Φιλε Γιαννη (αν ειδα καλα;
, καλημερα!
Πανεμορφα τα χαρτονομισματα τα που εβαλες μεσα.. αλλα εχω την εντυπωση οτι δεν ειναι δοκιμια Specimen!!!
πιστευω οτι ειναι κατι αλλο.... μαλλον καλυτερο!!!
δεν ειμαι ειδημων στα κυπριακα χαρτονομισματα.. αν και μου αρεσουν πολυ.. και προσπαθω να βρω καποια φτηνα...
εν πασα την περιπτωση... θα σου πω το σκεπτικο μου...
τα σπεσιμεν... ειτε το γραφουν πανω ειτε ειναι το χαρτονομισμα διατρητο... με την λεξη specimen... ή εχει τρυπες στα σημεια υπογραφων κτλ...
τα δικα σου δεν εχουν κατι τετοιο... δεν φερουν υπογραφες και δεν εχουν ημερομηνια...
εχουν ομως αλλα στοιχεια που ισως να μας λενε την ιστορια τους!!!
οπως εχεις δει.. οι χρωματισμοι αλλαζουν απο αυτα που βγηκαν το 1961.....αν οχι σε ολα... σχεδον σε ολλα!
αλλαζει το σχεδιο... αλλα σε γενκες γραμμες... εχει να κανει με την σειρα του 1961....
επισεις και βασικοτερο... δεν γραφει ουτε το Κεντρικη τραπεζα Κυπρου ουτε το Κυπριακη δημοκρατια που ειχαν στην αρχη τα χαρτονομισματα!!! τι γραφουν αυτα;;;; Κυβερνησις Κυπρου! δηλαδη.... μια μεταφραση απο τα χαρτονομισματα της αγγλικης κατοχης της Νησου... που εγραφαν Goverment of Cyprus....
ολα αυτα συντελουν στο να πιστευω οτι ειναι οχι δοκιμια χαρτονομισματων οπως τα ξερουμε εμεις... (για να δουν το χαρτονομισμα διαφορες αρχες.. και να το ξερουν κτλ), αλλα ειναι μια προσπαθεια για να βγει χαρτονομισμα στην κυπρο... με την αποχωρηση των αγγλων! ειναι σχεδια λοιπον που μαλλον δεν περασαν αλλα πανω σε αυτα εμπνευστηκε η πρωτη σειρα των χαρτονομισματων της Κυπρου!!!
ισως ειχε γινει καποιος διαγωνισμος.. ισως ειναι δοκιμια σχεδιων καποιας τυπογραφικης εταιρειας του εξωτερικου... για να παρει την δουλεια....
τωρα.. μπορει να εγινε διαγωνισμος και να υπηρχαν καποιοι περιορισμοι... στο τι να χρησιμοποιηθει... ή... να εγιναν μετα καποιες αλλαγες για να μην υπαρχει προβλημα... και φτασαμε στην σειρα που ειχε επισημα η κυπρος!
μη ξερωντας τη να γραψει πανω... τραπεζα; δημοκρατια.. (ισως ακομα δεν ειχε ανακυριχθει επισημα η κυπρος σαν δημοκρατια...ή δεν ηξεραν τι θα γινει...), και κρατησαν πανω το συνηθες... κυβερνησις Κυπρου!
αρα εικαζω οτι ειναι φτιαγμενα στα μεσα του 1960... ή αρχες αυγουστου...ή κοντα πολυ στις 16 του μηνα.. που εγινε η ανεξαρτησια...
αν ειναι ψαξε το προς τα εκει... και ελπιζω να ειμαι σωστος!
τωρα... βλεπω 000001 και 000000..... αναρωτιεμαι λογο του οτι αναγραφοταν 3 γνωσσες... και τοτε.. ελληνοκυπριοι και τουρκοκυπριοι ηταν μαζι... και στην κυβερνηση.. λαλα και οι αγγλοι ειχαν ακομα λογο... αν κοπηκαν 3 σειρες..... (ή και παραπανω.. για να εχουν και αλλοι μεγαλοι.. των 3 πλευρων προς εξεταση, μελετη και εγγριση ή απορριψη των σχεδιων και των γραφων πανω τους..), για τις 3 πλευρες... ελληνοκυπριων, τουρκοκυπριων και βρετανων...
παντως ειναι πραγματικα υπεροχα και αν τα εχεις... ΕΥΓΕ!!!!