Καλησπέρα φίλε,
παρόμοιο θέμα αλλά πολύ μικρότερης έκτασης (σαν κεφάλι καρφίτσας) είχε μια λίρα που είχα παλιά.
Νομίζω τα λένε copper marks και είναι, όπως λες, από τη διαδικασία της πρέσσας. Στη δική μου περίπτωση ήταν πιο σκουρόχρωμα -προς το μαύρο- τα δύο σημαδάκια που είχε, μάλλον από πιο προχωρημένη οξείδωση του χαλκού.
Δοκίμασα με "αλουμινόχαρτο-σόδα-βραστό νερό" και μετά από μερικές επαναλήψεις, τα σημαδάκια αυτά έφυγαν και στο σημείο που βρίσκονταν έμεινε ένας ανεπαίσθητος αποχρωματισμός, τον οποίο για να τον διακρίνεις ήθελε πολλή προσοχή. Σε κάθε περίπτωση ήταν πολύ ανώτερο το μετά από το πριν.
Θα έλεγα ότι ο χαλκός (ή ό,τι άλλο ήταν) δεν έφυγε από το σημείο, απλώς καθάρισε πολύ καλά και το χρώμα ήρθε πολύ κοντά στου χρυσού. ίσως είχε νόημα να πειραματιστώ με κάποιο οξύ που θα έλιωνε την επικάθιση αλλά όχι το χρυσό, δεν ήμουν όμως τόσο θαρραλέος
Η λίρα έμεινε 1-2 χρόνια στην κατοχή μου, δεν ξαναμαύρισε. Την είχα και σε κάψουλα, δεν ξέρω αν βοήθησε κι αυτό. Όταν τελικά πούλησα τη λίρα, ο αγοραστής δεν είχε κανένα πρόβλημα. Βασικά, αν δεν του το έλεγα, δε θα το είχε δει καν.
Τα παραπάνω σου τα λέω βασισμένος στη μία εμπειρία που είχα και στην έρευνα που έκανα για δική μου ενημέρωση. Δεν είμαι ειδικός και τα λέω με επιφύλαξη.