Χαίρομαι που βλέπω ενδιαφέρον για την ιστορία των μεταλλίων αυτών. Σήμερα θα δώσω περισσότερες πληροφορίες γύρω από το εξίσου ιστορικό μετάλλιο Graecia Rediviva - Ελλάς Αναγεννηθείσα.
Xαλκινη έκδοση εδω:
https://www.the-saleroom.com/en-gb/auction-catalogues/baldwins/catalogue-id-srbal10033/lot-422d42ae-5b80-4138-8355-a67500cd2564Ασημένια έκδοση εδω:
https://www.the-saleroom.com/en-gb/auction-catalogues/baldwins/catalogue-id-srbal10026/lot-ba5553cf-3d77-4362-87be-a5090119e408Ο Ταζεδακης αναφέρει στο εκτενέστατο άρθρο του την ύπαρξη μιας πολύ ενδιαφέρουσας αλληλογραφίας μεταξύ του Βασιλιά Λουδοβίκου Α (πατέρα του Όθωνα) και του διευθυντή του Νομισματοκοπειου του Μονάχου Von Leprieur η οποία βρέθηκε στα κρατικά αρχεία της Βαυαρίας (και μάλιστα δημοσιεύει κιόλας μια από αυτές τις επιστολές).
Ο Λουδοβίκος είχε δώσει εντολή στο Νομισματοκοπειο να κοπεί ένα αναμνηστικό ταλερ για το πολύ σημαντικό γεγονός της προσφοράς του ελληνικού στέμματος στον Όθωνα το οποίο βλέπουμε εδω:
Ταλερ Λουδοβίκου Α 1832:
https://en.ucoin.net/coin/bavaria-1-thaler-1832/?tid=77028Στις 8 Αυγούστου 1832 γράφει ο Φον Λεπριερ στον Λουδοβίκο ότι ο Φοιγτ προτείνει να κοπεί και ένα αναμνηστικό μετάλλιο το οποίο από τη μεριά της προτομής του Όθωνα θα αναφέρει: Otto Princes Bavaria Primus Rex Graeciae (Όθων πρίγκηπας της Βαυαρίας - πρώτος Βασιλιάς της Ελλάδας) και στην όψη που απεικονίζει την Ελλάδα την επιγραφή Graecia Reviviscens (Ελλάς Αναγεννωμενη) και πως ο Φοιγτ έχει ήδη έτοιμη την ανάγλυφη μορφή του Όθωνα σε κερί.
Στις 13 Αυγούστου 1832 ρωτάει ο Λουδοβίκος τον Φον Λεπριερ πόσο θα στοιχίσει το μετάλλιο και από που θα πληρωθεί.
Στις 17 Αυγούστου 1832 του απαντάει ο Φον Λεπριερ ότι τα μετάλλια πληρώνονται είτε από το κρατικό ταμείο είτε από αυτόν που έδωσε την παραγγελία......
Στις 24 Αυγούστου 1832 ο Λουδοβίκος απαντά τελικά ότι δεν επιθυμει προς το παρόν να κοπεί το μετάλλιο γιατί την ανάμνηση του γεγονότος την εκπληρώνει η κοπή του ταλερ.
Ετσι ο Λουδοβίκος ακυρώνει το 1832 την πρόταση του Φοιγτ για κοπή αναμνηστικόυ μεταλλίου με τις όψεις και τις επιγραφές που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Όμως βλέπουμε ότι τελικά μετάλλιο κόπηκε με τις ίδιες προτεινόμενες από τον Φοιγτ όψεις αλλά διαφορετικές επιγραφές (πλέον Όθων Βασιλευς της Ελλάδος και Ελλάς Αναγεννηθείσα - όχι Αναγεννωμενη).
Το μετάλλιο λοιπόν αυτό κόπηκε προφανώς μετά το 1832 και αποδίδεται και αυτό στον Λανγκε (παρότι φέρει την υπογραφή του Φοιγτ) καθώς θα ήταν δύσκολο για τον Φοιγτ να επανέλθει για το ίδιο θέμα στο Βασιλιά (αφού ο Λουδοβίκος ακύρωσε την πρόταση του για την κοπή του μεταλλιου) και όπως αναφέρθηκε, ο Λανγκε εργαζοταν ως αρχιχαράκτης στο ελληνικό Νομισματοκοπειο υπό την Βασιλεία του Όθωνα από το 1834.