ποστ, νόμιζα ότι το είχε αναρτήσει ένας φίλος και του έκανα καλαμπούρι.
Το σφάλμα είναι καθετης κοπής από τα φύλλα στα οποία εκτυπώνονται και μετά κόβονται οριζοντίως και καθέτως τα χαρτονομίσματα που το κάθε φύλλο διαθέτει. Δεν είμαι ο καταλληλότερος για να σου πει την τυχον υπεραξία, εξαρτάται και από την κατάσταση κλπ.
Με την ευκαιρία, θαθελα να επισημάνω γι αυτούς που συλλέγουν ευρωχαρτονομισματα, ότι η ΕΚΤ, πουλάει μέσω άλλων κεντρικών τραπεζών (πχ Bundesbank για τα Γερμανικά 5ευρα πχ), αντίστοιχα φύλλα ,6x8 παραδείγματος χάριν, με το κάτι τις παραπάνω βέβαια, αφού τα άκοπα φύλλα σε μεγάλες διαστάσεις είναι πολύ ποθητά από συλλεκτες και μη, όπως και το Bureau of Engraving and Printing (BEP), εκδίδει αντίστοιχα τέτοια άκοπα φυλλαράκια η μεγάλα φύλλα του 1,2,5,10,20,50 και 100 δολαρίων. Τα πιο μεγάλα είναι αυτά των μικρότερων αξιών, πχ 6x8 χαρτονομίσματα του 1 δολλαριου.
Αυτά είναι ΑΜΕΣΑ διαθεσιμα (φυσικά σε εντελώς ακυκλοφόρητη κατάσταση) και κάποιοι λίγο πονηροί, φροντίζουν να τα κόβουν επίτηδες τα πεντοευρα , μισα μισα ,συνήθως οριζοντίως αλλά και καθέτως, παρουσιάζοντας τα μετά ως φοβερά σφάλματα, τη στιγμή που ταχουν κόψει οι ίδιοι και τη στήνουν ψάχνοντας για λίγο αφελείς συλλεκτες , που χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις πιστεύουν ότι πρόκειται περί μεγάλης σπανιότητας. Προσοχή λοιπόν σε αυτά.
Το τελευταίο σχόλιο αφορούσε φρεσκοτυπωμένα 5ευρα βέβαια, και όχι το χιλιοδραχμο που μας έβαλε εδώ ο φίλος που πράγματι μπορεί να είναι λάθος κοπή από το ΙΕΤΑ (ΙΔΡΥΜΑ Εκτυπωσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών), και που όπως ξαναείπα, δεν είμαι κατάλληλος για να το κοστολογήσω.
|