αυτο που λεει ο sac εννοει οτι οταν παιρνεις ενα χαρτονομισμα απο νέα δεσμιδα απο την τραπεζα ή από το ΑΤΜ τις περισσοτερες φορες το χαρτονομισμα εχει τσακισματα ή ψιλο τσαλακώματα που γίνονται ή απο την συσκευασία ή από μηχανημα πακεταρισματος ή από διαφορους άλλους λογους , ετσι μπορει να φαινεται ακυκλοφορητο αλλα αν το στειλουμε για πιστοποιήση δεν προκειται να πιάσει βαθμό πάνω απο 62-64
δειτε εδώ τους βαθμους
https://www.pmgnotes.com/paper-money-grading/grading-scale/Κύριε Αργυρίου
(αν αυτό σημαίνει το margiriou),
Εγώ δεν είμαι ούτε συλλέκτης, ούτε ειδικός χαρτονομισμάτων.
Όταν λοιπόν λέω "ακυκλοφόρητο" εννοώ αυτό που λέει η λέξη. Ένα χαρτονόμισμα που βγήκε απ' τη δεσμίδα του τυπογραφείου, η δεσμίδα από το πακέτο των δεσμίδων, και το πήρα στο χέρι μου ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΑΛΛΟΣ, χωρίς να έχει μπει σε πορτοφόλι, χωρίς να έχει ταλαιπωρηθεί, και χωρίς να έχει υποστεί καμία ταλαιπωρία απ' αυτές που θα μπορούσε να υποστεί κατά τη διαδρομή που περιέγραψα, που να του αφήνει ίχνη, ή να το τσακίζει.
(Τυπογραφείο > μεταφορά στην τράπεζα > τοποθέτηση στο ΑΤΜ > στο χέρι σου).
Θα μπορούσε π.χ. να έχει χυθεί ο καφές αυτού που γεμίζει το μηχάνημα πάνω στα χαρτονομίσματα.
Αν μάλιστα μόλις βγει απ' το μηχάνημα το πιάσω κι εγώ με προσοχή και όχι με γυμνό χέρι (που αφήνει υποθέτω κάποιο αποτύπωμα) και το βάλω σε μια ζελατίνα, τότε είναι πραγματικά
ακυκλοφόρητο.
Πρόσθετα είπα, ότι αν ένα ΑΤΜ ξερνάει χαρτονομίσματα με serial numbers στη σειρά, τότε πιθανολογώ ότι αυτά είναι από καινούρια δεσμίδα, έχουν έρθει δηλαδή στην τράπεζα από το τυπογραφείο. Δεν είναι μαζώματα από τα γκισέ της.
Επειδή η λέξη "ακυκλοφόρητο" έχει 12 γράμματα και έναν τόνο, και η λέξη "UNC" έχει μόνο τρία, αντί για 13, και οι δυο το ίδιο σημαίνουν, προτιμώ να γράφω "unc".
Το ίδιο σημαίνει (για μένα). Δε θα μπορούσε να σημαίνει (εδώ που γράφουμε) "University of Northern Colorado", ή "Universal Network Controller".
Το ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες "UNC" χαρτονομισμάτων, όπως μας διδάσκει το λινκ που παρέθεσες, ούτε το αμφισβητώ, ούτε το αρνούμαι. Εξακολουθώ να πιστεύω πάντως ότι ένα χαρτονόμισμα που ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΧΕΡΙ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΣΑΚΙΣΜΑΤΑ, round edges κλπ που περιγράφει το λινκ σου, είναι (γενικώς) unc. Ακυκλοφόρητο.
Είδα τώρα στο λινκ σου ότι υπάρχουν 15 (!) κατηγορίες UNC. Εντυπωσιακό. Ούτε το αμφισβητώ, ούτε μπορώ να διαφωνήσω. Αυτό λένε οι κανόνες.
Αυτό που λέω εγώ, είναι ότι το χαρτονόμισμα που παίρνεις από το ΑΤΜ της Πειραιώς ή της Εθνικής και έχει ακολουθήσει τη διαδρομή που περιέγραψα, είναι σε μια απ' αυτές τις 15. Όχι πιο κάτω.
Και του κυρίου sacούλα το λινκ, χρήσιμο ήταν.
Και κάθε πληροφορία που γράφεται, χρήσιμη είναι.
Αυτό που δεν είναι χρήσιμο είναι το να θέλει κάποιος να υποβιβάζει το συνομιλητή του και μάλιστα χωρίς να λέει γιατί.
Έτσι, γιατί "
αυτός ξέρει καλύτερα". Και να πετάει εξυπνάδες, τύπου "
θα κλαίνε τα λεφτά τους" (και μάλιστα με γράμματα μεγέθους 30pt), λες και η τράπεζα χρεώνει διαφορετικά το λογαριασμό αυτού που του ξερνάει κοσάρικο unc, απ' ότι χρεώνει του άλλου, που του ξερνάει κοσάρικα μεταχειρισμένο!