5 Francs Subalpine Republic (1800-1802)
Γεια σας φίλοι μου συλλέκτες. Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα τάληρο της συλλογής μου από το κράτος με την περίεργη ονομασία Subalpine Republic. Δεν έχω βρει την αντίστοιχη ονομασία στα Ελληνικά αλλά το πιο ορθό νομίζω πως είναι “Υποαλπική Δημοκρατία” και αυτό θα χρησιμοποιήσω. Αν κάποιος βρει κάτι στα Ελληνικά ας το παραθέσει.
Χαρακτηριστικά νομίσματος:
Βάρος: 25 gr.
Διάμετρος: 37 mm
Ασήμι: 0.900
Βιβλιογραφία: C#4, Dav. 197, Pagani 418.
Αξία: 5 Francs
Χρονιές κοπής: 9-10 (1800-1801)
Τιράζ: 9 (1800): 19.000
10 (1801): 33.000
Νομισματοκοπείο: Τορίνο
Χαράκτης: Amadeo Lavy
Mint Master: Vittorio Modesto Paroletti
Μπροστά:
GAULE SUBALPINE και με μικρά γράμματα LAVY
Πίσω:
* LIBERTÉ EGALITÉ *ERIDANIA
5.
FRANCS
L’AN 10•
♥
Χωρίς να γνωρίζει κανείς την ιστορία της περιόδου, μπορεί να συμπεράνει αρκετά πράγματα παρατηρώντας μόνο αυτό το νόμισμα. Κατ’ αρχάς έχουμε το Φράγκο ως νόμισμα Ιταλικού κράτους, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Επίσης, είναι το πρώτο Ιταλικό νόμισμα που χρησιμοποιεί το δεκαδικό σύστημα μέτρησης (αυτό δηλ. που χρησιμοποιούμε και σήμερα) και όχι τα προηγούμενα που είχαν ως βάση το τάληρο και διάφορες υποδιαιρέσεις ανάλογα με την αξία του. Ακόμη, η χρονολογία του είναι Γαλλική και παραπέμπει στο 10ο έτος μετά την κατάλυση της μοναρχίας. Αντιστοιχεί ανάμεσα στην 23η Σεπτεμβρίου 1801 και 22α Σεπτεμβρίου 1802. Τα νομίσματα αυτά κόπηκαν στην αρχή του έτους 10 δηλ. το 1801. Και φυσικά το κυριότερο είναι πως η επιγραφή είναι στα Γαλλικά. Η φράση “LIBERTÉ - EGALITÉ” ήταν το κυρίαρχο σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης.
Στην μπροστινή όψη του νομίσματος απεικονίζονται δύο γυναικείες μορφές. Πρόκειται για μία αλληγορία. Αυτή που βρίσκεται μπροστά αναπαριστά τη Γαλλία, η οποία κρατάει στο ένα χέρι ένα δόρυ στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το γνωστό σκουφάκι της Γαλλικής Δημοκρατίας ενώ στο άλλο χέρι ένα όργανο μέτρησης των χτιστών και σύμβολο της Μασονίας (εδώ υπάρχει άφθονο παρασκήνιο ως προς τον ρόλο των μασόνων στην Γαλλική Επανάσταση). Είναι ένα εξέχον σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Πίσω της βρίσκεται η μορφή που συμβολίζει την “Υποαλπική Δημοκρατία” η οποία κρατάει στο ένα χέρι ένα κλαδί φοίνικα και στο άλλο ένα στεφάνι. Η καρδιά που υπάρχει στην πίσω όψη κάτω από το έτος είναι το σύμβολο του mint master Vittorio Modesto Paroletti του νομισματοκοπείου του Τορίνο.
Υπάρχει και κάτι άλλο παράξενο: Στην πίσω όψη αναγράφεται η λέξη ERIDANIA. Έχετε ακούσει πουθενά αλλού αυτή τη λέξη? Όχι βέβαια, γιατί αυτό το όνομα εφευρέθηκε από τους Γάλλους. Προέρχεται από τη λέξη Eridanus που είναι η Λατινική ονομασία του ποταμού Πάδου=Po στα Ιταλικά. Έτσι ο όρος Eridania αναφέρεται στην περιοχή που περιβάλλει τον Πάδο ποταμό και αντιστοιχούσε τότε στην νεοσύστατη Subalpine Republic. Ως γνωστό Sub στα Λατινικά (αλλά και στα Αγγλικά) σημαίνει “υπό”, έτσι, με άλλα λόγια η γη κάτω από τις Άλπεις.
Η επαρχία του Πιεμόντε αποτελούσε το κύριο μέρος του Βασιλείου της Σαρδηνίας το οποίο, παρά το όνομά του, είχε τον πυρήνα του στην ενδοχώρα. Το βασίλειο υπέστη μια πρώτη γαλλική εισβολή το 1796, η οποία οδήγησε στη Συνθήκη του Παρισιού και την απώλεια της Σαβοΐας και της Νίκαιας. Μετά από μια δεύτερη εισβολή το 1798, ο βασιλιάς Κάρολος Εμμανουήλ Α' δραπέτευσε στη Ρώμη, αλλά ποτέ δεν συμφώνησε να υπογράψει μια νέα ειρηνευτική συνθήκη, εγκρίνοντας μια τελική ρύθμιση των ηπειρωτικών περιοχών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η Piedmontese Republic (Δημοκρατία της Πιεμονίας? Δεν υπάρχει ο αντίστοιχος όρος στα Ελληνικά) ιδρύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1798 και υπήρχε μέχρι τις 20 Ιουνίου 1799, όταν κατακτήθηκε από τα αυστριακό-ρωσικά στρατεύματα. Παρόλο που η εξουσία της Βασιλικής της Σαρδηνίας αποκαταστάθηκε για λίγο στο Πεδεμόντιο, το 1800 ο Ναπολέων διέσχισε τις Άλπεις και στην αποφασιστική μάχη του Marengo κατατρόπωσε τους Αυστριακούς. Οι Αυστριακοί είχαν σχεδόν νικήσει, έχοντας τετραπλάσια κανόνια από τους Γάλλους αλλά οι Γάλλοι νίκησαν χάρη σε ένα τυχαίο περιστατικό: Ο Αυστριακός στρατηγός, πιστεύοντας ότι νίκησε, αποχώρησε από το πεδίο της μάχης, ενώ ταυτόχρονα οι Γάλλοι εξαπέλυσαν αντεπίθεση. Το Αυστριακό ιππικό πανικοβλήθηκε, τράπηκε σε φυγή ποδοπατώντας το πεζικό τους. Οι Γάλλοι όχι μόνο νίκησαν αλλά αιχμαλώτισαν όλο το Αυστριακό πυροβολικό. Έτσι, επέστρεψαν στην Ιταλία παίρνοντας πίσω πολλές από τις νέες δημοκρατίες. Η Piedmontese Republic αποκαταστάθηκε με νέο όνομα ως Subalpine Republic (Yποαλπική Δημοκρατία) στις 20 Ιουνίου 1800.
Η δημοκρατία είχε την πρωτεύουσά της στο Τορίνο. Στις 9 Ιουλίου 1800, υιοθέτησε μια νέα σημαία, η οποία συνίστατο σε μια τριάδα κόκκινου-μπλε-χρυσού (βασισμένη στη σημαία της προηγούμενης Δημοκρατίας της Αλμπας). Το σύνθημά της ήταν το Liberté, Égalité, το οποίο ελήφθη από το αντίστοιχο Γαλλικό σύνθημα Liberté, égalité, fraternité.
Η “Υποαλπική Δημοκρατία” εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη Γαλλία και ποτέ δεν ήταν πραγματικά ανεξάρτητη, καθώς ήταν υπό τη γαλλική στρατιωτική κατοχή. Το κράτος δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.
Το Παρίσι εισήγαγε μεταρρυθμίσεις στο κρατίδιο στο Γαλλικό στυλ. Χρησιμοποίησε το γαλλικό φράγκο, αλλά έκοψε και τα δικά του νομίσματα. Τότε ο Ναπολέων εισήγαγε το νέο νόμισμα (Φράγκο) με το δεκαδικό, πλέον, σύστημα μέτρησης.
Τον Μάρτιο του 1801, ο στρατός της “Υποαλπικής Δημοκρατίας”ενσωματώθηκε στο Γαλλικό στρατό και λίγους μήνες αργότερα η διοικητική διαχείριση της περιοχής κατέληξε εντελώς στα Γαλλικά χέρια. Στις 4 Ιουνίου 1802, ο Charles Emmanuel, τυπικά βασιλιάς της Σαρδηνίας ο οποίος όμως είχε φύγει από το Τορίνο μετά τη Γαλλική εισβολή και ζούσε στη Νάπολη, παραιτήθηκε υπέρ του αδελφού του Victor Emmanuel I, ο οποίος ήταν στο Κάλιαρι υπό βρετανική ναυτική προστασία. Ο Ναπολέων εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία για να δηλώσει την απώλεια μονάρχη πάνω στη νεαρή Δημοκρατία, βρίσκοντας πάτημα για να την προσαρτήσει στη Γαλλία.
Η “Υποαλπική Δημοκρατία” έπαυσε να υπάρχει στις 11 Σεπτεμβρίου 1802, όταν χωρίστηκε μεταξύ των Γαλλικών και Ιταλικών Δημοκρατιών. Η Γαλλική Δημοκρατία προσάρτησε τα διαμερίσματα του Doire, Marengo, Pô (εν συντομία ονομάστηκε "Éridan", μετά τον Ερίδανο), Sesia, Stura, και Tanaro, ενώ η Ιταλική Δημοκρατία επισύναψε τη Novara (ως τμήμα της Agogna). Το 1805, η Ιταλική Δημοκρατία έγινε το Βασίλειο της Ιταλίας.