Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 21, 2024, 05:20:13 μμ
Σελίδες: 1 ... 36 37 [38] 39 40
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Τάληρα της συλλογής μου  (Αναγνώστηκε 203803 φορές)
0 μέλη και 11 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #555 στις: Απρίλιος 05, 2022, 10:51:06 πμ »

Φίλε Νίκο αυτή είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση!!!
Η απάντησή της θα μπορούσε με σιγουριά να δοθεί από κάποιον ειδικό στη Μεσαιωνική Ιστορία, ίσως κάποιο καθηγητή Πανεπιστημίου. Εμείς μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, έχοντας υπόψη ιστορικές πηγές.

Για να γίνει κάποιος δεκτός σε ένα Τάγμα Ιπποτών, θα έπρεπε να ακολουθήσει μια σειρά από τελετουργικές πράξεις. Μεταξύ αυτών, και σίγουρα η πιο κύρια τελετή ήταν αυτή του όρκου του ως Ιππότη. Από όσο γνωρίζω, ένα βασικό στοιχείο σε όλους τους όρκους των Ταγμάτων, ήταν η υποταγή και η υπακοή στον Κύριο του Τάγματος, είτε πρόκειται για τον βασιλιά, τον τοπικό φεουδάρχη, τον Πάπα ή τον αρχηγό του Τάγματος. Ο όρκος περιελάμβανε επίσης και την πίστη στις αρχές του Τάγματος, την υπακοή στους ανωτέρους και την αλληλεγγύη στους  υπόλοιπους Ιππότες.

Έτσι, οι Ιππότες πολεμούσαν για τους κυρίους τους που με τη σειρά τους πολεμούσαν για τον βασιλιά τους. Ο βασιλιάς μπορεί να αναλάμβανε έναν πόλεμο ως εύνοια για έναν άλλο βασιλιά ή σε υπακοή στον Πάπα.

Θα πρέπει να τονιστεί πως εκείνες τις εποχές, η συμμετοχή κάποιου σε ένα Τάγμα, δεν ήταν μόνο θεωρητική, αλλά πρακτική, δηλαδή ο Ιππότης περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του ως τέτοιος, ακολουθούσε το Τάγμα στις διάφορες αποστολές του, συμμετείχε στις δραστηριότητές του κλπ.

Τέλος, είναι επίσης γνωστό πως τα διάφορα Ιπποτικά Τάγματα πολλές φορές συγκρούονταν μεταξύ τους, είτε ατομικά (ένας προς έναν), είτε ομαδικά. Υπήρχαν δηλαδή πραγματικές μάχες μεταξύ τους. Οι συγκρούσεις αυτές οφείλονταν σε αντικρουόμενα συμφέροντα/στρατηγικές/σκοπούς/βλέψεις ή μπορεί να ήταν το αποτέλεσμα σύγκρουσης των διαφορετικών ηγεμόνων που υπηρετούσαν.

Έχοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, θεωρώ πως ήταν πάρα πολύ δύσκολο, εως αδύνατο, ένας Ιππότης να υπηρετεί σε δύο ή περισσότερα Τάγματα ταυτόχρονα.

Σε σχέση με την περίπτωση που ανέφερες, υπάρχουν οι εξής εκδοχές:
1. Η περίπτωση αυτή να ανήκει πραγματικά στις σπάνιες αυτές εξαιρέσεις και όντος ο συγκεκριμένος Ιππότης να υπηρετούσε σε δύο Τάγματα ταυτόχρονα.
2. Ο Ιππότης αυτός να είχε υπηρετήσει πρώτα σε ένα Τάγμα και ύστερα να έγινε μέλος του δεύτερου Τάγματος, αρνούμενος το πρώτο.
3. Η ταφική στήλη να υποδηλώνει κάτι άλλο ή να θεωρείται ο Ιππότης ως μέλος και των δύο Ταγμάτων ψευδώς, έχοντας κάποιο άλλο σκοπό (π.χ. δίνοντας το καλό παράδειγμα ή θέλοντας να υπάρχει συμφιλίωση μεταξύ των Ταγμάτων).

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα που ανέφερες χρήζει περεταίρω διερεύνησης. Αν έχεις εσύ ή κάποιος άλλος, κάποιες άλλες πληροφορίες ή σκέψεις, ας τις ακούσουμε.

Παραθέτω όρκο Ιππότη της Μάλτας σε μετάφραση από τα Μεσαιωνικά Λατινικά στα Αγγλικά που βρέθηκε σε τάφο της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Χρονολογείται από το 1560.

I do solemnly swear by Almighty God and His Name, and in free and voluntary desire, to serve as a Knight of Malta of the most holy Order of Saint John of Jerusalem. I do swear by the Eternal Power of the Trinity, to be both a true and chivalric Knight, to obey my Commanders and to aid my bretheren. I also swear by all that is holy and dear unto me, to aid those less fortunate than I, to relieve the distress of the world and to fulfill my knightly obligations. This oath do I give of my own free and independent will, so help me God!

Amen !

https://www.templar-church.org/the-templar-knight-s-oath
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
NMS
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 4389


Προφίλ
« Απάντηση #556 στις: Απρίλιος 06, 2022, 03:21:21 πμ »

αυτα σκεφτομουν κι εγω! μου κανει εντυπωση πως ειναι και τα δυο... μαλιστα αν δεν κανω λαθος στην εποχη του ο ιπποτης ηταν μεγαλο στελεχος του ταγματος των Ιωαννιτων! ηταν ο μεγας νοσοκομος του ταγματος νομιζω...

αν ειναι ετσι... μιλαμε οτι ηταν ειτε ο μεγαλος ξενοδοχος... και δεν το θυμαμαι καλα οποτε ειναι στανταρ απο την γλωσσα της γαλλιας (ο pillerius της γλωσσας, δηλαδη ο αρχηγος της αν δεν ειναι ηδη μαγιστρος), ειναι ιπποτης και οχι καπελανος (που ηταν οι κληρικοι) ή σεργεντης.

παιζει να ομως να ηταν και ο βοηθος του... ο απλος νοσοκομος του ταγματος που ηταν κατι σαν τον αρχιατρο του νοσοκομειου και ειχε καθηκον να επιβλεπει μερα - νυχτα τους αρρωστους! αυτος διοριζονταν απο τον μεγαλο ξενοδοχο...

τωρα... ισως το γεγονος οτι ηταν ισουητης εξηγει την διγλωσσια στην ταφοπλακα με τα λατινικα και τα αγγλικα... σε εναν ταφο γαλλου ιπποτη!!! απο την αλλη... ισως ηταν εκει και για να βοηθησει σε αυτο που προσπαθουσαν οι ιπποτες να κανουν στους ντοπιους! τι εκαναν;; ηθελαν να τους προσηλυτησουν αλλα με τον τροπο τους.... και ετσι προωθουσαν τον ουνιτισμο, κατι που ειχαν ξεκινησει οι ισουητες σαν προσπαθεια ενωσης των 2 εκκλησιων υπο τον Παπα.....

ελπιζω να καταφερω να ρωτησω καποια στιγμη στην υπηρεσια μου... μηπως μπορουν να μου εξηγησουν τι επαιζε με τον Νικολα! Χαμόγελο
Καταγράφηκε
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #557 στις: Απρίλιος 06, 2022, 10:03:31 πμ »

Πάντως ο αντικαταστάτης του διορίστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1511, όπως φαίνεται και από αυτή την πηγή:

http://www.spaetmittelalter.uni-hamburg.de/hospitallers/sources/hosp1511.html
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
Εν-αντι
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1243


www.Τ Τ Ε .de


Προφίλ
« Απάντηση #558 στις: Οκτώβριος 10, 2022, 06:19:21 μμ »

απο ιταλια μερια εχει ωραια κομματια υψηλης αισθητικης...τα γερμανικα ειναι  πιο ''ταλερ'' στην προτιμηση μου ομως..το χει η λεξη...ακουγεται πιο γερμανικη
Καταγράφηκε
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #559 στις: Νοέμβριος 10, 2022, 09:26:58 πμ »

Μπάμπη  χαίρομαι που τα λέμε ξανά. Κοίταξε, περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα. Πράγματι, υπάρχουν δύο μεγάλες σχολές αναφορικά με τα τάληρα. Η μία είναι η σχολή της Γερμανίας και η άλλη της Ιταλίας. Αυτή της Γερμανίας είναι πιο συντηρητική, πιο αυστηρή, χαρακτικά προσεγμένη, πιο πλούσια σε θεματολογία και αριθμό. Η άλλη, της Ιταλίας, πιο φιγουρατζίδικια, πιο φινετσάτη, πιο ευρηματική αλλά, αντίστοιχα, πιο φτωχή σε  θεματολογία αλλά και αριθμό.
Ο καθένας διαλέγει και παίρνει ότι θέλει...
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #560 στις: Δεκέμβριος 05, 2023, 09:31:04 πμ »

Γειά σας φίλοι μου συλλέκτες.
Σήμερα σας παρουσιάζω ένα ενδιαφέρον και όμορφο τάληρο της συλλογής μου. Ανήκει στην πρώτη γενιά κοπής τους, καθώς είχαν περάσει μόνο γύρω στα 25 χρόνια από την εμφάνισή τους. Κόπηκε από την κομητεία του Öttingen (Έτινγκεν [1]), ένα μικρό Γερμανικό κρατίδιο στην περιοχή της Βαυαρίας, υπαγόμενο στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Πρώτα όμως ας δούμε τα χαρακτηριστικά αυτού του νομίσματος:

Κράτος: Κομιτάτο του Öttingen
Ηγεμόνες: Karl Wolfgang (1522-1549), Louis XV (1522-1557) & Martin (1522-1549)
Νόμισμα: 1 τάληρο
Χρονολογία: 1544
Βάρος: 28,60 gr.
Ασήμι: Δεν αναφέρεται
Διάμετρος: 41 mm
Βιβλιογραφία: MB# 58, Dav EC # 9618
Χρονιές κοπής: 1543-1546
Τιράζ: Δεν αναφέρεται
Νομισματοκοπείο: Öttingen
Προσανατολισμός:  τυχαίος


Εμπρός: Ο θυρεός του Öttingen χωρίζει την ημερομηνία, περίτεχνο κράνος με κεφαλή σκύλου και γύρω οι τίτλοι των τριών ηγεμόνων, με την επιγραφή:
KARLWOLF[GANG]:LVDWIG:7:MARTIN:C[OMITES]:IN:OTI[NGENSIS]  1544
Υπάρχουν παραλλαγές αυτής της κοπής.
Πίσω: Εστεμμένος αυτοκρατορικός αετός και γύρω οι τίτλοι του Καρόλου V με την επιγραφή: CAROLVS:V:ROMA[NORUM]:IMP[ERATOR]:SEMP[ER]:AV[GUSTUS]:

Η κομητεία του Έτνγκεν πήρε το όνομά της από την ομώνυμη οικογένεια, η οποία είναι από τις πιο παλιές οικογένειες ευγενών της Βαυαρίας. Το όνομα της οικογένειας καταγράφεται πρώτη φορά το 1141, ενώ το 1147 κατείχε ήδη τον τίτλο του κόμη.

Στην αρχή υπήρξαν έμπιστοι υπήκοοι της ευγενούς οικογένειας των Στάουφερ (Staufers) και έτσι κατόρθωσαν να επεκτείνουν την περιουσία τους. Με την παρακμή των Στάουφερ, οι Έτινγκεν επωφελήθηκαν από το κενό και σταδιακά απέκτησαν όλη τους την περιουσία, ενισχύοντάς την με περαιτέρω κτήσεις Εκκλησιαστικής περιουσίας. Περί τα τέλη του 14ου αιώνα ολοκληρώθηκε η εξάπλωση της περιουσίας τους και εδραιώθηκε η κυριαρχία τους στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα (1400-1500 μ.Χ.) ο οίκος των Έτινγκεν διαιρέθηκε αρκετές φορές και τελικά κυριάρχησαν δύο κλάδοι αυτός των Έτινγκεν-Έτινγκεν και των Έτινγκεν-Βαλλερστάιν  (Oettingen-Wallerstein).

Ο κλάδος των Έτινγκεν-Έτινγκεν ιδρύθηκε από τον κόμη Λουδοβίκο XV (1486-1557) και υπήρξε μέχρι το 1731. Το 1674 ο οίκος αναβαθμίστηκε από δουκάτο σε πριγκιπάτο. Ο κλάδος των Έτινγκεν-Βάλερσταϊν διαιρέθηκε περαιτέρω και δύο κλάδοι του (Oettingen-Spielberg και Oettingen-Baldern) υπάρχουν μέχρι σήμερα και έχουν ως έδρα τους την πόλη του Έτινγκεν.

Το 1806, η επικράτεια του Oettinger συγχωνεύτηκε στο νεοσύστατο Βασίλειο της Βαυαρίας. Εκείνη την εποχή κάλυπτε περίπου 850 km² και είχε περίπου 60.000 κατοίκους.

Το νόμισμα φέρει επιγραφές τριών ηγεμόνων. Οι δύο πρώτοι, o Karl Wolfgang (1522-1549) και ο Louis XV (1522-1557) είναι αδέλφια και ο τρίτος, ο Martin (in Wallerstein) (1522-1549) δεύτερος εξάδελφός τους. Τώρα το πώς και το γιατί βρέθηκαν να ηγεμονεύουν δύο αδέλφια με έναν δεύτερο εξάδελφο είναι πολύ περίπλοκη ιστορία. Αφορά συνεχείς διασπάσεις και ενώσεις των γραμμών διαδοχής που γίνονταν εκείνη την εποχή για πολλούς και διάφορους λόγους (ατεκνία, κατάκτηση κλπ.).

Τα δύο αδέρφια, ο Karl Wolfgang και ο Louis XV ήταν γιοί του Wolfgang I (1467-1522), κόμη του Έτινγκεν-Έτινγκεν. Ο Karl Wolfgang ασπάστηκε τον Προτεσταντισμό και επέλεξε το κάστρο Harburg [2] ως κατοικία του. Παντρεύτηκε την Ελισάβετ του Leuchtenberg αλλά παρέμεινε άκληρος. Οι κτήσεις του, μετά το θάνατό του πέρασαν στον Friedrich V από τον Καθολικό κλάδο των  Oettingen-Alt-Wallerstein. Δύο χρόνια αργότερα, πέρασαν στον αδελφό του Καρόλου, Louis XV, ο οποίος είχε ασπαστεί τον Προτεσταντισμό.  Παντρεύτηκε την Maria Salome, κόρη του Eitel Friedrich II, κόμη του Hohenzollern (1488-1512).

Μετά το θάνατο του Louis XV το 1557, το Έτινγκεν διαιρέθηκε μεταξύ των γιών του Louis XVI (1557-1569), που ήταν Προτεστάντης και κράτησε το μεγαλύτερο μέρος του Έτινγκεν-Έτινγκεν, και του Friedrixh VIII (1557-1579) που ήταν Καθολικός και έλαβε το Oettingen-Wallerstein.

Το πλέον χαρακτηριστικό σημείο του σημερινού μας νομίσματος είναι – αν μη τη άλλο –  το οικόσημό του, το οποίο απεικονίζει ένα κυνηγόσκυλο [3].
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 05, 2023, 09:31:45 πμ από thaler » Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #561 στις: Δεκέμβριος 05, 2023, 09:33:40 πμ »

Στους διάφορους θυρεούς και οικόσημα συνήθως κυριαρχούν ο αετός και το λιοντάρι. Παλαιότερα, μάλιστα στο στέκι είχε γίνει μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση για τα δύο αυτά σύμβολα:

https://steki-syllekton.gr/index.php?topic=43507.0

Συναντάμε όμως και άλλα είδη του ζωικού βασιλείου: Μυθικούς γρύπες (Γένοβα) και Μονόκερους (Ηνωμένο Βασίλειο), πετεινούς (Γαλλία), κότα (Henneberg), γαϊδούρι (Πολωνική βασιλική οικογένεια), ελάφι (Stolberg), αρκούδα (Βερολίνο), άλογο (Brunswick) κ.ά.

Η απεικόνιση ενός σκύλου εκτός από το νόμισμα που σας παρουσιάζω, υπάρχει, όσο γνωρίζω, μόνο σε ένα πολύ σπάνιο τάληρο (1 Ducatone) του Ιταλικού κρατιδίου της Mantova (ή Mantua) του 1627. Αξίζει να το δούμε:
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #562 στις: Δεκέμβριος 05, 2023, 09:41:47 πμ »

Ο σκύλος παρουσιάζεται επίσης σε αρκετούς Γερμανικούς οίκους, οι οποίοι όμως δεν έκοψαν νομίσματα, τουλάχιστον τέτοιου μεγέθους. Χαρακτηριστικά αναφέρω μερικούς οίκους:

Οίκος του Bad Lobenstein


Οίκος του Brackenheim


Οίκος του Mögglingen


Οίκος του Urbach (Remstal)


Όπως βλέπετε λοιπόν παρακάτω, ο θυρεός των Έτινγκεν αναπαριστά έναν σκύλο. Πρόκειται για ένα κυνηγόσκυλο, τον περίφημο Γερμανικό ποιμενικό ή μολοσσό, όπως αλλιώς είναι γνωστός.
Ο θυρεός του οίκου των Έτινγκεν


Υπήρξε όμως μια διαμάχη ανάμεσα στους οίκους του Έτινκγεν και του Hohenzollern για τον συγκεκριμένο θυρεό. Η πρώτη αναπαράσταση του σκύλου με χρυσό χρώμα και κόκκινα αυτιά, λαμβάνει χώρα το 1353. Στα Γερμανικά είναι πολύ γνωστό ως Brackenhaupt, και έμελλε να γίνει το επίκεντρο νομικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους δύο οίκους.

Αυτό συνέβη γιατί το 1317 ο οίκος των Hohenzollern αγόρασε τα δικαιώματα χρήσης του κυνηγόσκυλου από τον Lutold von Regensberg του ομώνυμου οίκου. Το ίδιο πιθανότατα έκανε και ο δούκας του Έτινγκεν. Έτσι τρείς οίκοι (Regensberg, Hohenzollern και Έτινγκεν) μοιράζονταν τον ίδιο θυρεό. Αυτό οδήγησε σε διαμάχες.

Ο οίκος των Regensberg άλλαξε τον θυρεό του σχετικά νωρίς, γύρω στο 1335.
Για μισό αιώνα, οι Oettinger και οι Hohenzollern είχαν τον ίδιο θυρεό και βρίσκονταν σε διαμάχη, μια λύση βρέθηκε μόνο με διαιτησία το 1381. Οι κόμητες του Παλατινάτου Stefan, Friedrich και Ruprecht της Βαυαρίας και ο Λαντγκράβος [4] Johann von Leuchtenberg υπήρξαν διαμεσολαβητές. Η σημαντικότητα των προσώπων δείχνει πόσο σοβαρή ήταν η διαμάχη. Το αποτέλεσμα ήταν: όλοι είχαν τη δυνατότητα να διατηρήσουν το σχήμα, αλλά έπρεπε να αλλάξουν τα χρώματα. Οι Oettinger έπρεπε να βάλουν ένα ασημένιο κολάρο στα κόκκινα αυτιά και οι Hohenzollern άλλαξαν τα χρώματα σε μαύρο και ασημί τετράγωνα σε αναλογία με την εικόνα της ασπίδας τους.

Ο θυρεός του οίκου των Hohenzollern


Έτσι αυτό έγινε το τελευταίο έμβλημα του Έτινκγεν, όπως φαίνεται σε μια σφραγίδα από το 1480 περίπου.

[1] Έτινγκεν (γερμανικά: Öttingen) Σήμερα το Έτινγκεν είναι μια μικρή όμορφη πόλη της δυτικής Βαυαρίας με πληθυσμό γύρω στις 5300 άτομα.

Το κέντρο της παλιάς πόλης έχει μια εξαιρετικά ασυνήθιστη όψη. ενώ η ανατολική πλευρά του κεντρικού δρόμου και της αγοράς είναι μπαρόκ, η δυτική διατηρεί τα παραδοσιακά ξύλινα κτίρια. Και αυτό γιατί από το 1522 έως το 1731, η πόλη χωρίστηκε μεταξύ του προτεσταντικού οίκου Oettingen-Oettingen και του ρωμαιοκαθολικού οίκου Oettingen-Wallerstein, που έχτισε τις μπαρόκ προσόψεις. Εκτός από τη μία πλευρά του δρόμου που ήταν προτεσταντική και η άλλη πλευρά ήταν καθολική, η μία πλευρά χρησιμοποιούσε το Ιουλιανό ημερολόγιο και η άλλη πλευρά χρησιμοποιούσε το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Κάθε πλευρά είχε επίσης τη δική της συναγωγή.

Η πόλη υπέστη σοβαρές ζημιές στις 23 Φεβρουαρίου 1945 από βομβαρδισμό των Συμμάχων, μέρος της Επιχείρησης Clarion, κατά την οποία 48 αεροσκάφη έριξαν περίπου 500 βόμβες στην πόλη, σκοτώνοντας 199 άτομα.

[2] Tο κάστρο Harburg είναι ένα όμορφο και εμβληματικό μεσαιωνικό κάστρο. Οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξή του εντοπίζονται γύρω στο 1150.
Το 1299 το κάστρο παραδόθηκε από τον βασιλιά Αλβέρτο Α' του Οίκου των Αψβούργων στους κόμητες του Oettingen. Ο αυτοκράτορας Sigismund επιβεβαίωσε την ιδιοκτησία των κόμητων του Oettingen το 1418. Μετά την εξαφάνιση του προτεσταντικού κλάδου Oettingen-Oettingen, το Κάστρο Harburg κληροδοτήθηκε στον καθολικό κλάδο των Oettingen-Wallerstein το 1731.

Το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τη μυστική αστυνομία των Ναζί "γκεστάπο" και χρησιμοποιήθηκε για φυλάκιση κρατουμένων με σκοπό την ανάκριση.

Από το 2000, το κάστρο ανήκει στον Πρίγκιπα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Oettingen-Wallerstein.

[3] Το κυνηγόσκυλο ήταν ένα εραλδικό ζώο που χρησιμοποιείται από τον Μεσαίωνα. Η απεικόνιση έχει τη μορφή ενός δυνατού σκύλου με αιχμηρά δόντια συχνά σαφώς τονισμένα και πλατιά, πεσμένα αυτιά, τα οποία είναι επίσης ζωγραφισμένα ως κρεμαστά. Ένα άλλο όνομά του είναι Μολοσσός. Συνήθως απεικονίζεται με τη γλώσσα του έξω. Χρησιμοποιούνται όλες οι μορφές αναπαράστασης και κίνησης για σκύλους (όρθιοι, περπατούν, άλματα, καθιστοί, ξαπλωμένοι) με ανυψωμένα ή χαμηλωμένα κεφάλια. Ως σκύλος, το κυνηγόσκυλο φοράει συχνά ένα φαρδύ κολάρο, συνήθως με ένα δαχτυλίδι, το οποίο μπορεί να περιέχει πολύτιμους λίθους ή να διακοσμείται ανάλογα.  Όπως συμβαίνει με πολλές κοινές φιγούρες, το περίγραμμα του κυνηγόσκυλου σχετίζεται συχνά με την εποχή και το στυλ. Συχνά εμφανίζεται μόνο το κεφάλι του (κεφάλι με προσκολλημένο λαιμό) ή ολόκληρο (κεφάλι, λαιμός και κορμός). Στην πρώτη μορφή χρησιμοποιείται συνήθως ως λοφίο, δηλαδή ως μέρος του άνω οικόσημου.

[4]Λαντγκράβος: (γερμανικά:Landgraf) γερμανικός τίτλος ευγενείας της γαιοκτημονικής αριστοκρατίας, για τοπικούς άρχοντες, κύριους μιας περιοχής ή επαρχίας, ανώτερος του κόμη.

Με μεγάλη μου χαρά περιμένω σχόλια, παρατηρήσεις, ερωτήσεις, απορίες και συμπλήρωση πληροφοριών.
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 05, 2023, 10:29:57 πμ από thaler » Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
xmac
Πλατινένιο
******
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 4165


Προφίλ
« Απάντηση #563 στις: Δεκέμβριος 05, 2023, 03:03:37 μμ »

Σταμάτα να μας τρελαίνεις γιατί θα αρχίσουμε να ψάχνουμε και τάλιρα τώρα... Δεν μας φτάνουν όλα τα άλλα θα έχουμε κι αυτές τις νομισματάρες. Εσύ συνέχισε και στον καφέ που θα πιούμε φέρε μας πράμα να δούμε.
Καταγράφηκε
KOSTAS17
Χάλκινο μέλος
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 304


Προφίλ
« Απάντηση #564 στις: Δεκέμβριος 06, 2023, 11:57:00 πμ »

Αγαπητε κε Στελιο καλημερα.
Σε ευχαριστουμε θερμα για τις αψογες παρουσιασεις των νομισματων της συλλογης σου.
Πιστευω οτι ειναι απο τις πληρεστερες παρουσιασεις με πληθος ιστορικων στοιχειων για τη κατανοηση και την αναγκη κοπης του καθε νομισματος στη συγκεκριμενη ιστορικη στιγμη.
Παρομοιες παρουσιασεις δεν εχω συναντησει απο αλλον συλλεκτη (μη ιστορικος οπως εγραψες), ουτε εδω στην Ελλαδα ουτε σε ξενα φορουμ.
Παρακαλω συνεχισε να μας εκπλησεις με αναλογες αναρτησεις.

Με εκανες να ξενυχτησω διαβαζοντας απο την αρχη για τριτη φορα ολες σου τις αναρτησεις στο συγκεκριμμενο νημα,πραγμα που το ευχαριστηθηκα πολυ.

Κωστας.
Καταγράφηκε
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #565 στις: Δεκέμβριος 06, 2023, 12:11:27 μμ »

Παράθεση
Σταμάτα να μας τρελαίνεις γιατί θα αρχίσουμε να ψάχνουμε και τάλιρα τώρα... Δεν μας φτάνουν όλα τα άλλα θα έχουμε κι αυτές τις νομισματάρες. Εσύ συνέχισε και στον καφέ που θα πιούμε φέρε μας πράμα να δούμε.
Ευχαριστώ Μπάμπη. Στο επόμενο καφεδάκι θα έχεις την ευκαιρία να δεις κι από κοντά κάποια τάληρα. Οι υπόλοιποι να ζηλεύετε  Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο

Παράθεση
Σε ευχαριστουμε θερμα για τις αψογες παρουσιασεις των νομισματων της συλλογης σου.
Πιστευω οτι ειναι απο τις πληρεστερες παρουσιασεις με πληθος ιστορικων στοιχειων για τη κατανοηση και την αναγκη κοπης του καθε νομισματος στη συγκεκριμενη ιστορικη στιγμη.
Παρομοιες παρουσιασεις δεν εχω συναντησει απο αλλον συλλεκτη (μη ιστορικος οπως εγραψες), ουτε εδω στην Ελλαδα ουτε σε ξενα φορουμ.
Παρακαλω συνεχισε να μας εκπλησεις με αναλογες αναρτησεις.

Με εκανες να ξενυχτησω διαβαζοντας απο την αρχη για τριτη φορα ολες σου τις αναρτησεις στο συγκεκριμμενο νημα,πραγμα που το ευχαριστηθηκα πολυ.

Φίλε Κώστα σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Αλίμονο αν βλέπουμε τα νομίσματα ως ένα κομμάτι μέταλλο με κάποια χρηματική αξία. Εγώ τουλάχιστον, δεν το βλέπω έτσι. Ελπίζω η άποψή μου να εκφράζει και πολλούς από εσάς. Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
Εν-αντι
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1243


www.Τ Τ Ε .de


Προφίλ
« Απάντηση #566 στις: Δεκέμβριος 07, 2023, 09:48:53 πμ »

Aπο τοτε που βαλες την ψωρα με τα ταλερ ριχνω ματιες συνεχεια στα e shops(αν μπορω παιρνω) αλλα αυτο το οικοσημο δεν το χα προσεξει..αυτες τις χρονολογιες με τον αετο ναι αλλα οχι με τα κυνηγοσκυλα..πολυ καλο ,δυνατο ..και τιραζ δεν νομιζω να χει μεγαλο..στο χερι αυτης της χρονολογιας  πρεπει να φενεται πιο ωραιο..
Καταγράφηκε
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #567 στις: Δεκέμβριος 08, 2023, 08:55:14 πμ »

Μπάμπη πάντα τα νομίσματα στο χέρι φαίνονται πολύ πιο όμορφα. Δυστυχώς στις φωτογραφίες που βγάζουμε εμείς χάνουν μεγάλο μέρος της ομορφιάς τους, όσο καλά τραβηγμένες και να είναι αυτές.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
cat
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2684



Προφίλ
« Απάντηση #568 στις: Δεκέμβριος 17, 2023, 09:46:09 μμ »

Αγνοουσα πληρως την υπαρξη σκυλων στα ταληρα Στελιο. Ειναι απιστευτο που οι ευγενεις της εποχης ειχαν σοβαρες διαμαχες για εναν θυραιο ενω μπορουσαν ευκολα απλα να αλλαζαν την ρατσα του κυνηγοσκυλου καθως επισης κ τις οικονομικες συναλλαγες πανω σε ενα εμβλημα
Καταγράφηκε

VENCEREMOS
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #569 στις: Δεκέμβριος 20, 2023, 10:23:08 πμ »

Δυστυχώς Δημήτρη τα σύμβολα εκείνης της εποχής (όπως και της σημερινής νομίζω) δεν άλλαζαν ούτε στο ελάχιστο. Μπορούσαν να γίνουν πόλεμοι για πολύ πιο ασήμαντες αλλαγές από μια αλλαγή ενός θυρεού όπως στην περίπτωσή μας. Η πατέντα ενός συμβόλου ήταν αναγνωρισμένη διεθνώς (κάτι σαν το Trademark της εποχής μας) και η αλλαγή του απαιτούσε όχι μόνο την σύμφωνη γνώμη ή ενέργεια του ιδιοκτήτη (κράτος, οίκος, εκκλησία κλπ.) αλλά και την αποδοχή του από την διεθνή κοινότητα (άλλα κράτη ή οντότητες, αυτοκράτορας, άλλα δόγματα κλπ.)
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
Σελίδες: 1 ... 36 37 [38] 39 40
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences