χαχαχα κοιτα... προσπαθω να βρω τις ημερομηνιες στα χαλκαργυρα... να εχω δηλαδη ολες τις χρονιες.. μιας και ειναι φτηνα! και το ασημακι δε ντο εχω.. εχω το 2 κιρς και τα 10 κιρς μονο!
τωρα... γιατι εχω ασχοληθει με αυτα; για ενα μεγαλο διαστημα περνουσαν στον ελλαδικο χωρο... αλλα δεν ειναι μονο αυτος ο λογος...
καταλαβαινω απολυτα την απορια σου.... ελληνας να ασχολειτε με οθωμανικα; νομισματα των κατακτητων; θα σου πω κατι... τα βενετικα κερματα σου αρεσουν;; οκ.. ομολογω οτι λατρευω και αυτα... χαχαχαχα
σε πολλους συλλεκτες αρεσουν τα βενετικα νομισματα... κι εκει δεν υπαρχουν ενδοιασμοι... ετσι;
αν το ψαξεις ομως θα δεις οτι οι βενετοι ηταν χειροτεροι στην συμπεριφορα απο τους οθωμανους ως προς τον ντοπιο πληθυσμο!
τωρα... ποιος ειναι ο λογος που μου αρεσουν.... μεσα απο αυτα βλεπεις πολλα πραγματα ακομα και για την ελληνικη ιστορια! ω ναι!!
βλεπεις πως η οικονομια της Υψιλης Πυλης πηγαινε απο το κακο στο χειροτερο... τα ασημενια νομισματα εχαναν ακομα και το λιγοστο ασημι τους... ειδικα στα χρονια του μαχμουτ Β που ηταν τον καιρο της ελληνικης επαναστασης... το βλεπουμε αυτο με τις σειρες που εκοψε.... και το ποσο μειωνωταν το ασημι σε αυτα! η αυτοκρατορια λοιπον παραπαιε.. και βρηκαν ευκαιρια διαφοροι να ξεσηκωθουν εναντια στον σουλτανο... και δεν μιλαω μονο για τους ελληνες.. αλλα ακομα και δικοι τους... οπως ο αλι πασας στα γιαννενα! οι γενιτσαροι... ελεγχαν ή προσπαθουσαν να ελεγξουν τα παντα! ο σουλτανος.. μαλλον ανδρεικελο τους...
η οικονομια χαλια οπως ειπα... ο ακτσες που ξεκινησε σαν το βασικο ασημενιο κερμα τους... ηταν πια σχεδον λογιστικη μοναδα.... ο 1 παρας.. αρχισε να εξαφανιζεται...
οι τιμες... τι να σου πω.... θα δωσω παραδειγμα...
εκει που το 1779 το αλλατισμενο τυρι εκανε 6 παραδες η οκα, το 1820 εφτασε στους 35 παραδες!
η συνεχης προσπαθεια κοπης νομισματων για τις ολοενα και αυξανομενες αναγκες της οθωμανικης αυτοκρατοριας φαινεται στις τεραστιες σε ποσοτητα κοπες κερματων που ειδικα στα χαλκαργυρα του μαχμου Β... ειναι σχεδον αδυνατο να βρεις 2 ακριβως ιδια! αλλες μητρες.. σχεδια που αλλαζουν εστω και λιγο.. αλλα ειναι πιο παχια... αλλα λεπτα πολυ... χαμος σε τετοιο βαθμο που κανει τις ποικιλιες του καποδιστρια να μοιαζουν ελαχιστες!
σε νομισματα που μοιαζουν αλλα ανηκουν σε αλλες σειρες... βλεπεις απλα ενα σημαδι για να ξεχωριζουν αν τα κερματα... εχουν 22% ή 17% ασημι... ομως με λιγη χρηση... ολα χαλκινα φαινονταν... χαχαχα
ετισ λοιπον ωριμασαν οι συνθηκες για να εδραιωθει η ελληνικη επανασταση του 1821... κατι που δεν ειχαν καταφερει οι προηγουμενες ελαναστασεις των ελληνων!
τωρα.... σε τετοια κερματα μπορει να πετυχεις και πλαστα εποχης! καποια απο αυτα τα εφτιαχναν ελληνες παραχαρακτες... αλλωτε συμφωνα με το αγιαρι.. και αλλωτε... αστα να παει... χαχαχα
πιστευαν οτι βοηθουσαν την επανασταση... μιας και ειχαμε ελειψη μετρητων για τον αγωνα... ενω υπηρχαν λαφυρα σε πολυτιμο μεταλλο... αλλα δυστυχως συνεχισαν και μετα.... οταν δημιουργηθηκε το ελληνικο κρατος! αυτο ειχε σαν αποτελεσμα να βγει νομος που τους τιμωρουσε με θανατο!
αν διαβασεις πρακτικα δικης τωτε... αναφερει και κατι τρανταχτα ονοματα της εποχης οτι συμμετειχαν... αν και δεν ξερουμε κατα ποσο αληθευει...
αργοτερα... γινεται η νομισματικη μεταρυθμιση στην τουρκια... που με αυτο τον τροπο παιρνει μια παραταση ζωης... μεχρι να παθει ανακοπη... στις τελευταιες δεκαετιες του 1800 με την πτωχευση που εσκασε.... εκει να σου παλι το ελληνικο δαιμονιο που το μιμιθηκαν και αλλοι... αρμενιοι, εβραιοι... ακομα και οι τουρκοι οι ιδιοι!
τοτε λοιπον... καταργηθηκαν ολα τα χαλκινα κερματα.... και τι θα γινοταν χωρις ψιλα;;; εδω ανελαβε ρολο η εκκλησια και μαζευοντας παλιους παραδες χαλκινους αλλα κια λοιπα κερματα και τους επανασφραγισε... ενω αλλες φορες.. εκοβε φολλες... δισκακια ευτελους μεταλλου με σφραγιση πανω τους... για χρηση σαν κερμα...
χχμμ... μαλλον εγραψα πολλα και θα βαρεθεις... χαχαχαχα
πηρες ομως μια ιδεα για το τι βλεπουμε πανω σε ενα νομισματακι της οθωμανικης αυτοκρατοριας...