Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 22, 2024, 09:56:20 πμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Βουλγαρία στο Ευρώ;  (Αναγνώστηκε 3179 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Vangeliz
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 933


Προφίλ WWW
« στις: Ιούλιος 01, 2018, 05:04:02 μμ »

Και ενώ γίνεται συζήτηση το τελευταίο διάστημα αν θα φύγει κάποια χώρα από το Ευρώ (πχ Ιταλία), η Βουλγαρία σκέφτεται να καταθέσει αίτηση μέσα στον μήνα για να μπει στην τελική τουλάχιστον 2ετή φάση (ERM-2) για υιοθέτηση του ευρώ, αφού λέει πως ικανοποιεί όλα τα κριτήρια.

http://www.capital.gr/diethni/3301992/mporisof-i-boulgaria-pithanotata-tha-aitithei-entos-iouliou-tin-entaxi-tis-stin-eurozoni

Λέτε το 2021 να υπάρχουν και Βουλγάρικα Ευρώ;
Καταγράφηκε

Το προφίλ μου στο colnect.
https://colnect.com/en/collectors/collector/BadVariemai
teutates
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2488



Προφίλ WWW
« Απάντηση #1 στις: Ιούλιος 01, 2018, 06:51:51 μμ »

Και τώρα υπάρχουν αλλά είναι πλαστά  Σαρκασμός Σαρκασμός
Καταγράφηκε
bas
Αργυρό μέλος
****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 795


Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Ιούλιος 01, 2018, 06:56:03 μμ »

Αμα κάνουν την μαλακία και μπουν στο € είναι άξιοι της μοίρα τους.
Δεν έιδαν τους άλλους ;
Καταγράφηκε
xmac
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 4165


Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Ιούλιος 01, 2018, 07:52:10 μμ »

Καλά θα περάσουν και αυτοί...
Καταγράφηκε
johneko
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1493


Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Ιούλιος 01, 2018, 08:08:46 μμ »

η Βουλγαρία δεν θέλει να χάσει το momentum της βαθύτερης ενοποίησης, φοβούμενη ότι θα μείνει στην περιφέρεια μιας Ευρώπης "πολλών ταχυτήτων".

Να προλάβει και αυτή τον πυρήνα της σκληρής Ευρώπης
Καταγράφηκε
bas
Αργυρό μέλος
****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 795


Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Ιούλιος 01, 2018, 08:16:24 μμ »

Αντε να μην πω τίποτα τι σκληρό θα πάρει η Βουλγαρία.....εκεί που πάνε να γινουν άνθρωποι, θα ξαναγυρίσουν στο 1990
Καταγράφηκε
chronos
Τακτικός
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 282


Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Ιούλιος 02, 2018, 01:41:16 πμ »

Φυσικά και θα μπει και η Βουλγαρία στο Ευρώ, όπως έχουν υποχρέωση όλες οι χώρες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης (πλην Ηνωμένου Βασιλείου, που ούτως ή άλλως αποχωρεί από την ΕΕ και Δανίας, που έχει opt-out). Όλες οι υπόλοιπες 26 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Σουηδίας) έχουν απόλυτη υποχρέωση συμμετοχής στην Ευρωζώνη. Ούτε η Ιταλία φυσικά, ούτε καμία άλλη χώρα υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει, διότι αυτό θα σήμαινε "αυτοκτονία" για την οικονομία της! Καμία χώρα δεν έχει ανοίξει ποτέ επισήμως θέμα αποχώρησης από την Ευρωζώνη (κάτι που θα σήμαινε την αποχώρησή της και από την Ευρωπαϊκή Ένωση), πλην της Ελλάδας το 2015, που ευτυχώς αποφεύχθηκε! Όσοι διαδίδουν τέτοιες φήμες περί αποχώρησης της μιας ή της άλλης χώρας, είτε δεν ξέρουν βασικά οικονομικά είτε εξυπηρετούν πολιτικούς σκοπούς, προσπαθώντας να κάνουν "θόρυβο". Σε κάθε περίπτωση, δεν απευθύνονται σε κοινό που καταλαβαίνει από οικονομία και διεθνές δίκαιο και γι' αυτό είναι εύκολα χειραγωγήσιμο! Η διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι τεράστιο πρόβλημα, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωσης πρόσφατα ίδρυσε ξεχωριστή υπηρεσία για την καταπολέμησή της.

Μπορώ να κάνω μεγάλη συζήτηση για το πόσο ευεργετικό ήταν για την Ελλάδα η ένταξή της στην Ευρωζώνη, γεγονός που της επέτρεψε επί μία δεκαετία να δανείζεται με πολύ χαμηλά spreads, ποσά τα οποία μπήκαν στην ελληνική οικονομία και σε μεγάλο ποσοστό υπάρχουν ακόμα στα ιδιωτικά εγχώρια χαρτοφυλάκια. Υπάρχουν πάρα πολλές ενδιαφέρουσες αναλύσεις υπέρ τού Ευρώ για τις αδύναμες οικονομίες, που ακούγονται στα διάφορα οικονομικά φόρα. Και προφανώς δεν φταίει το Ευρώ που η Ελλάδα έκανε κακή διαχείριση των πόρων της επί μισό αιώνα, δομώντας ένα εντελώς πελατειακό κράτος, το οποίο οδήγησε κατευθείαν στη χρεοκοπία. Για καλή μας τύχη όμως, ακριβώς η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη, ήταν αυτή που συγκράτησε την πτώχευσή μας σε ελεγχόμενα πλαίσια και δεν επέτρεψε την άτακτη κατάρρευση. Σε όσους πολύ εύκολα και εκ του ασφαλούς "καταράσσονται" το Ευρώ, πιστεύοντας ότι αυτό ευθύνεται για την ανεργία, τους πολύ χαμηλούς μισθούς, τη μαύρη εργασία, την παραοικονομία και την μείωση των συντάξεων, τους προτρέπω να εξετάσουν τη γείτονα Τουρκία και τον τρόπο με τον οποίο θα βιώσει άτακτη πτώχευση σύντομα, όταν εξαντληθούν τα περιθώρια εσωτερικής υποτίμησης της λίρας.

Θεωρώ λοιπόν ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στον ERM-2 γίνεται πραγματικά την καλύτερη στιγμή για τη χώρα, δεδομένου ότι έχει ήδη ένα στέρεο τραπεζικό σύστημα, που περνάει με άνεση τα stress tests, βασικό μισθό χαμηλό μεν, αλλά με νομοθετημένες αυξήσεις στο προσεχές μέλλον και με θετικότατες προβλέψεις για την οικονομία τής χώρας στο μέλλον. Αν οι Βούλγαροι αδράξουν την ευκαιρία αυτή, υιοθέτησης ενός σκληρού νομίσματος, με ταυτόχρονες μεταρρυθμίσεις ελαφρώς ελλειμματικών αρχικά και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στη συνέχεια, μόνο οφέλη θα έχουν να αποκομίσουν από το Ευρώ. Με άλλα λόγια, αν χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα, ως παράδειγμα προς αποφυγή!

Υ/Γ: Για όσους θυμούνται, από το 2002 ή και ακόμα πιο πριν, ακούγαμε για την ανάγκη ελέγχου των δαπανών, καθώς η Ελλάδα θα έχανε πλέον το εργαλείο τής εσωτερικής υποτίμησης. Αλλά ποιος καταλάβαινε και ποιος ήθελε να ακούσει τότε! Η ανικανότητα, οι σπατάλες και η διαφθορά ήταν αυτές που προκάλεσαν την πτώχευση! Το Ευρώ απλώς ήταν το μέσο ανάδειξής της! Άλλωστε, αυτή ήταν η έβδομη κατά σειρά πτώχευση της Ελλάδας, με τις προηγούμενες έξι, πολύ πιο δραματικές, να έχουν συμβεί επί δραχμής. Ποτέ όμως δεν προβλημάτισε το μέσο Έλληνα το ερώτημα πώς είναι δυνατόν ένα, κατά τα άλλα σύγχρονο δυτικό κράτος, να πτωχεύει εφτά φορές, μέσα σε μόλις περίπου 190 χρόνια ύπαρξης, δηλαδή να υφίσταται κατά μέσο όρο μία πτώχευση ανά 27 χρόνια!

"Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του (εν προκειμένω την οικονομική και πολιτική ιστορία του)", έλεγε ο Κομφούκιος, "είναι εξαναγκασμένος να την επαναλάβει"...
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούλιος 02, 2018, 01:50:03 πμ από chronos » Καταγράφηκε
herakliotis
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 12213



Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Ιούλιος 02, 2018, 08:32:20 πμ »

Ανοιγεις μεγαλη κουβεντα φιλε και δεν πρεπει.
Ωραια ολα αυτα που λες (ετσι τα ελεγε ακριβως και το αφεντικο μου το οποιο ειδε την δουλεια του να απογειωνετε εν μεσω κρισης και εμενα με κατεβασε απο τα 1600 ακριβως κατω του 1000 δλδ ουτε να 1000 δεν επιανα μετα και στο τελος τα βαλαμε και με απολυσε)
Ο γερος του (το πολυ μεγαλο αφεντικο) μου ελεγε : Γιωργο;; Σε περιοδο κρισης ο φτωχος θα γινει φτωχοτερος και ο πλουσιος πλουσιοτερος) και το ειδα μεσα σε μια εφταετια αυτο να εκπληρωνετε !!!
Ξενχας λοιπον φιλε οτι αλλο μισθο περνουν εδω οι μπατιρηδες και αλλο μισθο παιρνουν οι μπατιρηδες της Γερμανιας πχ.
Τα προιοντα ομως εχουν την ιδια διατιμιση και στης δυο χωρες εκτος του ενοικιου το οποιο ειναι πολυ ανωτερο  στην Γερμανια.
Και που θελω να καταληξω;;
Οτι καθε χωρα τρεχει με το δικο της τροπο.
Και δεν γνετε σε δυο  , τρεις , δεκαπεντε χωρες να τρεχουν οι καθεμια με διαφορετικο τροπο και να ειναι κατω απο τον ιδιο ζυγο !!!
Συγνωμη που τα λεω χωριατικα αλλα πιστευω με καταλαβαινεις τι λεω.
Αυτο που κανουμε τωρα το εκαναν και παλαιοτερα και ηταν ποιο εξυπνο !!! Το ειχαν ονομασει ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ !!!
Και εκεινο διαλυθηκε !!!
Και μαντεψε σε πια χωρα εριξαν το φταιξιμο;;;
Ναι ΕΛΛΑΔΑ την ειπαν !!!
Συμφωνο λοιπον απολυτα με το τελευταιο που εγραψες :

<<"Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του (εν προκειμένω την οικονομική και πολιτική ιστορία του)", έλεγε ο Κομφούκιος, "είναι εξαναγκασμένος να την επαναλάβει"...>>
Καταγράφηκε

Γηράσκω αεί διδασκόμενος
bas
Αργυρό μέλος
****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 795


Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Ιούλιος 02, 2018, 09:40:55 πμ »

To ευρώ δεν φταίει μεν αλλά δεν είναι και για όλους.
Καταγράφηκε
ukobke
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 754



Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Ιούλιος 02, 2018, 06:03:08 μμ »

Βρε Γιώργο (herakliotis), ο "chronos" μια χαρά τα έγραψε, όπου επίσης συμπεριέλαβε (με έμεσο τρόπο) και την αιτία της δικής σου περίπτωσης.

Το γνωστό τσ0γλ@ν1 εξαφάνισε τη μεσαία τάξη. Η σπατάλη (και κλεψιές) του δημοσίου δημιούργησαν την υπερφορολόγηση (σε εταιρείες και ιδιώτες) με συνέπεια τη στάση της οικονομικής ανόδου.

Στο πρώτο έτος των οικονομικών σχολών διδάσκεται το S=I της νεο-Κεϋνσιανής θεωρίας. Δηλαδή η Αποταμίευση  ισούται με την Επένδυση και όπως όλοι ξέρουμε (αριστεροί, δεξιοί, normal και priders), Επένδυση σημαίνει οικονομική ανάπτυξη.

...το δε  τσ0γλ@ν1 εξαφάνισε την αποταμίευση, πήρε δανεικά (και για τις τράπεζες) και επαγγέλεται... την ανάπτυξη.....   Ντροπή
   
Όσοι έχουν σπουδάσει οικονομικά, αυτά που λέει το τσ0γλ@ν1 για την οικονομία είναι σαν να λέμε στους μαθηματικούς ότι οι πραγματικοί αριθμοί (R) είναι ίδιοι με τους μιγαδικούς (i).
     
Καταγράφηκε
gkounto
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1712


Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Ιούλιος 02, 2018, 06:20:19 μμ »

Ένα πολύ ωραίο κείμενο συγχαρητήρια στον φίλο  chronos.
Καταγράφηκε

Γιωργος
www.gkounto.com
Xappas
Τακτικός
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 295



Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Ιούλιος 02, 2018, 08:05:15 μμ »

Συμφωνώ γενικά με τον Chronos. Τα προβλήματα και οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας (και κοινωνίας γενικότερα) ξεκινούν πολύ πριν το ευρώ, μάλλον από την ίδρυση του νεώτερου ελληνικού κράτους. Επιπλέον στο ευρώ μπήκαμε βεβιασμένα και με μάλλον κάπως πειραγμένα στοιχεία. Από εκει και πέρα όμως το πώς το χειριστήκαμε ήταν καθαρά δική μας επιλογή. Αποκτήσαμε πρόσβαση σε φθηνό χρήμα, το οποίο κατά κόρον χρησιμοποιήθηκε για διορισμούς, ρουσφέτια και άλλες κομματικές σπατάλες, από όλες τις κυβερνήσεις ανεξαιρέτως. Με αποκορύφωμα τη διακυβέρνηση του ανεκδιήγητου κώστα καραμανλή (τα μικρά γράμματα συνειδητά...). Ήρθε και η κρίση του 2008 να σκάσει η φούσκα που είχε δημιουργηθεί, κάτι που θα γινόταν σίγουρα κάποια χρόνια αργότερα.

Και ο σοφός λαός επέλεξε (τελικά) αυτόν που υποσχόταν να διατηρήσει ακριβώς αυτά που μας χρεωκόπησαν. Η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει αλλά μάλλον βρίσκεται στην αρχή της. Και αυτό δε θα αλλάξει, όσο ο κόσμος δεν αναγνωρίζει πρώτιστα τις δικές μας ευθύνες, και ψάχνει να τα ρίξει, σε γερμανούς, εβραίους, μασώνους και εξωγήινους...

Επιστρέφοντας στο αρχικό θέμα όμως, έχω τις αμφιβολίες μου κατά πόσον μπορούν ενετελώς διαφορετικά δομημένες οικονομίες να έχουν κοινό νόμισμα και αυτό φαίνεται από τα προβλήματα που έχουν λίγο-πολύ όλες οι χώρες του νότου. Δεν είμαι ειδικός φυσικά και απάντηση δεν έχω. Αναγνωρίζω όμως ξεκάθαρα το ρόλο που έπαιξε το ευρώ στην ελληνική κρίση και δε μπερδέυω την αιτία με το αποτέλεσμα ή με δευτερογενείς παράγοντες.
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences