Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Απρίλιος 28, 2024, 08:05:09 πμ
Σελίδες: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 40
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Τάληρα της συλλογής μου  (Αναγνώστηκε 172650 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1205


Προφίλ
« Απάντηση #150 στις: Οκτώβριος 23, 2017, 10:11:36 μμ »

Γειά σας φίλοι μου,
Αυτή τη φορά θα σας παρουσιάσω ένα ακόμη νόμισμα της συλλογής μου. Πρόκειται για  ένα Πορτογαλικό “τάληρο” του 1750. Βάζω σε εισαγωγικά τη λέξη τάληρο γιατί η Πορτογαλία έχει ένα παράδοξο: Είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα, όσο γνωρίζω, που δεν έχει κόψει τάληρα. Δεν γνωρίζω το λόγο που αυτό έγινε. Ίσως γιατί δεν υπήρχαν στις Αμερικανικές κτήσεις της τόσο πλούσια ορυχεία πολύτιμων μετάλλων όσο στις Ισπανικές κτήσεις. Από την άλλη, όμως, η Πορτογαλία υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα παγκόσμια εμπορική δύναμη και απέκτησε πλούτο και δύναμη. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι για το θέμα, ας συμπληρώσει. Πάντως το συγκεκριμένο νόμισμα είναι το μεγαλύτερο ασημένιο κέρμα της Πορτογαλίας, γι’ αυτό και το κατατάσσω ως “τάληρο”. Στην πραγματικότητα πρόκειται μάλλον για 2/3 του τάληρου.
Χαρακτηριστικά του νομίσματος των 400 reis:
Ημερομηνία: 1750
Βάρος: 17.3 gr.
Διάμετρος: 36 mm
Ασήμι: 0.917
Βιβλιογραφία:   KM# 179,  Dav-1628
Μπροστά: IOANNES.V.D(EI).G(RATIA).PORT(UGAL).ET.ALG(AVRE).REX  * 400 * 1750.
Μετάφραση: Ιωάννης V ελέω Θεού Αυτοκράτορας της Πορτογαλίας και της Algavre.
Πίσω: Ο σταυρός της Πορτογαλίας με την επιγραφή: IN * HOC * SIGNO * VINCES = (in this sign you will conquer).

Πληροφορίες για το κέρμα:
Τα νομίσματα αυτά ενώ έχουν ονομαστική αξία 400 reis, η πραγματική τους αξία είναι 480 reis. Έτσι, στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται και ως 1 Cruzado Novo (480 reis). Γιατί; Το 1688 η τιμή του χρυσού και του ασημιού ανατιμήθηκε κατά 20%.  Επειδή ήταν δύσκολο να αποσυρθούν όλα τα ήδη κυκλοφορούντα κέρματα και να αντικατασταθούν από νέα, αποφασίστηκε η συνέχιση της κυκλοφορίας των υφιστάμενων αλλά και η κοπή νέων να συνεχίσει με την ονομαστική αξία των 400 reis, η πραγματική τους, όμως, αξία να είναι 480 reis (νόμος 04AUG1688). Έτσι, μέχρι και την τελευταία κοπή τέτοιων κερμάτων το 1816, έφεραν ονομαστική αξία 400 reis. Ο τύπος του συγκεκριμένου νομίσματος κόπηκε το 1706-1708 και 1750. Το συγκεκριμένο είναι το τελευταίο της βασιλείας του Ιωάννη V, ο οποίος πέθανε το 1750, πέντε χρόνια πριν τον καταστροφικό σεισμό του 1755 που ισοπέδωσε τη Λισσαβώνα και ακολουθήθηκε από ένα μεγάλου τσουνάμι που κατέστρεψε τις παραλιακές πόλεις της Πορτογαλίας.
Τα κέρματα αυτά κόβονταν από το 1667 μέχρι το 1816 με τους εξής μονάρχες:
PETRVS II:  1667 με 1706
IOANNES V:  1706 με 1750
JOSEPHUS:  1750 με 1777
MARIA I ET PETRUS III: 1777 με 1786
MARIA I:  1786 με 1759
JOANNES P REGENS: 1799 με 1816

Αξίζει να αναφερθώ στο εξής: Παρατηρείτε πως στην επιγραφή αναφέρει τον Ιωάννη ως βασιλιά της Ισπανίας και της Αlgavre. H  Αlgavre είναι η νοτιότερη επαρχία της Πορτογαλίας, αλλά γιατί την αναφέρει; Η ιστορία έχει ως εξής:
Μεγάλο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου είχε κατακτηθεί από τους Άραβες, οι οποίοι υποχωρούσαν, σταδιακά, υπό το βάρος των Ισπανών και των Πορτογάλων. Τον 13ο αιώνα ο Άραβας Aben Mafom, βασιλιάς της Niebla και Εμίρης της Algavre, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις επιτυχίες των Πορτογάλων στην περιοχή του, έγινε υποτελής του βασιλιά Alfonso X της Καστίλλης (Ισπανία), ο οποίος μπορούσε να φέρει έτσι τον τίτλο του βασιλιά της Algavre, η οποία δεν είχε κατακτηθεί ακόμη από τους Πορτογάλους. Η δήλωση υποτέλειας των Αράβων στους Ισπανούς δεν σταμάτησε την προέλαση των Πορτογάλων, οι οποίοι κατέλαβαν σταδιακά, από το 1242, όλη την επαρχία της Algavre, και τελικά τον Μάρτιο του 1249 την πρωτεύουσά της Silves. Αντιδρώντας στον τίτλο του βασιλιά της Καστίλλης ως βασιλιάς της Algavre, ο Πορτογάλος βασιλιάς Alfonso III, για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα της Πορτογαλίας στην επαρχία που είχε κατακτήσει, πρόσθεσε τον τίτλο του: “Βασιλιάς της Πορτογαλίας και της Algavre”, δημιουργώντας ένα ψευτο-βασίλειο της Algavre, που μόνο κατ’ όνομα ήταν βασίλειο. Μάλιστα, μετά το 1471, οι κατακτήσεις των Πορτογάλων στο Μαγκρέμπ (Βόρεια Αφρική) έγιναν στο όνομα του ψευτο-βασιλείου της Algavre.
Το θέμα της κυριαρχίας της περιοχής της Algavre λύθηκε το 1267 με τη συνθήκη του Badajoz, όπου, κατόπιν συμφωνίας των δύο βασιλείων, η κυριότητα της επαρχίας δόθηκε στην Πορτογαλία και οι Ισπανοί κράτησαν τις κτήσεις τους ανατολικά του ποταμού Guadiana.
Λίγα λόγια για τον Ιωάννη Ε΄ με πληροφορίες από το Internet αφού πρώτα σας δείξω εικόνα του από ένα χρυσό νόμισμα (το οποίο δεν είναι της συλλογής μου)

Ο Ιωάννης Ε΄ της Πορτογαλίας, γνωστός και ως ο μεγαλόψυχος, ήταν βασιλιάς της Πορτογαλίας από το 1706 έως το 1750, υιός και διάδοχος του βασιλιά Πέτρου Β΄.
Η μακρά περίοδος της βασιλείας του χαρακτηριζόταν από τεράστια αύξηση της βασιλικής δύναμης, ιδιαίτερα λόγω του πλούτου των αποθεμάτων από χρυσάφι και διαμάντι που έρχονταν από τις Βραζιλιάνικες αποικίες. Το ένα πέμπτο περίπου της εξαγωγής προοριζόταν αποκλειστικά για το στέμμα, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες αφήνονταν στην εκμετάλλευση των τοπικών γαιοκτημόνων.
Αυξάνοντας συνέχεια την δύναμή του, λόγω του πλούτου, μπόρεσε να αντιπαρατεθεί εύκολα στην αριστοκρατία της χώρας του. Σε μια προσπάθεια να δαμάσει την εξαγριωμένη αριστοκρατία, άρχισε την κατασκευή πολυτελέστατων ανακτόρων στα πρότυπα των Γαλλικών Βερσαλλιών, ενώ ο ίδιος προσπάθησε να μιμηθεί την δόξα του Λουδοβίκου ΙΔ΄, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να γίνει μονάρχης όμοιος με αυτόν. Τον μιμήθηκε σε όλες του τις κινήσεις, αλλά δεν κατόρθωσε τελικά να φτάσει την δόξα του.
Χρησιμοποίησε τους περισσότερους θησαυρούς των Βραζιλιάνικων αποικιών, προκειμένου να ανορθώσει τα οικονομικά της χώρας του. Καλλιέργησε τις τέχνες, τα γράμματα και έκανε την μοναρχική του ισχύ ισότιμη σχεδόν με αυτή των περισσότερων Ευρωπαϊκών κρατών. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό από την εποχή της δεύτερης ανεξαρτησίας από την Ισπανία το 1640.
Η εξωτερική πολιτική είχε τόσο κατεύθυνση ουδετερότητας απέναντι στις Ευρωπαϊκές συγκρούσεις, όσο και προσπάθειες να πείσει το Βατικανό να τον κηρύξει νόμιμο μονάρχη, ξοδεύοντας μεγάλα ποσά σε δώρα προς τον Πάπα. Οι προσπάθειες του έφεραν αποτέλεσμα στην αναγνώριση από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΔ΄ το 1748. Το  1642, είχε χτυπήσει άσχημα σε ατύχημα, κάτι που τον άφησε παράλυτο για την υπόλοιπη ζωή του και ανίκανο να συμμετάσχει στις κρατικές υποθέσεις. Τα οικονομικά του μέτρα τον έκαναν μισητό στην αριστοκρατία αλλά τελικά δεν εφαρμόστηκαν.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
cat
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2653



Προφίλ
« Απάντηση #151 στις: Οκτώβριος 23, 2017, 11:34:57 μμ »

Αλλη μια εξαιρετικη παρουσιαση ενος εξαιρετικου κ ιδιαιτερου νομισματος.
Σ ευχαριστουμε φιλε Thaler!!!
Καταγράφηκε

VENCEREMOS
Lary
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1675


One man's trash is another man's treasure


Προφίλ
« Απάντηση #152 στις: Οκτώβριος 24, 2017, 12:00:01 πμ »

Eξαιρετικό νόμισμα και σε πολύ καλή κατάσταση!
Καταγράφηκε

Collectables are items that our grandparents bought, our parents threw them away and we....rebought!
kostakis88
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 5734


Προφίλ
« Απάντηση #153 στις: Οκτώβριος 24, 2017, 02:07:15 πμ »

καιρο ειχαμε να δουμε ποσταρισμα σου στελιο!!χαιρομαι ιδιαιτερα που επεστρεψες!οι γνωσεις και οι ιστοριες που προσφερεις,ανεκτιμητες!! Χαμόγελο
Καταγράφηκε

"Collecting is a hereditary disease, and I fear incurable." - Augustus Wollaston Franks
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1205


Προφίλ
« Απάντηση #154 στις: Οκτώβριος 24, 2017, 01:58:51 μμ »

Παιδιά σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια Σαρκασμός
Συγγνώμη για τις φωτογραφίες που βγήκαν λίγο μεγάλες...
Πάντως οι Πορτογάλοι δεν έχουν και μεγάλη ποικιλία στα ασημένια τους. Το ίδιο μοτίβο για αιώνες...

Αξίζει να προσέξετε τον Πορτογαλικό σταυρό. Ίσως να έχετε διαπιστώσει πως κάθε κράτος έχει το δικό του σχήμα σταυρού. Αξίζει να ανοιχτεί για τους σταυρούς των κρατών ένα νέο θέμα κάποια στιγμή (αν υπάρχει κάποιος εθελοντής ας το κάνει πριν από μένα). Πάντως όποιος γνωρίζει τους σταυρούς, μπορεί με μια ματιά να καταλάβει την προέλευση του νομίσματος χωρίς δεύτερη σκέψη.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1205


Προφίλ
« Απάντηση #155 στις: Οκτώβριος 24, 2017, 02:08:46 μμ »

Παράθεση
Αξίζει να αναφερθώ στο εξής: Παρατηρείτε πως στην επιγραφή αναφέρει τον Ιωάννη ως βασιλιά της Ισπανίας και της Αlgavre.
Διόρθωση λάθους Ντροπή Ντροπή Ντροπή:  "Αξίζει να αναφερθώ στο εξής: Παρατηρείτε πως στην επιγραφή αναφέρει τον Ιωάννη ως βασιλιά της Πορτογαλίας και της Algavre."
Συγχωρήστε με για το μικρό λαθάκι... Ο δαίμονας του τυπογραφείου που λένε.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1205


Προφίλ
« Απάντηση #156 στις: Οκτώβριος 29, 2017, 11:21:46 μμ »

Τάληρο-1797

Στάλθηκε από το MEIZU_M5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1205


Προφίλ
« Απάντηση #157 στις: Οκτώβριος 29, 2017, 11:23:48 μμ »

Φίλοι συλλέκτες σήμερα θα σας δείξω ένα τάληρο για το οποίο έχουμε ήδη αναφερθεί. Πρόκειται για το τάληρο του Φραγκίσκου ΙΙ Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του οίκου των Αψβούργων από το 1797. Μας έχει δείξει το δικό του σε φωτογραφία ο φίλος Κώστας σε προηγούμενη ανάρτηση στη σελίδα 7 και το έχουμε σχολιάσει. Εκείνο το τάληρο ήταν κοπής Μιλάνου ενώ το δικό μου κοπής Gunzburg. Επειδή τότε δεν μπόρεσα να ανεβάσω φωτογραφία με το δικό μου, σας το δείχνω τώρα.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
kostakis88
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 5734


Προφίλ
« Απάντηση #158 στις: Οκτώβριος 29, 2017, 11:28:31 μμ »

ομορφο ταληρο στελιο!!να το χαιρεσαι!!ελπιζω σε μελλοντικο μου ταξιδι στο εξωτερικο,να βρω τιποτε αξιολογο να προσθεσω!! Χαμόγελο
Καταγράφηκε

"Collecting is a hereditary disease, and I fear incurable." - Augustus Wollaston Franks
Lary
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1675


One man's trash is another man's treasure


Προφίλ
« Απάντηση #159 στις: Οκτώβριος 30, 2017, 12:01:27 πμ »

Πολύ ωραίο κομμάτι και αυτό Στέλιο.
Καταγράφηκε

Collectables are items that our grandparents bought, our parents threw them away and we....rebought!
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1205


Προφίλ
« Απάντηση #160 στις: Οκτώβριος 30, 2017, 08:43:55 πμ »

Σας ευχαριστώ παιδιά.

Παράθεση
ομορφο ταληρο στελιο!!να το χαιρεσαι!!ελπιζω σε μελλοντικο μου ταξιδι στο εξωτερικο,να βρω τιποτε αξιολογο να προσθεσω!! Χαμόγελο

Κώστα γιατί να πας εξωτερικό? Δεν "ψωνίζεις" μέσω internet?
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
kostakis88
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 5734


Προφίλ
« Απάντηση #161 στις: Οκτώβριος 30, 2017, 09:44:18 πμ »

Καλημερα στελιο..αν πανε ολα καλα θα παω ταξιδακι αναψυχης-επισκεψη-ισως σε μια εκθεση οποτε στις βολτες αν βρω τιποτε ενδιαφερον θα το παρω..συνηθης ομως μεσω ιντερνετ αγοραζω..
Καταγράφηκε

"Collecting is a hereditary disease, and I fear incurable." - Augustus Wollaston Franks
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1205


Προφίλ
« Απάντηση #162 στις: Οκτώβριος 30, 2017, 10:58:47 πμ »

Να ρωτήσω κάτι: Επειδή κι εγώ καμιά φορά βρίσκομαι στο εξωτερικό, οι τιμές από ντόπια καταστήματα νομισμάτων εκεί είναι καλύτερες απ' ότι στο internet? Ρωτάω αν ξέρεις να μου πείς από πείρα.
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1205


Προφίλ
« Απάντηση #163 στις: Νοέμβριος 09, 2017, 11:19:51 μμ »

.

Στάλθηκε από το MEIZU_M5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1205


Προφίλ
« Απάντηση #164 στις: Νοέμβριος 09, 2017, 11:21:52 μμ »

.

Στάλθηκε από το MEIZU_M5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
Σελίδες: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 40
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences