chronos
|
|
« Απάντηση #6 στις: Ιούλιος 02, 2018, 01:41:16 πμ » |
|
Φυσικά και θα μπει και η Βουλγαρία στο Ευρώ, όπως έχουν υποχρέωση όλες οι χώρες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης (πλην Ηνωμένου Βασιλείου, που ούτως ή άλλως αποχωρεί από την ΕΕ και Δανίας, που έχει opt-out). Όλες οι υπόλοιπες 26 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Σουηδίας) έχουν απόλυτη υποχρέωση συμμετοχής στην Ευρωζώνη. Ούτε η Ιταλία φυσικά, ούτε καμία άλλη χώρα υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει, διότι αυτό θα σήμαινε "αυτοκτονία" για την οικονομία της! Καμία χώρα δεν έχει ανοίξει ποτέ επισήμως θέμα αποχώρησης από την Ευρωζώνη (κάτι που θα σήμαινε την αποχώρησή της και από την Ευρωπαϊκή Ένωση), πλην της Ελλάδας το 2015, που ευτυχώς αποφεύχθηκε! Όσοι διαδίδουν τέτοιες φήμες περί αποχώρησης της μιας ή της άλλης χώρας, είτε δεν ξέρουν βασικά οικονομικά είτε εξυπηρετούν πολιτικούς σκοπούς, προσπαθώντας να κάνουν "θόρυβο". Σε κάθε περίπτωση, δεν απευθύνονται σε κοινό που καταλαβαίνει από οικονομία και διεθνές δίκαιο και γι' αυτό είναι εύκολα χειραγωγήσιμο! Η διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι τεράστιο πρόβλημα, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωσης πρόσφατα ίδρυσε ξεχωριστή υπηρεσία για την καταπολέμησή της.
Μπορώ να κάνω μεγάλη συζήτηση για το πόσο ευεργετικό ήταν για την Ελλάδα η ένταξή της στην Ευρωζώνη, γεγονός που της επέτρεψε επί μία δεκαετία να δανείζεται με πολύ χαμηλά spreads, ποσά τα οποία μπήκαν στην ελληνική οικονομία και σε μεγάλο ποσοστό υπάρχουν ακόμα στα ιδιωτικά εγχώρια χαρτοφυλάκια. Υπάρχουν πάρα πολλές ενδιαφέρουσες αναλύσεις υπέρ τού Ευρώ για τις αδύναμες οικονομίες, που ακούγονται στα διάφορα οικονομικά φόρα. Και προφανώς δεν φταίει το Ευρώ που η Ελλάδα έκανε κακή διαχείριση των πόρων της επί μισό αιώνα, δομώντας ένα εντελώς πελατειακό κράτος, το οποίο οδήγησε κατευθείαν στη χρεοκοπία. Για καλή μας τύχη όμως, ακριβώς η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη, ήταν αυτή που συγκράτησε την πτώχευσή μας σε ελεγχόμενα πλαίσια και δεν επέτρεψε την άτακτη κατάρρευση. Σε όσους πολύ εύκολα και εκ του ασφαλούς "καταράσσονται" το Ευρώ, πιστεύοντας ότι αυτό ευθύνεται για την ανεργία, τους πολύ χαμηλούς μισθούς, τη μαύρη εργασία, την παραοικονομία και την μείωση των συντάξεων, τους προτρέπω να εξετάσουν τη γείτονα Τουρκία και τον τρόπο με τον οποίο θα βιώσει άτακτη πτώχευση σύντομα, όταν εξαντληθούν τα περιθώρια εσωτερικής υποτίμησης της λίρας.
Θεωρώ λοιπόν ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στον ERM-2 γίνεται πραγματικά την καλύτερη στιγμή για τη χώρα, δεδομένου ότι έχει ήδη ένα στέρεο τραπεζικό σύστημα, που περνάει με άνεση τα stress tests, βασικό μισθό χαμηλό μεν, αλλά με νομοθετημένες αυξήσεις στο προσεχές μέλλον και με θετικότατες προβλέψεις για την οικονομία τής χώρας στο μέλλον. Αν οι Βούλγαροι αδράξουν την ευκαιρία αυτή, υιοθέτησης ενός σκληρού νομίσματος, με ταυτόχρονες μεταρρυθμίσεις ελαφρώς ελλειμματικών αρχικά και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στη συνέχεια, μόνο οφέλη θα έχουν να αποκομίσουν από το Ευρώ. Με άλλα λόγια, αν χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα, ως παράδειγμα προς αποφυγή!
Υ/Γ: Για όσους θυμούνται, από το 2002 ή και ακόμα πιο πριν, ακούγαμε για την ανάγκη ελέγχου των δαπανών, καθώς η Ελλάδα θα έχανε πλέον το εργαλείο τής εσωτερικής υποτίμησης. Αλλά ποιος καταλάβαινε και ποιος ήθελε να ακούσει τότε! Η ανικανότητα, οι σπατάλες και η διαφθορά ήταν αυτές που προκάλεσαν την πτώχευση! Το Ευρώ απλώς ήταν το μέσο ανάδειξής της! Άλλωστε, αυτή ήταν η έβδομη κατά σειρά πτώχευση της Ελλάδας, με τις προηγούμενες έξι, πολύ πιο δραματικές, να έχουν συμβεί επί δραχμής. Ποτέ όμως δεν προβλημάτισε το μέσο Έλληνα το ερώτημα πώς είναι δυνατόν ένα, κατά τα άλλα σύγχρονο δυτικό κράτος, να πτωχεύει εφτά φορές, μέσα σε μόλις περίπου 190 χρόνια ύπαρξης, δηλαδή να υφίσταται κατά μέσο όρο μία πτώχευση ανά 27 χρόνια!
"Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του (εν προκειμένω την οικονομική και πολιτική ιστορία του)", έλεγε ο Κομφούκιος, "είναι εξαναγκασμένος να την επαναλάβει"...
|