Sevasto, σε ευχαριστώ. Είμαι σίγουρος πως ο Merson που άνοιξε το θεμα αυτό για τις ΜΚΕ δεν θα έχει απολύτως κανένα πρόβλημα που αυτό εξελίσσεται σε κουβέντα και για τα ολυμπιακά.
Σχετικά με το θέμα των επισημασμένων 1901, η κατανόηση μου χρόνια τώρα είναι η εξής:
Απολύτως λογικό η πληθώρα των πλαστών επισημάνσεων επι γνησίων γραμ/μων να είναι στα 40 λεπτά, (μονές ή και διπλές) αφού το 40λ χωρίς επισήμανση είναι κοινό, άρα, η πλαστή επισήμανση σκοπό εδώ έχει την μεταβολή της αξίας ενός κοινού γραμ/μου προς τα πάνω, περίπτωση που δεν ισχύει στις 5 δραχμές οι οποίες με επισήμανση είναι ευκολότερες απο ότι χωρίς. Το δε 10δρχ, με επισήμανση είναι αρκετά κοινό, σε αντίθεση με το χωρίς.
Τα 40λ λοιπόν είναι λογικό που απο την αρχή αποτέλεσαν στόχο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αξίες της σειράς.
Για τις υπόλοιπες αξίες με επισήμανση, κοινό φαινόμενο είναι τα
εξ´ολοκλήρου πλαστά, δλδ πλαστά γραμ/μα με πλαστές (εννοείται) επισημάνσεις και σειρά απο πλαστές σφραγίσεις, δημοσιευμένα όλα αυτά, χρόνια τώρα.
Το θέμα των πλαστών δεν θα έπρεπε να θεωρείται ταμπού, δεν θα έπρεπε να προκαλεί φόβο ούτε έκπληξη για τους νέους συλλέκτες. Είναι αληθές πως πλαστά κρύβονται παντού, κυρίως απο άγνοια ή βιασύνη. Έχουμε μάθει να ζούμε με αυτο. Όποιος δεν το έχει μάθει, ή δεν θέλει να το δεχτεί, θα το μάθει και θα το δεχτεί, αργά ή γρήγορα. Λάθη γίνονται ΠΑΝΤΟΥ. Έχω αμέτρητες περιπτώσεις στο μυαλό μου. Πλαστά υπάρχουν ΠΑΝΤΟΥ.
Παλαιότερα, ειχα την συνήθεια να ενημερώνω πωλητές κλπ. Με τα χρονια βαρέθηκα και σταμάτησα να το κανω. Σε ειδικές μόνο, λίγες περιπτώσεις το κάνω ακόμα, όταν κάτι πέσει στην αντίληψη μου και κρίνω πως θα πρέπει να το κάνω.
Αυτό που έμαθα πολλά χρόνια τώρα είναι πως τον οποιονδηποτε πωλητή δεν τον κρίνεις απο το εαν 1 στα 10.000 κομμάτια του βρεθεί πλαστο. Τον πωλητή θα τον κρίνεις απο το πως εκείνος θα φερθεί όταν του υποδειχθεί με σαφή και ήρεμο τρόπο το λάθος του.
Το "κλειδί" για εμάς τους συλλέκτες είναι η γνώση και η ενημέρωση.
Υπάρχουν και περιπτώσεις (που αφορούν τις επισημάνσεις κυρίως) οπου ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να είναι
απόλυτα βέβαιος. Στις περιπτώσεις εκείνες, κατ εμέ,
κάποιου είδους λυση ενδεχομένως είναι οι αγορές μόνο απο expert στον εκάστοτε τομέα, ωστε να μείωσεις
όσο το δυνατόν περισσότερο την πιθανότητα να πέσεις επάνω σε κάποιο. Κάνεις Κρήτη, παρε επισήμανση απο κάποιον πολύ δυνατό στην Κρήτη. Κάνεις 1901, βρές κάποιον που ειδικεύεται εκεί και αγόρασε απο εκεινον. Στο ebay, χρόνια τώρα, 1 στα 3 δεκαδραχμα 1896 που εμφανίζονται και πωλούνται ως γνήσια είναι Athens forgery. Είναι εκεί, πωλούνται και θα πωλουνται πάντα, όσο οι συλλέκτες δεν επενδύουν στην γνώση. (Εγω θα ήθελα πολύ να πετύχω κάποιο Sperati αλλα πού τέτοια τύχη...)
Το βιβλίο του Ure είναι μακράν το καλύτερο την στιγμή αυτήν απο τα 3 βασικά βιβλία (Feenstra, Vlastos, Ure) για τα ελληνικά πλαστά. Δυστυχώς, ελάχιστα αναφέρονται για τις επισημάνσεις, δημοσιεύσεις για τις οποίες υπάρχουν μόνο σκόρπιες τριγύρω, στην αρθρογραφία. Στις επισημάνσεις έχει
μάλλον χαθεί η μπάλα, αυτό πιστεύω. Ψυχραιμία και αγορές απο τις σωστές πηγές, πάντα και με έλεγχο δικό μας.