Το μονόλεπτο του heretic ανήκει στην θέση 116 η οποία αποδεικνύεται απο δύο σφάλματα πλάκας που το γραμματόσημο παρουσίαζει:
Α. Την λευκή γρατζουνιά μπροστά απο το μέτωπο.
Β. Τον διπλό μαργαρίτη απέναντι απο το μάτι του Ερμή.
Η θέση 116 παρουσιάζει την γρατζουνιά μπροστά απο το μέτωπο στα τραβήγματα 1862-63, (εξαφανίζεται μετα το 1864 σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο) κάτι που -μεταξύ άλλων- επιβεβαιώνει την κατάταξη του γραμ/μου στα τραβήγματα της περιόδου αυτής και αποτελεί απόδειξη του ότι τα σφάλματα (πλάκας και ΑΕ) όχι μόνο δεν είναι άσχετα με την κατάταξη (όπως αρκετοί μπορεί ατυχέστατα να νομίζουν) αλλά πολλές φορές λειτουργούν και προσδιοριστικά αυτής.
Πολύ σωστή επισήμανση από helios,πράγμα που επιβεβαιώνει και την κατάταξη στα 1862-67,μόνη ενσταση είναι ,καθότι έχω στη συλλογή μου,το σφάλμο''γρατζουνιά''μπροστά στο μέτωπο υπάρχει από την επιμελημένη 1861-62,σε καφε και...αλλά θα το αναλύσω σε topic με φωτό και όλα τα σχετικά... soon....
Μελέτη (1933), η συμπλήρωση αυτής (Φαϊππέας 1972), Καϊτατζίδης (1984) και Ασημακόπουλος (1994 & 2005) αναφέρουν ως αρχή του σφάλματος της γρατζουνιάς εμπρός απο το μέτωπο (pos. 116) το 1862.
Εαν βεβαιότατα έχεις προσωρινό επιμελημένο που το παρουσιάζει, εαν δεν έχει δημοσιευτεί ήδη απο κάποιον, δημοσίευσε το κάπου (Φιλοτέλεια κλπ). Δεν θα μου φανεί καθόλου περίεργο να ισχύει πράγματι αυτό που γράφεις.
Πρόσφατα βρήκα το σφάλμα της θέσης 29 του μονόλεπτου σε ξυρισμένο (1870), την στιγμή που ο κ. Ασημακόπουλος αναφέρει πως παρουσιάζεται εως και το 1867.
Οι άνθρωποι έκαναν ότι μπορούσαν, (πάρα πολλά) με το υλικό που είχαν στην διάθεση τους.
Απο εκεί και πέρα, εμείς οι νεώτεροι οφείλουμε να συμπληρώσουμε την γνώση που εκείνοι άφησαν, αυτή είναι και η άποψη των ίδιων άλλωστε.
Και εγώ με την σειρά μου να προσθέσω ότι συμφωνώ απολύτως με helios στα γραμμ.του tats όσο αφορά την κατάταξη,με μια πολύ μικρή επιφύλαξη-πάντα πρέπει να είμαστε με αμφιβολία γιατί αν έλεγες προ 50-60 χρόνια στον Φαιπέα,Κωνσταντινίδη,Ατζαρίτη,Σπανό και άλλους κορυφαίους μελετητές των ΜΚΕ ότι δίνεις γνώμη εξετάζοντας μεγάλη κεφαλη με το μάτι και από οθόνη!...το σίγουρο είναι ότι θα γέλαγαν...
Θα γέλαγαν πρώτα και κύρια διότι δεν θα φαντάζονταν πως θα μπορούσε κάποτε να υπάρχει η τεράστια αυτή πολυτέλεια, οι ΜΚΕ να εξετάζονται μέσω ... μόνιτορ. Απο εκεί και πέρα, κάθε εποχή έχει τις ιδιαιτερότητες της.
Ο σημερινός μελετητής, βοηθούμενος απο τις νέες τεχνολογίες (και φυσικά πατώντας με απεριόριστο σεβασμό επάνω στην βάση που οι κλασικοί με τόσο κόπο μας άφησαν), είναι σε θέση να κάνει γρηγορότατα βήματα και να πετύχει πρόοδο που, ανάλογη, θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί, ακόμα και 20 μόνο χρόνια πρίν. Είναι βέβαιο πως, στο πολύ κοντινό μέλλον, το όλο θέμα της ΜΚΕ θα έχει εξερευνηθεί και αποκωδικοποιηθεί πλήρως, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις νέες τεχνολογίες.
Η κουβέντα είναι απολαυστική.
Ο δικός μου ήρωας, αγαπημένος μου όλων, ήταν ο Ε. Φαϊππέας. Η μέθοδος του για την κατάταξη (1976) μου "ξεκλείδωσε" πολλές πόρτες σε περίοδο που το είχα ανάγκη. Την Μελέτη, αν και με διαφορά το αγαπημένο μου έργο, την πρωτοδιάβασα αρκετά αργότερα, σε περίοδο που ήδη ήξερα αρκετά πράγματα. Αυτός που με βοήθησε ουσιαστικά -μεταξύ άλλων- ήταν ο Φαϊππέας. Εαν δεν είχα διαβάσει την δική του εργασία, πιθανότατα δεν θα είχα μπορέσει να ασχοληθώ με το θέμα.