Υπαρχει μια διαφορα εδω και μιλαω για τον εαυτο μου. Αλλο να κατεχεις την τεχνολογια και αλλο να σε κατεχει.
Εδω και χρονια:
1.Χρησιμοποιω μονο διανομες linux.(εχω σταματησει τα windows απο τα 7ρια)
2.Εχω ασχοληθει με arduino, raspberry, microbit και αυτην την στιγμη στο γραφειο μου βλεπω ηδη 3 raspberry pi που καθονται.
3. Απο το 2017 εχω εναν ατομικο σερβερ με Nextcloud για αποθηκευση δεδομενων, φωτογραφιων κλπ
4.Εχω ασχοληθει λιγο και με ρομποτικη που βασιζεται παντα σε arduino - raspberry pi.
5.Εχω και καμια 20αρια instructables
https://www.instructables.com/member/Tsartsanis/instructables/Καλες οι τεχνολογιες αλλα το ποιος τις κατεχει ειναι ενα αλλο θεμα.
Και για να επανελθουμε στην μηχανη. Δεν ειμαι κατα των κοινωνικων δικτυων.Χρησιμοποιω το twitter καθημερινα. Ειμαι κατα της αλογιστης χρησης τους. Το να οδηγεις και να κανεις like πχ στο facebook ειναι βλακωδες το λιγοτερο. Και οπως ειπε και καποιος "ο ανθρωπος σταματαει σιγα σιγα να σκεφτεται και απλα το μονο που κανει ειναι να τρεχει καποια script στον εγκεφαλο του".
Η μετάβαση σε τέτοιο περιβάλλον (linux) είναι δύσκολη για τον απλό χρήστη.
Γιατί;
1. Αν ειναι εντελώς αρχάριος, πχ γονεις σε μεγάλη ηλικία, η προσασρμογή είναι δύσκολη.
Όλοι οι γνωστοί έχουν windows οπότε δεν θα μπορεί να συζητήσει ή να ανταλλάξει αρχεία office/openoffice :-) Ανταλλαγή αρχείων σε NTFS πρόσβατα έγινε εφικτή . Και πολλα άλλα που στυς απλούς χρήστες ακούγονται κινέζικα
2. Σε advanced χρήστες υπάρχουν πολλές εφαρμογές που δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες σε linux.
Η μετάβαση απαιτεί πολύ χρόνο και πάντα θα υπάρχει το περιβάλλον που είναι windows. Και συνέχεια δημιουργεί δυσκολίες
Βέβαια έχουν γίνει πολλά βηματα . Και όσο πλησιάζει η ώρα του κόστους 200-250Ε για τα windows license ή μηνιαίο κόστος για το CLOUD office, που δεν θα μπορεις να αποφύγεις, οι ενναλακτικές έροχνται όλο και πιο κοντά.