Παιδιά,
(incredible και Manos)
Υπάρχουν πράματα που δεν τα ξέρω, οπότε δεν επιμένω σ' αυτά, αλλά υπάρχουν πράματα που τα ξέρω, και σ' αυτά επιμένω.
Το filler που λέτε είναι ένα σιδεράκι (λαμάκι) από inox που έχει σχισμές ορισμένου πλάτους. Έχω δει τέτοιο.
Τι κάνει αυτό?
Μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε αν μέσα από τη σχισμή περνάει ένα νόμισμα. Μας δείχνει δηλαδή αν το νόμισμα είναι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ (σε πάχος) ή μικρότερο από τη σχισμή.
Και επειδή οι σχισμές στο λαμάκι έχουν και ορισμένο μήκος, και το μήκος της σχισμής αντιστοιχεί στη διάμετρο του νομίσματος, το νόμισμα δεν περνάει και όταν έχει μεγαλύτερη ΔΙΑΜΕΤΡΟ από το μήκος της σχισμής.
Όλα αυτά, το παχύμετρο τα αντικαθιστά.
Το παχύμετρο ΜΕΤΡΑΕΙ το πάχος (και τη διάμετρο) του νομίσματος με ακρίβεια 0,01mm (ένα εκατοστό του χιλιοστού) και στο γράφει στην οθόνη (τα σύγχρονα ψηφιακά). Έχω 3-4 τέτοια, και έχω και 3-4 παλιά, αναλογικά παχύμετρα.
Μετράς το πάχος, μετράς τη διάμετρο, αν ξέρεις πόσο πρέπει να είναι το νόμισμα, δεν σου χρειάζεται το filler. Οι λίρες π.χ. έχουν (πρέπει να) διάμετρο 22,05mm και πάχος 1,52mm. Αν το παχύμετρο δείξει νούμερα ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ απ' αυτά, τότε το νόμισμα ΠΕΡΝΑΕΙ από το filler, δε χρειάζεται να το περάσεις για να πειστείς.
Αυτή η μούφα Γεώργιος που είδατε στις φωτογραφίες έχει πάχος 1,45mm δηλαδή θα πέρναγε απ' το filler άνετα.
Γι' αυτό, φίλε Μάνο, ΔΕΝ θα πάρω filler. Δεν μου χρειάζεται.
Τώρα στην ερώτηση "
Γιατί οι σαράφηδες έχουν filler?" η απάντηση είναι α) γιατί το filler είναι πιο εύκολο στη χρήση του από το παχύμετρο, β) γιατί το παχύμετρο είναι πιο μπελάς (θέλει μπαταρίες, προστασία στο κουτί του κλπ), γ) γιατί κουβαλιέται πιο εύκολα και πιάνει μικρότερο χώρο, και δ) γιατί "οι σαράφηδες" δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν παχύμετρο (δεν έμαθαν ποτέ τους), οπότε το αποφεύγουν.
Εκτός απ' τα ανωτέρω, το παχύμετρο ΔΕΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ το νόμισμα γιατί απλώς το ακουμπάει. Δεν το ξύνει, όπως το inox (σκληρό) filler από το οποίο το νόμισμα πρέπει να ΠΕΡΑΣΕΙ, δηλαδή να τριφτεί πάνω του.
Περαιτέρω:Στη μηχανολογία "φίλλερ" είναι άλλο πράμα. Είναι ένα εργαλείο που μετράει διάκενα, που δεν μπορούν να μετρηθούν με παχύμετρο.
(Έχω και δυο τέτοια).
Π.χ. όταν θέλεις να ρυθμίσεις διάκενα βαλβίδων σε κινητήρα, με φίλλερ τα ρυθμίζεις.
Είναι ένα σύνολο από λαμάκια που έχουν διαφορετικά πάχη, και τα εισάγεις στο διάκενο. Βλέπεις ποιο είναι το παχύτερο λαμάκι που χωράει να μπει, και το επόμενο που δεν μπαίνει, και ξέρεις πόσο είναι το διάκενο. Και σαν εικόνα το μηχανολογικό φίλλερ είναι αυτό:
Aγγλικά λέγονται "feeler gauge".