Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 22, 2024, 06:07:06 μμ
Σελίδες: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 40
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Τάληρα της συλλογής μου  (Αναγνώστηκε 204205 φορές)
0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #180 στις: Δεκέμβριος 02, 2017, 11:58:08 μμ »

+1
Γιατί όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι: Γυνή γαρ ουδέν οίδε πλην ό βούλεται.
μτφρ: η γυναίκα δεν ξέρει τίποτα εκτός από αυτό που θέλει.
Επίσης συγγνώμη για τις γυναίκες του φόρουμ αλλά δεν το είπα εγώ, οι αρχαίοι το είπαν. Μεγάλο χαμόγελο

Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #181 στις: Δεκέμβριος 14, 2017, 10:01:12 πμ »

5 Francs   Subalpine Republic (1800-1802)




Γεια σας φίλοι μου συλλέκτες. Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα τάληρο της συλλογής μου από το κράτος με την περίεργη ονομασία Subalpine Republic. Δεν έχω βρει την αντίστοιχη ονομασία στα Ελληνικά αλλά το πιο ορθό νομίζω πως είναι “Υποαλπική Δημοκρατία” και αυτό θα χρησιμοποιήσω. Αν κάποιος βρει κάτι στα Ελληνικά ας το παραθέσει.

Χαρακτηριστικά νομίσματος:
Βάρος: 25 gr.
Διάμετρος: 37 mm
Ασήμι: 0.900
Βιβλιογραφία:  C#4, Dav. 197, Pagani 418.
Αξία: 5 Francs
Χρονιές κοπής: 9-10 (1800-1801)
Τιράζ: 9 (1800): 19.000
        10 (1801): 33.000
Νομισματοκοπείο: Τορίνο
Χαράκτης: Amadeo Lavy
Mint Master:  Vittorio Modesto Paroletti
Μπροστά:
GAULE SUBALPINE  και με μικρά γράμματα LAVY
Πίσω:
* LIBERTÉ EGALITÉ *ERIDANIA
5.
FRANCS
L’AN 10•


Χωρίς να γνωρίζει κανείς την ιστορία της περιόδου, μπορεί να συμπεράνει αρκετά πράγματα παρατηρώντας μόνο αυτό το νόμισμα. Κατ’ αρχάς έχουμε το Φράγκο ως νόμισμα Ιταλικού κράτους, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Επίσης, είναι το πρώτο Ιταλικό νόμισμα που χρησιμοποιεί το δεκαδικό σύστημα μέτρησης (αυτό δηλ. που χρησιμοποιούμε και σήμερα) και όχι τα προηγούμενα που είχαν ως βάση το τάληρο και διάφορες υποδιαιρέσεις ανάλογα με την αξία του. Ακόμη, η χρονολογία του είναι Γαλλική και παραπέμπει στο 10ο έτος μετά την κατάλυση της μοναρχίας. Αντιστοιχεί ανάμεσα στην 23η Σεπτεμβρίου 1801 και 22α Σεπτεμβρίου 1802. Τα νομίσματα αυτά κόπηκαν στην αρχή του έτους 10 δηλ. το 1801. Και φυσικά το κυριότερο είναι πως η επιγραφή είναι στα Γαλλικά. Η φράση “LIBERTÉ - EGALITÉ” ήταν το κυρίαρχο σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης.
Στην μπροστινή όψη του νομίσματος απεικονίζονται δύο γυναικείες μορφές. Πρόκειται για μία αλληγορία. Αυτή που βρίσκεται μπροστά αναπαριστά τη Γαλλία, η οποία κρατάει στο ένα χέρι ένα δόρυ στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το γνωστό σκουφάκι της Γαλλικής Δημοκρατίας ενώ στο άλλο χέρι ένα όργανο μέτρησης των χτιστών και σύμβολο της Μασονίας (εδώ υπάρχει άφθονο παρασκήνιο ως προς τον ρόλο των μασόνων στην Γαλλική Επανάσταση). Είναι ένα εξέχον σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Πίσω της βρίσκεται η μορφή που συμβολίζει την “Υποαλπική Δημοκρατία” η οποία κρατάει στο ένα χέρι ένα κλαδί φοίνικα και στο άλλο ένα στεφάνι. Η καρδιά που υπάρχει στην πίσω όψη κάτω από το έτος είναι το σύμβολο του mint master Vittorio Modesto Paroletti του νομισματοκοπείου του Τορίνο.
Υπάρχει και κάτι άλλο παράξενο: Στην πίσω όψη αναγράφεται η λέξη ERIDANIA. Έχετε ακούσει πουθενά αλλού αυτή τη λέξη? Όχι βέβαια, γιατί αυτό το όνομα εφευρέθηκε από τους Γάλλους. Προέρχεται από τη λέξη Eridanus που είναι η Λατινική ονομασία του ποταμού Πάδου=Po στα Ιταλικά. Έτσι ο όρος Eridania αναφέρεται στην περιοχή που περιβάλλει τον Πάδο ποταμό και αντιστοιχούσε τότε στην νεοσύστατη Subalpine Republic. Ως γνωστό Sub στα Λατινικά (αλλά και στα Αγγλικά) σημαίνει “υπό”, έτσι, με άλλα λόγια η γη κάτω από τις Άλπεις.
Η επαρχία του Πιεμόντε αποτελούσε το κύριο μέρος του Βασιλείου της Σαρδηνίας το οποίο, παρά το όνομά του, είχε τον πυρήνα του στην ενδοχώρα. Το βασίλειο υπέστη μια πρώτη γαλλική εισβολή το 1796, η οποία οδήγησε στη Συνθήκη του Παρισιού και την απώλεια της Σαβοΐας και της Νίκαιας. Μετά από μια δεύτερη εισβολή το 1798, ο βασιλιάς Κάρολος Εμμανουήλ Α' δραπέτευσε στη Ρώμη, αλλά ποτέ δεν συμφώνησε να υπογράψει μια νέα ειρηνευτική συνθήκη, εγκρίνοντας μια τελική ρύθμιση των ηπειρωτικών περιοχών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Piedmontese Republic (Δημοκρατία της Πιεμονίας? Δεν υπάρχει ο αντίστοιχος όρος στα Ελληνικά) ιδρύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1798 και υπήρχε μέχρι τις 20 Ιουνίου 1799, όταν κατακτήθηκε από τα αυστριακό-ρωσικά στρατεύματα. Παρόλο που η εξουσία της Βασιλικής της Σαρδηνίας αποκαταστάθηκε για λίγο στο Πεδεμόντιο, το 1800 ο Ναπολέων διέσχισε τις Άλπεις και στην αποφασιστική μάχη του Marengo κατατρόπωσε τους Αυστριακούς. Οι Αυστριακοί είχαν σχεδόν νικήσει, έχοντας τετραπλάσια κανόνια από τους Γάλλους αλλά οι Γάλλοι νίκησαν χάρη σε ένα τυχαίο περιστατικό:  Ο Αυστριακός στρατηγός, πιστεύοντας ότι νίκησε, αποχώρησε από το πεδίο της μάχης, ενώ ταυτόχρονα οι Γάλλοι εξαπέλυσαν αντεπίθεση. Το Αυστριακό ιππικό πανικοβλήθηκε, τράπηκε σε φυγή ποδοπατώντας το πεζικό τους. Οι Γάλλοι όχι μόνο νίκησαν αλλά αιχμαλώτισαν όλο το Αυστριακό πυροβολικό. Έτσι, επέστρεψαν στην Ιταλία παίρνοντας πίσω πολλές από τις νέες δημοκρατίες. Η Piedmontese Republic αποκαταστάθηκε με νέο όνομα ως Subalpine Republic (Yποαλπική Δημοκρατία) στις 20 Ιουνίου 1800.

Η δημοκρατία είχε την πρωτεύουσά της στο Τορίνο. Στις 9 Ιουλίου 1800, υιοθέτησε μια νέα σημαία, η οποία συνίστατο σε μια τριάδα κόκκινου-μπλε-χρυσού (βασισμένη στη σημαία της προηγούμενης Δημοκρατίας της Αλμπας). Το σύνθημά της ήταν το Liberté, Égalité, το οποίο ελήφθη από το αντίστοιχο Γαλλικό σύνθημα Liberté, égalité, fraternité.

Η “Υποαλπική Δημοκρατία” εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη Γαλλία και ποτέ δεν ήταν πραγματικά ανεξάρτητη, καθώς ήταν υπό τη γαλλική στρατιωτική κατοχή. Το κράτος δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.
Το Παρίσι εισήγαγε μεταρρυθμίσεις στο κρατίδιο στο Γαλλικό στυλ. Χρησιμοποίησε το γαλλικό φράγκο, αλλά έκοψε και τα δικά του νομίσματα. Τότε ο Ναπολέων εισήγαγε το νέο νόμισμα (Φράγκο) με το δεκαδικό, πλέον, σύστημα μέτρησης.

Τον Μάρτιο του 1801, ο στρατός της “Υποαλπικής Δημοκρατίας”ενσωματώθηκε στο Γαλλικό στρατό και λίγους μήνες αργότερα η διοικητική διαχείριση της περιοχής κατέληξε εντελώς στα Γαλλικά χέρια. Στις 4 Ιουνίου 1802, ο Charles Emmanuel, τυπικά βασιλιάς της Σαρδηνίας ο οποίος όμως είχε φύγει από το Τορίνο μετά τη Γαλλική εισβολή και ζούσε στη Νάπολη, παραιτήθηκε υπέρ του αδελφού του Victor Emmanuel I, ο οποίος ήταν στο Κάλιαρι υπό βρετανική ναυτική προστασία. Ο Ναπολέων εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία για να δηλώσει την απώλεια μονάρχη πάνω στη νεαρή Δημοκρατία, βρίσκοντας πάτημα για να την προσαρτήσει στη Γαλλία.

Η “Υποαλπική Δημοκρατία” έπαυσε να υπάρχει στις 11 Σεπτεμβρίου 1802, όταν χωρίστηκε μεταξύ των Γαλλικών και Ιταλικών Δημοκρατιών. Η Γαλλική Δημοκρατία προσάρτησε τα διαμερίσματα του Doire, Marengo, Pô (εν συντομία ονομάστηκε "Éridan", μετά τον Ερίδανο), Sesia, Stura, και Tanaro, ενώ η Ιταλική Δημοκρατία επισύναψε τη Novara (ως τμήμα της Agogna). Το 1805, η Ιταλική Δημοκρατία έγινε το Βασίλειο της Ιταλίας.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
ukobke
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 754



Προφίλ
« Απάντηση #182 στις: Δεκέμβριος 14, 2017, 11:43:47 πμ »

Συγχαρητήρια "thaler" !

Τέτοια συλλεκτικά νήματα χρειαζόμαστε!

Προσωπικά σε ευχαριστώ και νάσαι καλά!

 
Καταγράφηκε
cat
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2684



Προφίλ
« Απάντηση #183 στις: Δεκέμβριος 14, 2017, 12:46:03 μμ »

Thaler γι ακομα μια φορα χιλια ευχαριστω!!!!!
Καταγράφηκε

VENCEREMOS
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #184 στις: Δεκέμβριος 14, 2017, 02:53:56 μμ »

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά!
Πάντως ωραίες οι δύο κυρίες...
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
Lary
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1685


One man's trash is another man's treasure


Προφίλ
« Απάντηση #185 στις: Δεκέμβριος 14, 2017, 05:12:53 μμ »

Συνεχώς εμπλουτίζεις τις γνώσεις μας φίλε thaler. Μπράβο!
Καταγράφηκε

Collectables are items that our grandparents bought, our parents threw them away and we....rebought!
sksnpl
Χάλκινο μέλος
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 351

Θάνος


Προφίλ
« Απάντηση #186 στις: Δεκέμβριος 14, 2017, 06:50:27 μμ »

Πολυ όμορφο νόμισμα συνοδευόμενο από μια επίσης όμορφη ιστορία..
Καταγράφηκε
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #187 στις: Ιανουάριος 03, 2018, 06:58:34 μμ »

.

Στάλθηκε από το MEIZU_M5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1215


Προφίλ
« Απάντηση #188 στις: Ιανουάριος 03, 2018, 07:00:57 μμ »

Γειά σας φίλοι μου,

Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα τάληρο της Βαυαρίας (Εκλεκτοράτο της Βαυαρίας) του Εκλέκτορά της Μαξιμιλιανού Ιωσήφ ΙΙΙ από το 1776. Οι εκλέκτορες είχαν το προνόμιο να ψηφίζουν για την ανάδειξη του Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Είναι ένα κλασικό τάληρο της εποχής του με το γνωστό μοτίβο της Παναγίας ένθρονης με το μικρό Χριστό. Οι γραμμές που βλέπετε, και που υπάρχουν στα περισσότερα τάληρα αυτού του τύπου, δεν είναι γρατζουνιές αλλά σημάδια από λίμα, μια μέθοδος της εποχής για να απομακρύνουν το περιττό βάρος του νομίσματος, όταν αυτό ήταν υπέρβαρο. Καθώς ήταν μέρος της διαδικασίας κοπής, δεν θεωρείται ελάττωμα του νομίσματος.
Ας δούμε όμως κάποιες πληροφορίες για το νόμισμα:
Εμπρός: Το πορταίτο του Μαξιμιλλιανού με την επιγραφή:  D[EI]·G[RATIA]·MAX[IMILIANUS]·IOS[EPHUS]·U[TRIUSQUE]·B[AVARIAE]·& D[UX]·S[ACRI]·R[OMANI]·I[MPERII]·A[RCHAPIDIFER]·&[ET]·EL[ECTOR]·L[ANDGRAVIUS]·L[ICHTENBERGENSIS]·
Μετάφραση:
MAX·IOS = Μαξιμιλιανός Ιωσήφ,
D·G·= ελέω Θεού,
U.B.&P. S.D.C.P.R =  Δούκας της Βαυαρίας και εκλέκτορας του Άνω Παλατινάτου και του Εκλεκτοράτου του Παλατινάτου,
S.R.I.A. = Αυτοκράτορας της Αγιίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,
& EL.L.L = και Landgraf* του Leuchtenberg** 
*Γερμανικός τίτλος ευγενείας, (αντίστοιχος με αυτόν του Δούκα)
** Ιστορική περιοχή της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στη Βαυαρία
Πίσω: Η Παναγία ένθρονη κρατόντας το σκήπτρο με τον Χριστό στο αριστερό της γόνατο ο οποίος κρατάει τη σφαίρα του κόσμου.
 PATRONA BAVARIAE = Λατινική γραφή της "Μητέρας της Βαυαρίας" δηλ. της προστάτιδας της Βαυαρίας   · 1776
Περίμετρος:  IN. - DEO. - CONSILIUM. (=In God's plan (δεν βρήκα Ελληνική μετάφραση)
Βάρος: 28,05 gr.
Διάμετρος: 41,22 mm
Ασήμι: 0.833
Βιβλιογραφία: KM# 519,2 Dav. #2626
Αξία: 1 Konventionstaler = (1.5 gulden)
Χρονιές κοπής: 1760-1777
Τιράζ: άγνωστο αλλά το νόμισμα είναι πολύ κοινό.
Νομισματοκοπείο: Μόναχο (όσα τάληρα έχουν το Α είναι κοπής του νομισματοκοπείου του Amberg)

Μετά τον θάνατο του πατέρα του τον Ιανουάριο του 1745, κληρονόμησε μια χώρα που ήταν υπο εισβολή από τον Αυστριακό στρατό στο πλαίσιο του πολέμου της αυστριακής διαδοχής***. Ο 18χρονος Μαξιμιλιανός Ιωσήφ κυριάρχησε μεταξύ του κόμματος της ειρήνης, με επικεφαλής τη μητέρα του Μαρία Αμαλία της Αυστρίας και τον αρχηγό του στρατού Friedrich Heinrich von Seckendorff και το κόμμα πολέμου υπό την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών Ignaz και του γάλλου απεσταλμένου Chavigny . Μετά την αποφασιστική ήττα από τους Αυστιακούς στη μάχη του Pfaffenhofen στις 15 Απριλίου 1745, ο Μαξιμιλιανός εγκατέλειψε γρήγορα τις αυτοκρατορικές προθέσεις του πατέρα του και έκανε ειρήνη με τη Μαρία Θηρεσία στη Συνθήκη του Füssen, στην οποία συμφώνησε να υποστηρίξει τον σύζυγό της, τον Μεγάλο Δούκα Francis Stephen της Τοσκάνης, αργότερα ως Francis I, Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στις επερχόμενες αυτοκρατορικές εκλογές.Στη συνέχεια, οι Βαυαρικές δυνάμεις ακολούθησαν την πλευρά των Αψβούργων. Η αδελφή του Μαξιμιλιανού Μαρία της Βαυαρίας παντρεύτηκε το 1765 με τον γιο της Μαρίας Θηρεσίας, αυτοκράτορα Ιωσήφ Β ' (τάληρο του οποίου παρουσίασα σε προηγούμενη ανάρτηση). Αλλά η μακροχρόνια αποδυνάμωση της Πρωσίας δεν ήταν προς το συμφέρον της Βαυαρίας, καθώς η χώρα αυτή προσέφερε το μόνο αντίβαρο στη μοναρχία των Αψβούργων. Ο Μαξιμιλιανός προσπάθησε, στο μέτρο του δυνατού, να κρατήσει τη Βαυαρία έξω από τους πολέμους. Εκτός από τα στρατεύματα πολιτοφυλακής, έστειλε μόνο μια μικρή δύναμη 4.000 ανδρών για να ενταχθεί στον αυστριακό στρατό. Το 1758 (δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του επταετή πολέμου****, απέσυρε τα Βαυαρικά βοηθητικά στρατεύματα από την αυστριακή υπηρεσία. Μαζί με τον ηγέτη του Wittelsbach Charles Theodore του Παλατινάτου εφάρμοσε την ουδετερότητα της αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Ο Μαξιμιλιανός ήταν ένας προοδευτικός και διαφωτισμένος ηγεμόνας που έκανε πολλά για να βελτιώσει την ανάπτυξη της χώρας του. Ενθάρρυνε τη γεωργία, τη βιομηχανία και την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας και κατήργησε τη λογοκρισία των Ιησουητών στον τύπο. Το 1747 ιδρύθηκε το εργοστάσιο πορσελάνης Nymphenburg, ενώ ο σημαντικός κώδικας Maximilianeus bavaricus civilis γράφτηκε το 1756 (και διατηρήθηκε μέχρι το 1900). Το 1759 ίδρυσε το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα του Μόναχου, την Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών. Κατά τη διάρκεια της έντονης πείνας του 1770, ο Μαξιμιλιανός πούλησε μερικά από τα κοσμήματα του στέμματος για να πληρώσει για τις εισαγωγές σιτηρών για να ανακουφίσει την πείνα. Εκείνη τη χρονιά εξέδωσε επίσης ένα διάταγμα εναντίον της υπερβολικής επίδειξης χλιδής της Εκκλησίας, η οποία συνέβαλε στο τέλος της εποχής της Βαυαρικής ροκοκό. Το 1771 εισήγαγε την υποχρεωτική σχολική φοίτηση.
Τον Δεκέμβριο του 1777 καθώς ο Μαξιμιλιανός μεταφέρονταν με την άμαξά του στο  Μονάχο, στη διαδρομή, καθώς πέρασε ένα από τα ρολόγια ενός πύργου, ο μηχανισμός έσπασε και το ρολόι χτύπησε 77 φορές. Σχολιάζοντάς το είπε ότι πρόκειται για έναν οιονό και ότι τα χρόνια του είχαν τελειώσει. Μέσα σε λίγες μέρες, πληγώθηκε με μια παράξενη ασθένεια. Κανένας από τους 15 γιατρούς του δεν μπορούσε να το διαγνώσει, αλλά από τα Χριστούγεννα, είχε καταστεί σαφές ότι ήταν ένα ιδιαίτερα μολυσματικό στέλεχος της ευλογιάς, που ονομαζόταν τότε "μοβ". Πέθανε σε ηλικία 50 ετών.
Την τελευταία ημέρα του μήνα ήταν νεκρός χωρίς να αφήσει έναν κληρονόμο. Ο Μαξιμιλιανός είναι θαμμένος στην κρύπτη του Theatinerkirche στο Μόναχο. Είχε παντρευτεί το 1747 τη Μαρία-Άννα-Σοφία Βέττιν, κόρη του Αυγούστου Γ΄ της Πολωνίας-Λιθουανίας και εκλέκτορα της Σαξονίας.

Ως τελευταίος από τον κατώτερο κλάδο της δυναστείας του Wittelsbach που προήλθε από τον Λουδοβίκο IV,  Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και είχε κυβερνήσει τη Βαυαρία από τις αρχές του 14ου αιώνα, ο θάνατος του Μαξιμιλιανού οδήγησε σε διαμάχη διαδοχής και στο σύντομο πόλεμο της βαυαρικής διαδοχής. Τον διαδέχτηκε ο μακρινός εξάδελφός του, ο Εκλέκτορας του Παλατινάτου Charles Theodore από τον ανώτερο κλάδο της δυναστείας. Η χήρα του Μαξιμιλιανού και η αδερφή του, διαπραγματεύτηκαν με τη Πρωσία για να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της Βαυαρίας από την Αυστριακή εισβολή σε τμήματα του κράτους αμέσως μετά το θάνατο του Μαξιμιλιανού.
Ο Μαξιμιλιαν Γ Ιωσήφ διέταξε το 1751 το François de Cuvilliés να κατασκευάσει το υπέροχο ροκοκό Θέατρο Cuvilliés και το 1755 την Πέτρινη αίθουσα του παλατιού Νυμφένμπουργκ. Επίσης, διέταξε να διακοσμήσει μερικά δωμάτια του παλατιού του Νέου Schleissheim σε ροκοκό στιλ.
Ο Wolfgang Amadeus Mozart προσκλήθηκε το 1762 από τον Μαξιμιλιανό, ο οποίος λάτρευε τη μουσική και τη σύνθεση. Σκόπευε να τον προσλάβει στην υπηρεσία του, αλλά η κακή οικονομική κατάσταση του κράτους δεν το επέτρεψε. Όμως,  το 1775 η ιταλική όπερα του Wolfgang Amadeus Mozart La finta giardiniera έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Salvatortheater του Μονάχου.
Νωρίτερα, το 1770 ο Μαξιμιλιανός δημιούργησε τον πρόδρομο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Μόναχο.

***Ο Πόλεμος της Αυστριακής Διαδοχής (1740–48), στον οποίο συμμετείχαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις, προκλήθηκε από την διεκδίκηση εκ μέρους της Μαρίας Θηρεσίας της κληρονομιάς των Αψβούργων. Τέσσερα χρόνια πριν από τη γέννηση της Μαρίας Θηρεσίας ο πστέρας της Κάρολος ΣΤ΄ έλαβε τα μέτρα του για την περίπτωση απουσίας άρρενος διαδόχου του, εκδίδοντας την Sanctio Pragmatica (Πραγματική Κύρωση) του 1713. Το διάταγμα αυτό παραμέριζε τον Σαλικό Νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι γυναίκες δεν κληρονομούσαν, και ευνοούσε τις θυγατέρες του Καρόλου οι οποίες θα τον διαδέχονταν σε όλες τις κτήσεις και τους τίτλους του. Αμέσως μετά τον θάνατο του Καρόλου ΣΤ΄ η Σαξονία, η Πρωσσία, η Βαυαρία και η Γαλλία αποκήρυξαν την Πραγματική Κύρωση αποσκοπώντας στον διαμελισμό της Αυστρίας και άρχισε ο Πόλεμος της Αυστριακής Διαδοχής. Η Αυστρία υποστηρίχθηκε από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία, παρσδοσιακούς εχθρούς της Γαλλίας, όπως και το Βασίλειο της Σαρδηνίας. Η Γαλλία και η Πρωσία ήταν σε συμμαχία με το Εκλεκτοράτο της Βαυαρίας. Η Ισπανία εισήλθε στον πόλεμο για να αποκαταστήσει την επιρροή της στη βόρεια Ιταλία, και επιπλέον για να ανατρέψει την αυστριακή κυριαρχία της ιταλικής χερσονήσου που είχε επιτευχθεί εις βάρος της Ισπανίας, ως συνέπεια του Πολέμου της Ισπανικής διαδοχής. Ο πόλεμος τελείωσε με στην συνθήκη του Αιξ-λα-Σαπέλ το 1748, με την οποία η Μαρία Θηρεσία αναγνωρίστηκε ως αρχιδούκισσα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας. Η Πρωσία διατήρησε τον έλεγχο της Σιλεσίας.

****Ο Επταετής Πόλεμος έλαβε χώρα μεταξύ των ετών 1755 και 1764. Σε αυτόν ενεπλάκησαν όλες οι υπερδυνάμεις της Εποχής με εξαίρεση την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και επηρέασε την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, τη Δυτική Αφρική, την Ινδία και τις Φιλιππίνες. Θεωρούμενος πρελούδιο των Παγκοσμίων Πολέμων αλλά και ο σημαντικότερος ευρωπαϊκός πόλεμος από τον Τριακονταετή του 17ου αιώνα (σας έχω γράψει γι' αυτόν σε προηγούμενη παρουσίαση νομίσματος), χώρισε για άλλη μία φορά την Ευρώπη σε δύο αντιμαχόμενους συνασπισμούς κρατών, υπό την καθοδήγηση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη μία και της Γαλλίας από την άλλη πλευρά. Για πρώτη φορά η Γαλλία, προσπαθώντας να αντισταθμίσει την ολοένα αυξανόμενη ισχύ της Βρετανίας και της Πρωσίας, δημιούργησε από τη δική της πλευρά μια μεγάλη Συμμαχία. Η προσπάθεια αυτή στέφθηκε τελικά με αποτυχία καθώς η Βρετανία αναδείχθηκε η ισχυρότερη παγκοσμίως υπερδύναμη, αλλάζοντας τις ισορροπίες ισχύος στην Ευρώπη. Αρχικά, διαμάχες ξέσπασαν μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας το 1754-1756 όταν οι Βρετανοί πραγματοποίησαν επίθεση σε εδάφη που διεκδικούσε και η Γαλλία στη Βόρεια Αμερική, επιτάσσοντας εκατοντάδες γαλλικά εμπορικά πλοία. Ταυτόχρονα, η ανερχόμενη Πρωσία ανταγωνιζόταν με την Αυστρία για επικράτηση εντός κι εκτός των εδαφών της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Κεντρική Ευρώπη.
Καταλαβαίνοντας πως θα ξεσπούσε σύντομα πόλεμος, η Πρωσία χτύπησε απροειδοποίητα τη Σαξονία και γρήγορα την προσάρτησε. Το αποτέλεσμα αυτό προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις στην Ευρώπη. Καθώς η Πρωσία ήταν σύμμαχος της Βρετανίας, η Αυστρία συμμάχησε με τη Γαλλία, διαβλέποντας την ευκαιρία να ανακαταλάβει τη Σιλεσία, την οποία είχε χάσει σε παλαιότερο πόλεμο. Με επιφύλαξη, ακολουθώντας αυτοκρατορικό διάταγμα, τα περισσότερα κρατίδια της Αυτοκρατορίας ακολούθησαν την Αυστρία στους σκοπούς της. Στην αγγλοπρωσική συμμαχία εντάχθηκαν μικρότερα γερμανικά κράτη. Η Σουηδία, φοβούμενη τις επεκτατικές διαθέσεις της Πρωσίας, μπήκε στον πόλεμο το 1757 για προστατέψει τις κτήσεις της στη Βαλτική, παίρνοντας θάρρος από το γεγονός ότι φαινομενικά ολόκληρη η Ευρώπη αντιμαχόταν την Πρωσία. Η Ισπανία, που δεσμευόταν από την Πακτ ντε Φαμίγ, επενέβη υπέρ της Γαλλίας και μαζί εξαπέλυσαν μια καταστροφική εισβολή στην Πορτογαλία το 1762. Η Ρωσική Αυτοκρατιορία αρχικά συνασπίστηκε με την Αυστρία, φοβούμενη τις φιλοδοξίες της Πρωσίας σε σχέση με την Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία, ωστόσο άλλαξε πλευρά μετά την ενθρόνιση του Τσάρου Πέτρου του Γ΄ το 1762.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
kostakis88
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 5734


Προφίλ
« Απάντηση #189 στις: Ιανουάριος 03, 2018, 09:43:55 μμ »

μπραβο στελιο!καλη χρονια επισης!!
αλλο ενα κοινο αλλα πολυ ομορφο ταληρο προστεθηκε στην συλλογη σου!!ευχαριστουμε που το μοιραστηκες μαζι μας και που το συνοδευσες για αλλη μια φορα με πολυ δυνατες πληροφοριες!!keep going my friend!! Χαμόγελο Χαμόγελο
Καταγράφηκε

"Collecting is a hereditary disease, and I fear incurable." - Augustus Wollaston Franks
ΚΑΡΑΜΑΝΙΚΟΣ
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1826


Προφίλ
« Απάντηση #190 στις: Ιανουάριος 03, 2018, 11:34:15 μμ »

πανεμορφα κομματια..ευχομαι καποτε να αποκτησεις ολα τα ταλληρα που υπαρχου
Καταγράφηκε

ΕΙΜΑΙ ΕΙΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΓΙΑ ΟΛΑ..
sksnpl
Χάλκινο μέλος
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 351

Θάνος


Προφίλ
« Απάντηση #191 στις: Ιανουάριος 03, 2018, 11:47:02 μμ »

Όμορφο ταληρο και ενδιαφέρουσα η λεπτομέρεια με τα σημάδια από λίμα..
Σ ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά
Καταγράφηκε
bas
Αργυρό μέλος
****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 795


Προφίλ
« Απάντηση #192 στις: Ιανουάριος 03, 2018, 11:54:11 μμ »

Στα ελληνικά το GAULE SUBALPINE το λένε τα βιβλία "Εντεύθεν των Άλπεων Γαλατία".
Καταγράφηκε
cat
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2684



Προφίλ
« Απάντηση #193 στις: Ιανουάριος 04, 2018, 12:05:47 πμ »

Μπραβο Στελιο αλλη μια τελεια παρουσιαση. Εισαι πηγη εμπνευσης για πολλους εδω μεσα
Καταγράφηκε

VENCEREMOS
Lary
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1685


One man's trash is another man's treasure


Προφίλ
« Απάντηση #194 στις: Ιανουάριος 04, 2018, 12:19:24 πμ »

H καινούρια χρονιά ξεκινάει με μια ακόμα εμπεριεστατωμένη μελέτη. Μπράβο σου!
Καταγράφηκε

Collectables are items that our grandparents bought, our parents threw them away and we....rebought!
Σελίδες: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 40
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences