Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 23, 2024, 06:24:16 πμ
Σελίδες: 1 [2]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Βαθμολογηση 5Δ 1833  (Αναγνώστηκε 8957 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
geoval
Τακτικός
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 153



Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Οκτώβριος 14, 2012, 04:35:23 μμ »

Τα ντιπαρισμένα νομίσματα παίρνουν κανονικά βαθμό. Σχετικά με τη λεπτομέρεια στα διαμάντια του στέμματος, υπάρχει πρόβλημα της μήτρας σε πολλά UNC τάλληρα. Όσον αφορά τους βαθμούς των εταιρειών νομίζω ότι ισχύει η φράση "να 'χουμε να λέμε".
Καταγράφηκε
spykat
Χάλκινο μέλος
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 311


Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Οκτώβριος 14, 2012, 05:16:01 μμ »

1ον. Εμεις βλεπουμε φωτογραφιες ενω αυτοι εχουν τα ιδια τα νομισματα μπροστα τους. Βασικη και κυρια διαφορα που την σημειωσε και ο herakliotis. Και στις καλυτερες φωτογραφιες θα φανουν η δεν θα φανουν πραγματα που εχοντας το νομισμα στο χερι, θα κρινεις αν υπαρχουν η οχι.
2ον. Εξαρταται τι εννοειτε οταν λετε καθαρισμα. καθαρισμα ειναι και να διωξεις μια μικρη βρομα η χωμα απο το νομισμα και να μην παθει τιποτα και καθαρισμα ειναι να το τριψεις και με χλωριο ακομα και να του αλλαξεις την οψη και να τους αφησεις και γρατζουνιες.
Αν του κανεις συντηρηση και μαλιστα σωστα, το νομισμα θα αναδειχθει.
Το ντιπ μπορει να κανει καλο στο νομισμα, μπορει και κακο. Αν το αφησεις κανα μισαωρο μεσα το νομισμα θα γινει καθρεφτης! Εξαρταται απο το ντιπαρισμα δηλαδη. Αν το κανεις σωστα, θα παρει το βαθμο που του αξιζει, αντε ενα βαθμο κατω, αν του αλλαξεις τα φωτα θα παρει οτι βαθμο θελει ο γκρειντερ.
Συνηθως αν δεν εμφανιζονται μικρες μικρες γρατζουνιτσες, hairlines, τοτε το νομισμα παιρνει βαθμο, εστω κι αν εχει καθαριστει λιγο οπως το εννοουν οι περισσοτεροι.
3ον. Πολλοι συγχεουν τον βαθμο ενω νομισματος με την εμφωνιση του, το λεγομενο eye appeal. Οση σχεση εχει το sex appeal με το sex αυτο καθαυτο, αλλη τοση εχει και το eye appeal με τον βαθμο του νομισματος. Ενα 63 πχ μπορει να το βλεπουμε χειροτερο απο ενα 58αρι.
Και το τελευταιο που θελω να πω. Αν μια μητρα εχει προβλημα η αν βγαινουν νομισματα με αδυναμο πατημα η αν το υλικο εχει προβλημα και βγαζει σκασιματα, οι εταιρειες τα λαμβανουν υποψη τους και βαθμολογουν κανονικα. Ακομα και με αδυναμο πατημα, ενα νομισμα μπορει να παρει βαθμο υψηλο. Ακομα και με ντιε κρακ η ακομα και με αποκολληση ενος σημειου, ενα νομισμα μπορει να παρει βαθμο κανονικα. Μπορει να το γραψουν καμια φορα στο ταμπελακι, μπορει και οχι. Εμενα δεν μου αρεσει καθολου και ουτε συμφωνω με αυτη την τακτικη, γιατι δεν ειχε σκοπο το νομισματοκοπειο εξ αρχης να βγαλει νομισματα με αδυναμο πατημα η με διαφορα προβληματα. Παρολαυτα οι εταιρειες θα τα βαθμολογησουν κανονικα γιατι εξεταζουν μητρα και διαδικασια κοπης.
Καταγράφηκε
herakliotis
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 12213



Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Οκτώβριος 14, 2012, 05:35:30 μμ »

spykat πολυ σωστα ολα αυτα που ειπες!!
Δεν γινοταν να ειπωθουν με ποιο ομορφο τροπο!!
Καταγράφηκε

Γηράσκω αεί διδασκόμενος
diaylosark
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 795



Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Οκτώβριος 14, 2012, 08:03:35 μμ »

spykat Μπραβο ,σωστες επισυμανσεις,
Καταγράφηκε
herakliotis
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 12213



Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Οκτώβριος 14, 2012, 08:11:37 μμ »

H μονη διαφοροποιηση ειναι εδω κατ'εμε :
<Αν το κανεις σωστα, θα παρει το βαθμο που του αξιζει, αντε ενα βαθμο κατω, αν του αλλαξεις τα φωτα θα παρει οτι βαθμο θελει ο γκρειντερ.>
Αν του αλλαξης τα φωτα στο ντιπ δεν παιρνει βαθμο!!
Ετσι πιστευω!!
Καταγράφηκε

Γηράσκω αεί διδασκόμενος
Giorgos78
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 53


Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Οκτώβριος 14, 2012, 09:09:19 μμ »

Παιδια ειδα και παλι το site της pcgs στα grades, το διαβασα καλυτερα και πραγματι γραφει:

"Surface damage due to any form of abrasive cleaning. "Cleaned" covers a wide range or appearances, from a grossly polished coin to one where faint hairlines can be seen only at a particular angle or in only one area on an otherwise perfectly normal coin. This is perhaps the most frustrating of all the No Grades, because subtle cleaning is often difficult to detect in less-than-optimal grading conditions. "Dipping" (the removal of toning with a chemical bath) is not considered cleaning under this definition"

Οποτε επαληθευστε για το dipping... Ωστοσο δεν γραφει οτι κοβει βαθμους, οταν βαθμολογει το "dipped "νομισμα...

Spycat την γνωμη σου αν θες για τα δυο AU 55?
Καταγράφηκε
pepos
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2199


Ο Τολμών Νικά


Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Οκτώβριος 14, 2012, 10:04:45 μμ »

Το "ντιπάρισμα" εκτός από την πατίνα αφαιρεί και μέρος του λούστρου του νομισματοκοπείου.
Αν αφήσεις το νόμισμα για παραπάνω χρόνο απ' ότι πρέπει μέσα στο dip μπορεί και να χαθεί όλο το λούστρο.
Εν' ολίγοις το ντιπάρισμα είναι τέχνη και πρέπει να ξέρεις για να το κάνεις (εγώ δεν ξέρω).
Συμπερασματικά εφ' όσον με το dip αφαιρείται και λούστρο από το νόμισμα πέφτει και ο βαθμός.
Συνήθως "ντιπάρουν" νομίσματα που είναι άσχημα στο μάτι.
Είχα 1/2 δραχμή '33 καραακυκλοφόρητη με τέλειο δίσκο και τέλειο πάτημα και μου γύρναγε συνέχεια AU58 επειδή δεν είχε μείνει καθόλου λούστρο από το "ντιπάρισμα" που είχε "φάει".
Τέλειο νόμισμα με καθόλου λούστρο πάνω από AU58 δεν "γράφει".
Καταγράφηκε
pepos
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2199


Ο Τολμών Νικά


Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Οκτώβριος 14, 2012, 10:23:59 μμ »

Στα ασημένια η PCGS είναι πολύ αυστηρή.
Στα χάλκινα πολύ αυστηρή είναι η NGC.
Παίζει επίσης ρόλλο με τι άλλα νομίσματα θα πάει παρέα στο grading session το νόμισμά σου.
Αν το ταλιράκι σου που είναι οριακά ακυκλοφόρητο πάει μαζί με ένα άλλο που είναι άνετο MS62-63 τότε δύσκολα το δικό σου θα "γράψει" MS.
Την επόμενη φορά.
Παίζουν και αυτά το ρόλλο τους για το τι βαθμό θα πάρει ένα νόμισμα.
Το AU58 της PCGS αν πήγαινε NGC μπορεί και να το έπιανε το ΜΣ62.
Μάλλον δεν θα είχε μείνει λούστρο από το "μπάνιο" που έκανε.
Καταγράφηκε
spykat
Χάλκινο μέλος
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 311


Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Οκτώβριος 15, 2012, 02:06:16 πμ »

Ακριβως Giorgos78, το ντιπαρισμα δεν θεωρειται καθαρισμα, αν και προσωπικα πιστευω οτι θα επρεπε να θεωρειται, αλλα αυτο μπορουμε να το συζητησουμε σε αλλο θεμα.
Με το ντιπ αφαιρειται ο χρωματισμος η πατινα, toning, ενος νομισματος, οποιο χρωματισμο και να εχει. Το πιο συνηθισμενο ειναι να θελει κανεις να διωξει στα ασημενια τη βαρια μαυρη σαν βρομα πατινα. Το προσδοκωμενο αποτελεσμα ειναι συνηθως να γινει το νομισμα ολολευκο, blast white, οψη που θα ειχε το νομισμα οταν κοπηκε. Μπορει ομως να μην αφαιρεθει τελειως η πατινα του, αλλα μονο ενα μερος αυτης, αναλογα με την πατινα, το ντιπ, αυτο που θελει κανεις κλπ. Κανεις ομως δεν μπορει να εγγυηθει το αποτελεσμα. Αν το νομισμα μεινει για παραπανω χρονο μεσα στο ντιπ, εστω και για λιγα δευτερολεπτα, η αν εχει ντιπαριστει στο παρελθον, τοτε θα επηρεαστει και το λουστρο του νομισματος, οπως ειπε και ο pepos. Και λουστρο εχουν μονο τα ακυκλοφορητα νομισματα. Κατα τη διαρκεια της κοπης του νομισματος δημιουργουνται μικρες αορατες σχεδον γραμμες συμφωνα με τη ροη του μεταλλου και αυτες ειναι που δημιουργουν το λουστρο. Λουστρο δεν εχουν τα κυκλοφορημενα νομισματα γιατι η επιφανεια του νομισματος καταστρεφεται ουσιαστικα με την επαφη με τα χερια, τριβη με υφασματα κλπ. Θα λεγαμε οτι το λουστρο ειναι ενα ειδος προστασιας του νομισματος απο εξωγενεις παραγοντες, τον ατμοσφαιρικο αερα αλλα και που δημιουργειται εξαιτιας του και παραλληλα επηρεαζει και τον χρωματισμο του. Οταν λοιπον το νομισμα μεινει για παραπανω ωρα στο ντιπ, τοτε θα αρχισει να διαβρωνεται το λουστρο του. Ακομα λοιπον και ΜΣ69 να ηταν το νομισμα πριν το ντιπαρισμα, θα παρει πολυ χαμηλοτερο βαθμο, γιατι θα εχει καταστραφει αυτο που καταστρεφεται με την κυκλοφορια του απο χερι σε χερι. Και υπαρχουν διαφορες διαβαθμισεις, αν εχει μεινει ελαχιστο λουστρο, θα δεις ντιπαρισμενο νομισμα σε ΜΣ62, 63. Αν δεν εχει μεινει, παει απο ΑΥ58 και κατω.

Αφου ζητας τη γνωμη μου, θα συφωνησω με τους περισσοτερους οσον αφορα το πρωτο 55αρι. Εχει βαθια πατινα, εχει εμφανη φθορα και πρεπει να εχει καθαριστει και λιγο για να φυγουν τα χοντρα απο πανω του. Η φθορα στα διαμαντια της κορωνας μαλλον ειναι και απο μπουκωμα και οχι μονο απο κυκλοφορια. Ετσι οπως το βλεπω, επειδη εχει και πολλες γρατζουνιες και χτυπηματακια, ΑΥ50, μαξιμουμ 53 για μενα, αν θες βαθμο οπωσδηποτε. Αλλα δεν ειμαι γρειντερ για να το χω μπροστα μου και εκεινος το ειχε μπροστα του.
Το δευτερο εχει ομορφο eye appeal και ειναι εμφανως καλυτερο σε σχεση με το πρωτο. Αν δεν ειχε ενα ελαφρυ τριψιμο ιδιως πισω απο το κεφαλι του Οθωνα,αν υπαρχει πραγματι και δεν ειναι στο σλαμπ, και δεν ειχε και την μικρη χαρακια στο θυρεο, μαλλον θα πηγαινε και για ΜΣ62-63.
Το τριτο και καλυτερο εχει πεσει με τα μουτρα στο ντιπ. Και ενα προβλημα που δεν αναφερεται συχνα, ειναι οτι μετα το ντιπαρισμα θελει στεγνωμα το νομισμα. Και πρεπει να ειναι κανεις παρα πολυ προσεκτικος για να μην δημιουργησει τριχουλες,hairlines, στην επιφανεια του νομισματος. Βασικα, οσο προσεκτικος και να ειναι κανεις, ολο και κατι θα δημιουργηθει. Το ιδιο προβλημα πρεπει να εχει και το δικο σου pepos, αλλα ειπαμε απο φωτογραφιες κρινεις φωτογραφιες. Το πιο εμφανες σημειο για να δει κανεις τετοιο σημειο τριβης στο νομισματος ειναι το πεδιο μεταξυ της κεφαλης και των γραμματων.
Καταγράφηκε
pepos
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2199


Ο Τολμών Νικά


Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: Οκτώβριος 15, 2012, 07:26:35 πμ »

Η δραχμούλα που ανέβασα δεν είχε καθόλου hairlines απλά είχε μείνει παραπάνω από ότι έπρεπε στο dip.
Αν κάνεις δε το λάθος και το αφήσεις για κανένα λεπτό αρχίζουν και φεύγουν φλύδες μετάλλου.
Αυτός που "ντιπάρισε" το συγκεκριμένο νόμισμα το κατέστρεψε, αλλά όταν το αγόρασα δεν είχα ακόμη τη γνώση και από τις φωτογραφίες είναι δύσκολο να διακρίνεις το λούστρο.
Αν είχε λούστρο θα "έγραφε" 64-65.
Καταγράφηκε
iapwnas
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1702



Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: Οκτώβριος 15, 2012, 08:27:53 πμ »

Η δραχμούλα που ανέβασα δεν είχε καθόλου hairlines απλά είχε μείνει παραπάνω από ότι έπρεπε στο dip.
Αν κάνεις δε το λάθος και το αφήσεις για κανένα λεπτό αρχίζουν και φεύγουν φλύδες μετάλλου.
Αυτός που "ντιπάρισε" το συγκεκριμένο νόμισμα το κατέστρεψε, αλλά όταν το αγόρασα δεν είχα ακόμη τη γνώση και από τις φωτογραφίες είναι δύσκολο να διακρίνεις το λούστρο.
Αν είχε λούστρο θα "έγραφε" 64-65.

Πολυ σωστα ολα που ειπες.
Καταγράφηκε

Ουαί τοις ηττημένοις
pepos
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2199


Ο Τολμών Νικά


Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: Οκτώβριος 15, 2012, 09:05:43 πμ »

http://reviews.ebay.com/The-Meaning-Of-Mint-Luster?ugid=10000000001433485

http://www.fleur-de-coin.com/articles/coingrades.asp

Καταγράφηκε
giannist
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 7078



Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: Οκτώβριος 15, 2012, 09:08:51 πμ »

παντως με την οποια?εμπειρεια διαθετω,συνφωνω με τον φιλο spycat,ως προς την εκτιμηση ενος νομισματος απο φωτογραφια,σε σχεση με την αμεση επαφη(και με τα ειδικα εργαλεια)που διαθετουν οι εκτιμητες!παντως  γενικα,με το ντιπαρισμα διαφωνω καθετα, με αυτους που πιστευουν οτι ειναι τροπος καθαρισματος!νομισματων.αν κοιταξετε ολες οι βαθμολογησεις ειναι δικαιες βασει των λεπτομερειων,του καθε νομισματος!οπως στις συγκρισεις του πατηματος στα υψηλα σημεια,στις πατινες!στο τριτο σε κατασταση proof like!αλλα με ενφανη κατεβασμα των υψηλων σημειων(αλλιως θα ηταν 65αρι και πανω)!το να πεσει ενας εκτιμητης εξω,σε νομισματα κατω απο ακυκλοφορητης καταστασης,σιγουρα δεν ειναι εγκλημα,αλλα πανω απο  au-58,θεωρειτε σοβαρωτατο σφαλμα!ειδικα στα ταλληρα των παρισιων,που εχουν και πιο πολλα χαραχτηριστικα,και μεγαλες διαφορες απο τα καλοεκτυπωμενα του μοναχου!εχω δει αυστηρα ακυκλοφορητο,που οι κεντρικες μπιλιες στο στεμμα εχουν αυτην την συνηθισμενη φθορα,ενω οπως βλεπετε τα τρια au,ειναι καλοτυπωμενα αλλα χανουν στο κεφαλι(φρυδι,μαλλι),στην περιφερεια,στο πεδιο,κλπ.τωρα αν επηρεαζονται οι εκτιμητες δεν μπορω να μιλω ανευθυνα,αφου δεν γνωριζω?αλλα πιστευω οτι δεν κανουν τυχαια,αυτην την τρομερα υπευθυνη εργασια!τελος θα ηθελα να προσθεσω,οτι οι εκτιμητες βαζουν πιστευω και τους διαφορους,ειδικους παραγοντες κοπης των νομισματων.οπως του καποδιστρια,πιστευω οτι σιγουρα θα ειναι πιο επιεικεις,απο τα συνχρονα κινεζικα,επισμαλτωμενα προυφ panda!χαιρετω την παρεα,γιαννηςτ.υγ.διαβαζωντας το μηνυμα του φιλου ηλια,βλεπω οτι τα οργανα εκτιμησης(στερεοσκοπια,φακοι μενθυνσης)παιζουν μεγαλο ρολο,απο το να τα βλεπουμε απο μια φωτογραφια,οπως εμεις τωρα.καλημερα σας φιλτατε ηλια!
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 15, 2012, 09:20:43 πμ από giannist » Καταγράφηκε
dpodaras
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1496


Προφίλ
« Απάντηση #28 στις: Οκτώβριος 15, 2012, 10:41:15 πμ »

παντως με την οποια?εμπειρεια διαθετω,συνφωνω με τον φιλο spycat,ως προς την εκτιμηση ενος νομισματος απο φωτογραφια,σε σχεση με την αμεση επαφη(και με τα ειδικα εργαλεια)που διαθετουν οι εκτιμητες!παντως  γενικα,με το ντιπαρισμα διαφωνω καθετα, με αυτους που πιστευουν οτι ειναι τροπος καθαρισματος!νομισματων.αν κοιταξετε ολες οι βαθμολογησεις ειναι δικαιες βασει των λεπτομερειων,του καθε νομισματος!οπως στις συγκρισεις του πατηματος στα υψηλα σημεια,στις πατινες!στο τριτο σε κατασταση proof like!αλλα με ενφανη κατεβασμα των υψηλων σημειων(αλλιως θα ηταν 65αρι και πανω)!το να πεσει ενας εκτιμητης εξω,σε νομισματα κατω απο ακυκλοφορητης καταστασης,σιγουρα δεν ειναι εγκλημα,αλλα πανω απο  au-58,θεωρειτε σοβαρωτατο σφαλμα!ειδικα στα ταλληρα των παρισιων,που εχουν και πιο πολλα χαραχτηριστικα,και μεγαλες διαφορες απο τα καλοεκτυπωμενα του μοναχου!εχω δει αυστηρα ακυκλοφορητο,που οι κεντρικες μπιλιες στο στεμμα εχουν αυτην την συνηθισμενη φθορα,ενω οπως βλεπετε τα τρια au,ειναι καλοτυπωμενα αλλα χανουν στο κεφαλι(φρυδι,μαλλι),στην περιφερεια,στο πεδιο,κλπ.τωρα αν επηρεαζονται οι εκτιμητες δεν μπορω να μιλω ανευθυνα,αφου δεν γνωριζω?αλλα πιστευω οτι δεν κανουν τυχαια,αυτην την τρομερα υπευθυνη εργασια!τελος θα ηθελα να προσθεσω,οτι οι εκτιμητες βαζουν πιστευω και τους διαφορους,ειδικους παραγοντες κοπης των νομισματων.οπως του καποδιστρια,πιστευω οτι σιγουρα θα ειναι πιο επιεικεις,απο τα συνχρονα κινεζικα,επισμαλτωμενα προυφ panda!χαιρετω την παρεα,γιαννηςτ.υγ.διαβαζωντας το μηνυμα του φιλου ηλια,βλεπω οτι τα οργανα εκτιμησης(στερεοσκοπια,φακοι μενθυνσης)παιζουν μεγαλο ρολο,απο το να τα βλεπουμε απο μια φωτογραφια,οπως εμεις τωρα.καλημερα σας φιλτατε ηλια!
Γιάννη χρόνια πολλά να τα εκατοστίσεις και ευχαριστούμε για το κέρασμα χθες!  Πάντος να ξέρεις ότι την επόμενη Κυριακή σε περιμένουμε.  Δεύτερη απουσία δεν δικαιολογείται!

Φιλικά

Δημήτρης
Καταγράφηκε

giannist
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 7078



Προφίλ
« Απάντηση #29 στις: Οκτώβριος 15, 2012, 01:19:23 μμ »

οκ δημητρη μου,ελπιζω να κατεβω!σε ευχαριστω και οτι επιθυμεις,γιαννης.
Καταγράφηκε
Σελίδες: 1 [2]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences