Η «αφελής» μου παρατήρηση είναι η εξής: το grading ενός νομίσματος από τις εταιρείες πιστοποίησης σίγουρα πραγματοποιείται με βάση κάποια αντικειμενικά κριτήρια. Από εκεί και πέρα είναι σίγουρο ότι υπάρχει και κάποιος βαθμός υποκειμενικής εκτίμησης που θα μορούσε να σχετίζεται με την εμπειρία του κάθε grader. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπερ- ή να υπο- εκτιμήσει ένα νόμισμα σύμφωνα πάντα με την δικιά μας αρχική εκτίμηση (που και αυτή όμως στηρίζεται σε αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια) και αυτή συνήθως κυμαίνεται στους 1-2 βαθμούς πάνω ή κάτω. Και επίσης αυτό αφορά νομίσματα ακόμα και χαμηλών αξιών που η υπερεκτίμησή τους δεν θα αύξανε σημαντικά την αξία τους. Αλλά και εμείς κάτι τέτοιο δεν κάνουμε, ως απλοί συλλέκτες; Όσες φορές έχει ανέβει για εκτίμηση στο στέκι ένα νόμισμα, πάντα υπάρχει μια «διάσταση» απόψεων που κινείται στα παραπάνω όρια και η οποία, θέλω να πιστεύω, δεν γίνεται εκ του πονηρού. Δεν ξέρω κατά πόσο οι dealers έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την κρίση των graders, αλλά φαντάζομαι ότι αν αυτό συμβαίνει θα είναι σπάνιο και θα αφορά πολύ συγκεκριμένα νομίσματα.
ΥΓ. Για την ιστορία να σας πω ότι το 20ρικο που ανέβασα αγοράσθηκε από έναν σοβαρότατο έμπορο της Αθήνας (που είναι και εξουσιοδοτημένος dealer) έναντι 340 ευρώ. Στάλθηκε για πιστοποίηση μαζί με πολλά άλλα νομίσματα (όχι δικά μου) από άλλον dealer (πολύ μακρυά απο τον προηγούμενο) τον οποίο ΔΕΝ γνωρίζω προσωπικά και του οποίου ΔΕΝ είμαι πελάτης (παρά μόνο έχω στείλει κάποια λίγα νομίσματα για πιστοποίηση, χωρίς αυτός να πληρώνεται από εμένα για την υπηρεσία του). Βαθμολογήθηκε τελικά MS64. Αντικειμενική εκτίμηση; Υπερεκτίμηση; Το σίγουρο όμως είναι ότι οι dealers δεν καθόρισαν το αποτέλεσμα.
Θα με συγχωρέσεις, αλλά διαφωνώ ΚΑΘΕΤΑ.
Όταν ισχυρίζεσαι ότι είσαι grader και μάλιστα ΠΛΗΡΩΝΕΣΑΙ για αυτό, (στο forum δεν πληρώνει κανένας κανέναν) έχεις ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να είσαι σωστός και να αποβάλεις τα "ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ" λάθη.
Τα ανθρώπινα λάθη στη περίπτωση αυτή, να δικαιολογήσουν τι ποσοστό; Ένα στα χίλια; πάλι πολύ τοθεωρώ εγώ. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ΠΑΡΤΥ γνωριμιών και με τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ χρήματα να ευνοούν τους ενδιάμεσους.
Φίλε μου, ένα 63άρι 20Δ του 1884 με ένα 64άρι έχει μια διαφορά €1.000 με €1.500. Αυτοί, με τα ΔΗΘΕΝ λάθη τους παίζουν με τα λεφτά ΜΑΣ.
Όσο αφορά τα "αντικειμενικά" τους κριτήρια, οι αθεόφοβοι, τα δείχνουν. Δείτε στο site της PCGS πως κρίνουν ένα MORGAN και δείτε πως κρίνουν τα τάληρα του Γεωργίου ή του Όθωνα. Να τη χ...σω την αντικειμενικότητά τους. Φυσικά για αυτό το θέμα, υπάρχουν και οι από εδώ ηλίθιοι πραγματογνώμονες που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Κύριοι, εγώ όταν τους πληρώνω, ΔΕΝ επιτρέπω ανθρώπινα λάθη. Να το κάνουν με τα δικά τους χρήματα.
Φυσικά και ενδιάμεσοι φροντίζουν με τα δικά μας χρήματα, τα δικά τους νομίσματα ώστε να μας πουλήσουν τα .... υψηλόβαθμα νομίσματά τους.
Όποιος έχει μυαλό παιδιού καταλαβαίνει...
(Άσχετο, αλλά και τα δύο 20Δ του 1884 που ανέβηκαν, είναι καλύτερα από ένα 20Δ του 1876 MS65 που είχα δει κάπου...κάποτε...)