Που έχει δει κάποιος να υπάρχουν οι περισσότερες πληροφορίες για τον Κωνσταντίνο Χριστοδούλου τον μεγαλύτερο παραχαράκτη του 1900;
Μετά την Κατοχή έζησε και…μεγαλούργησε στην Αθήνα ο ικανώτερος κιβδηλοποιός της εποχής εκείνης, ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου. Παραχαράκτης άφθαστος των αρχαίων νομισμάτων, πρώτος μεταξύ των πρώτων αντιγραφέας τους κατόρθωσε να ξεγελάσει κι αυτόν τον καθηγητή Σβορώνο, που αναφέρεται και σήμερα στις παγκόσμιες σχετικές επιστημονικές εκδόσεις.
Οταν γέρασε και δεν μπορούσε πια να δουλέψει έβγαλε από τα σεντούκια του τα ωραιότερα από τα νομίσματα που είχαν περάσει από τα χέρια του: 250 αυθεντικά αρχαία κομμάτια.
Τάβαλε στην τσέπη του και ξεκίνησε για το Λονδίνο να πουλήσει στο Βρετανικό Μουσείο τη συλλογή του.
Οι υπεύθυνοι του Μουσείου θαμπώθηκαν: ήταν σπανιώτατα, απαράμιλλης ομορφιάς και τέχνης. Κατέβαλαν αμέσως στον Χριστοδούλου τις 10.000 λίρες Αγγλίας που ζήτησε, υπέγραψαν το συμβόλαιο και παρέλαβαν τη συλλογή.
Φεύγει ο Χριστοδούλου με το χρήμα στην τσέπη κι αρχίζει να γυρίζει το Λονδίνο, ψωνίζοντας. Δυό-τρείς μέρες αργότερα, επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο του βρίσκει την Αστυνομία να τον περιμένει και να τον…μπαγλαρώνει:
– Κατηγορείσθε ότι μας επωλήσατε κίβδηλα νομίσματα
Βλέπετε, όλοι οι τότε έγκριτοι Αγγλοι νομισματολόγοι είχαν μάθει ότι είναι απαράμιλλος αντιγραφέας και υποστήριξαν ότι η συλλογή του αποκλείεται να είναι αυθεντική.
Του παίρνουν το διαβατήριο και τον θέτουν υπό επιτήρηση, για να τον οδηγήσουν μετά από 3-4 μέρες στη Δικαιοσύνη.
Η αίθουσα του Δικαστηρίου είναι ασφυκτικά γεμάτη από αρχαιολόγους-νομισματολόγους.
Αρχίζει η δίκη:
– Πείτε μας, κατηγορούμενε, τα νομίσματα που πουλήσατε στο Βρετανικό Μουσείο είναι αληθινά;τον ρωτάει αυστηρά ο πρόεδρος
– Μάλιστα, κ. πρόεδρε, είναι αληθινά, το εγγυώμαι, απαντά με βεβαιότητα.
Ενα μουρμουρητό απλώνεται στην αίθουσα.
– Μπορείτε να μας το αποδείξετε, κατηγορούμενε;
– Μάλιστα, κ. πρόεδρε. Παράκληση καλέστε ενώπιόν σας τους επιστήμονες που παρευρίσκονται εδώ, να σας πούν ποιά από αυτά τα νομίσματα είναι αληθινά και ποιά όχι.
Και με μιά στραπιαία κίνηση βγάζει από την τσέπη του 50 χρυσά νομίσματα και να βάζει μπροστά στον πρόεδρο , προσθέτοντας:
– Δώστε τους όσο χρόνο χρειάζονται για την εξέταση.
Μετά από συνεδρίαση μιας και πλέον ώρας, οι ειδήμονες αποφαίνονται:
-Αυτά τα 35 νομίσματα είναι γνήσια. Τα υπόλοιπα 15 είναι πλαστά!
Ξαναβάζει το χέρι στην τσέπη του ο Χριστοδούλου και βγάζει αυτή τη φορά τις μήτρες των πλαστών νομισμάτων, που είχε φτιάξει ο ίδιος:
– Λυπάμαι που θα σας στεναχωρήσω, αλλά πραγματικά γνήσια είναι τα 15 νομίσματα, που απορρίφθηκαν ως πλαστά. Ιδού και η απόδειξη!
Ετσι, ο Χριστοδούλου αθωώθηκε, παμψηφεί. Ο δε πρόεδρος είπε στους αρμόδιους του Βρετανικού Μουσείου:
– Οφείλετε, κύριοι, ν΄αποκαταστήσετε την ηθική βλάβη που προκαλέσατε στον κ. Χριστοδούλου. Στο εξης δεν μπορείτε να προβήτε σε αγορά νομισμάτων, αν δεν τα έχει εξετάσει προηγουμένως ο ίδιος.
.
Απο τη βιογραφία του Ευθύφρονα Ηλιάδη, του Μικρασιάτη καλιτέχνη κι αρχαιοπώλη, εκδόσεις Κώστας Σπανός,
δια την αντιγραφή: TORNESELLO