Σίγουρα ο Στρατουδάκης έχει ελλείψεις και ασάφειες, άλλωστε όπως λες, από το 2001 έχουν περάσει 16 χρόνια και παρά την καλή δουλειά, όσο σκέφτομαι πόσα πράγματα έχουν αναθεωρηθεί από αυτά που είχαμε δεδομένα γενικά στα ελληνικά militaria...
Παράδειγμα αυτό που έδωσες, με τις +2 ποικιλίες του Διασυμμαχικού, αλλά και τις αντίστοιχες κόπιες, να συμπληρώσω... Το ίδιο και δυο τουλάχιστον κόπιες του Πολεμικού Σταυρού '16-'17 και άλλα...
Σε αυτό τι να πω... Ελπίζω να βρίσκονται συνεχώς καινούριες πληροφορίες, αλλά και όσοι τις βρίσκουν να μην τις κρατούν σαν επτασφράγιστο μυστικό μέσα στα δωμάτια των συλλογών τους... Σίγουρα δεν είναι ευαγγέλιο ο Στρατουδάκης, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ιδιαίτερα πολλές εναλλακτικές, που να βρίσκονται μάλιστα και εύκολα. Όπως και να 'χει... γνωστές καταστάσεις.
Κάτι άλλο.Το χυτό που μας δείχνεις είναι ο μοναδικός τύπος χυτού πολεμικού σταυρού;Eαν είναι, υπάρχει η πιθανότητα να είναι πλαστό και να καταγράφτηκε λανθασμένα ως ποικιλία;
Είναι βασικά το μόνο χυτό κομμάτι που είδα ποτέ. Δε νομίζω ότι ο καταγεγραμμένος σαν 121.31a του Στρατουδάκη είναι χυτός, κρίνοντας από ό,τι μπορεί να διακριθεί από τις λεπτομέρειες των φωτογραφιών του, με τις διαφορές να εντοπίζονται ουσιαστικά στη χρονολογία και
ίσως και στο πάχος του σταυρού του στέμματος. Νομίζω όμως ότι το καλούπι αυτού εδώ φτιάχτηκε από αυθεντικό 121.31a.
Κι εδώ είναι νομίζω που πρέπει γενικά να παρακολουθούμε στενά την κίνηση σετις (πιθανές) κόπιες, πριν κυκλοφορήσουν για αρκετά χρόνια χωρίς να έχουν καταγραφεί, με κίνδυνο να γίνουν αποδεκτές.