Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το thread μιας και το ζήτημα, το γραμματόσημο σαν επένδυση ή όχι, έχει απασχολήσει κι εμένα.
Η θέση μου συνοπτικά είναι ότι ΝΑΙ...το γραμματόσημο είναι μια πάρα πολύ καλή επένδυση!
Δεν είναι όμως επένδυση που θα αποδώσει οικονομικά, αλλά επένδυση για την ψυχή μας! Σε συζήτηση που είχα μ' έλληνα έμπορο γραμματοσήμων σχετικά με το θέμα γραμματόσημο-επένδυση, μου ανέφερε ένα περιστατικό όπου συνομιλώντας με έναν εξίσου γνωστό έλληνα συλλέκτη (και ψυχίατρο), του είπε "εμείς οι δύο είμαστε ανταγωνιστές" κι ο ψυχίατρος ανταπάντησε "συμφωνώ...όσο εσύ κερδίζεις πελάτες εγώ χάνω ασθενείς".
Κακά τα ψέμματα, οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας, ξεκινήσαμε να μαζεύουμε γραμματόσημα γιατι μας "ταξίδευαν"...οι ώρες που περνάμε ταξινομώντας κι εξετάζοντας τη συλλογή μας είναι ώρες ηρεμίας κι απομάκρυνσης από την καθημερινότητα.
Απ' αυτή την άποψη τα γραμματόσημα είναι από τις καλύτερες επενδύσεις. Συλλέγετε όσο μπορείτε
ειδικά στις μέρες μας που είναι κατάλληλες για ν' αγοράζεις αλλά όχι να πουλάς!
Τώρα από οικονομικής απόψεως, δεν τα βλέπω και πολύ ευοίωνα τα πράγματα...τουλάχιστον όσον αφορά στα μεσαία προς σχετικά ακριβά κομμάτια μέχρι €2000...για τα φτηνά δεν συζητώ (προσάναμμα στο τζάκι). Πριν μια 15ετία μπορούσες να πουλήσεις στο ebay σε τιμές γύρω στο 60%-65% του καταλόγου...τώρα αν πουλήσεις στο 15%-20% θα πρέπει ν' ανοίξεις και σαμπάνια μετά!
Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις αν και πότε θα γυρίσει η κατάσταση. Κοινώς για την ώρα καλό θα ήταν να κάνουμε την πάπια κι όσοι μπορούμε ν' αγοράζουμε κανένα κομμάτι απλά και μόνο για την πληρότητα της συλλογής μας! Τώρα αν κάποιοι έχουν οικονομική άνεση που μεταφράζεται σε 6ψήφια νούμερα αν μπορούν ας αγοράσουν ή κανένα solferino, ή 1896 σε 4άδες, ή κανένα 5δραχμο του '27 με ανεστραμμένο κέντρο, ή καμμιά 4άδα με inverted Jenny...τέτοια κομμάτια είναι σίγουρα
επένδυση!
Αυτά από μένα κι αμαρτίαν ουκ έχω
Φιλικά,
Γιώργος