Ρε παιδιά,
λογικά σκεπτόμενος,
το βράσιμο σε νερό, που πάει 100 βαθμούς κελσίου και όχι παραπάνω, δεν μπορεί να βλάψει ένα μέταλλο. Οποιοδήποτε μέταλλο.
Αντίθετα, θα σκοτώσει οτιδήποτε μικροοργανισμούς (βακτήρια, κόκκους, πρωτόζωα) έχουν κολλήσει και ζουν εκεί πάνω. Ελάχιστα επιβιώνουν στους 100C.
Επίσης το καυτό νερό θα διαλύσει (ίσως) ουσίες που έχουν προσκολληθεί στο μέταλλο ως απλή βρωμιά (π.χ. ξεραμένο λάδι ή λίπος - το λέω σαν παράδειγμα).
Τι κακό να του κάνει του μετάλλου?
Σε τόσο μικρά σώματα (όπως τα νομίσματα) δεν υπάρχει θέμα διαστολών-συστολών λόγω θερμοκρασίας, που θα μπορούσαν να "στραβώσουν" ένα κομμάτι μέταλλο. Για κέρμα μιλάμε, δε μιλάμε για καμιά μεταλλική γέφυρα.
Άρα κατσαρολάκι , βουτιά μέσα και βράσιμο . Ναι η επόμενη μπίχλικη σοδιά θα περάσει αυτή τη διαδικασία !!!
κοιτα να δεις φιλε σαμ...αν μιλας αποκλειστικα για κυκλοφορημενα νομισματα παιξε οσο θες μαζι τους.σε χλωρινες,οινοπνευμα και οτι αλλο πιστευεις..θα πειραματιστεις κιολας και θα δεις τι επηρεαζει και τι οχι το νομισμα..ολα αυτα ομως μονο σε κυκλοφορημενα (αρα και φθηνα κομματια).οτιδηποτε 'καλο'-δυσκολο-σπανιο-ακριβο παρεις,ολα αυτα τα ξεχνας.τα δεχεσαι οπως ειναι,τα πιανεις με γαντια και προσοχη και τα βαζεις στην καψουλα-χαρτονακι-θηκη και η οποια επαφη σου γινεται μεσω αυτου..ειδαλλως παιζεις σε ακυκλοφορητα νομισματα μονο,σε προυφ,σε μπλιστερ και γενικοτερα νεες κοπες...
υγ.τα χαρτο/νομισματα κυκλοφοριας πως συναλλασεσαι στην καθημερινοτητα?
Ναι, αυτή τη στιγμή στόχος μου είναι να μαζέψω είτε από μικρές αγορές , είτε από ανταλλαγές στο Στέκι τα νομίσματα κυκλοφορίας της μεταπολίτευσής σε κατάσταση το πολύ UNC (απίθανο το βλέπω να μου κάτσει unc αλλά βλέπουμε ) . Οπότε γιαυτό σας πρίζω με τις αλχημείες αυτές . Για τέτοια φθηνά κομμάτια μιλάω και εγώ. Τώρα για τα πρωτόγονα χονδροειδή καθαριστικά που αναφέρθηκα , χλωρίνη , οινόπνευμα , πετρέλαιο θέλω να κλέψω από τις γνώσεις και την εμπειρία σας χωρίς να χαλάσω κάποια έστω και φθηνά κομμάτια .Ξέρετε τα πρώτα κομμάτια ενός νέου στο χόμπι είναι σαν τη δεκάρα του Σκρουτζ Μακ Ντακ . Τα χαρτονομίσματα δεν τα ανέφερα καθόλου γιατί δεν νομίζω να υπάρχει λύση. Η μόνη λύση εκεί πρεπει να είναι τα unc. Eκτός και αν τα βάλω στο πλυντήριο και μετά μανταλάκια και άπλωμα .