Σημερα θα παω σε ενα πιο δυσκολο θεμα, στα 5 λεπτα 80-86. Ειπα να μη το κανω, επειδη ακομα ο ογκος γραμματοσημων που εχω ειναι μικροτερος σε σχεση με τα δεκαλεπτα, αλλα τελικα αποφασισα να κανω την αποπειρα, γνωριζοντας οτι στο θεμα αυτο οι τα κενα θα ναι μεγαλυτερα σε σχεση με τα δεκαλεπτα.
Ειναι πιο δυσκολο γιατι ειναι πιο δυσδιακριτες οι αποχρωσεις οπως θα δειτε. Παρολλα αυτα καποια συμπερασματα βγαινουν.
Ο Ελλας δινει τις πιο κατω αποχρωσεις.
Πρασινο, σμαραγδινο, ζωηρο πρασινο (vivid green), πρασινο βαθυ, σταχτοπρασινο (greyish green) και κιτρινοπρασινο βαθυ ως ελαιωδες.
Ξεκιναμε με μια πανοραμικη αποψη ολων των αποχρωσεων
Απο οτι εχω καταλαβει, ο καταλογος εννοει σταχτοπρασινο (γκριζοπρασινο δηλαδη) τα πρωτα 2 ατονα πανω γραμματοσημα. Τα επομενα 2 ειναι λιγο πιο εντονες αποχρωσεις, πιστευω στο ιδιο πλαισιο (υποκειμενικο, ειδικα για το τελευταιο). Η κατω σειρα περιλαμβανει αποχρωσεις του πρασινου, το αριστερο πιο λαδι, και τα αλλα με λιγο πιο κιτρινο μεσα και το τελευταιο πιο εντονο (ισως αυτο να ναι το vivid green του καταλογου).
Το αριστερα τερμα γραμματοσημο κατ εμε ειναι λαδι. Το γραμ/μο με τη σφραγιδα ΒΟΛΟΣ εχει αγοραστει απο το Βλαστο (με το χαρακτηριστικο πιστοποιητικο) ως emerald (σμαραγδινο). Κατ εμε, οντως υπαρχει πιο πολυ μπλε απο ολα της συλλογης μου αλλα για να μαι και τιμιος, η διαφορα ειναι μικρη οπως βλεπετε. Τα δεξια γραμματοσημα καθετα που βλεπετε ειναι αποχρωσεις του κιτρινοπρασινου (σχετικα βαθυ).
Τελος, στην τελευταια εικονα βλεπετε αποχρωσεις του βαθυ πρασινου. Η οριζοντια σειρα ισως με λιγο πιο κιτρινο μεσα. Το πιο κατω πιστευω ειναι χαρακτηριστικη τυπικη βαθια αποχρωση.
Σιγουρα μου λειπουν και εδω αρκετες υπο-αποχρωσεις. Αυτα ειναι τα πιο χαρακτηριστικα που καταφερα να διακρινω απο τη συλλογη μου σε πρασινα, πιστευω οτι φαινεται αρκετα ευδιακριτα η διαφορα στις αποχρωσεις, αν και πιστευω σε λιγοτερο εντυπωσιακο βαθμο σε σχεση με τα δεκαλεπτα. Αυτο δε γνωριζω αν ειναι λογω της δικης μου συλλογης ή λογω γενικοτερων χαρακτηριστικων των πενταλεπτων. Ας πουμε οτι ειναι οχι μια μελετη αλλα πιο πολυ μια παρουσιαση ενδεικτικη ισως των διαφορων που υπαρχουν.