για να ξέρω τι "θησαυρό" έχω στο σπίτι του, αν πρέπει να την προστατέψω ιδιαίτερα κλπ..
Μην ανησυχείς.
Και οι χειρότεροι Γεωργιανοί ληστές να μπουκάρουν σπίτι σου, την εγκυκλοπαίδεια δεν θα στην πάρουν.
Χρηματικώς δεν αξίζει σχεδόν τίποτα.
Από υγρασίες και τυχόν τρωκτικά κοίτα να την προστατέψεις. Από κάτι άλλο δεν κινδυνεύει.
Εγώ έχω του "Φοίνικα" (εκδότης Παύλος Δρανδάκης), επίσης έκδοση 1926-27, 24 τόμοι συν 4 τόμοι "συμπλήρωμα" (που εκδόθηκαν την δεκαετία του '50 ή '60 νομίζω), δηλαδή 28 τόμοι των 960 (!) σελίδων έκαστος, δηλαδή σύνολο 26.880 σελίδες! Και "δερματόδετο" παρακαλώ!
Και μάλιστα εις διπλούν, γιατί ο μακαρίτης ο πατέρας μου, που την κληρονόμησε από τον πεθερό του, επειδή είχε δυο παιδιά, φρόντισε κάποτε (πριν 20-30 χρόνια) να βρει και να αγοράσει άλλη μία, για να την έχει και η αδερφή μου.
Θυμάμαι ότι τότε (δεκαετία '80) την είχε αγοράσει 100.000 δραχμές. Υποθέτω ότι και σήμερα (αν βρεθεί κάπου) τόσο περίπου θα την πουλάνε. Περί τα 300 ευρώ.
Εγώ έχω χώρο και την έχω σε ράφια, η αδερφή μου όμως την έχει σε κούτες (σε δικιά μου αποθήκη όμως).
Πιθανόν σε παλαιοβιβλιοπωλεία να βρίσκεις να αγοράσεις τις ίδιες. Και τη δική σου, και τη δική μου. Αλλά βέβαια ο βιβλιοπώλης θα βγάλει το κατιτις του (και καλώς θα κάνει, αλλιώς τι τα κρατάει?)
Χρησιμότης? Αμφίβολη. Είναι ζήτημα αν ανατρέχω να βρω κάποια μια λέξη κάθε τρία χρόνια. Και πολλές λέξεις ΔΕΝ υπάρχουν μέσα. Π.χ. έψαξα τελευταία να βρω τη λέξη "κατσαπλιάς" (ετυμολογία, προέλευση κλπ) και ο "Φοίνιξ" δεν την έχει καθόλου. Ενώ ο (σύγχρονος) Μπαμπινιώτης, την έχει (1 τόμος).
Να, πάρε και τη δικιά μου σε φωτό (κλικ και ξανά κλικ πάνω στις εικόνες) να την έχεις!
Για σένα τις τράβηξα, τώρα.