milou
|
|
« Απάντηση #1334 στις: Αύγουστος 31, 2013, 05:23:15 μμ » |
|
Το ράλι στην αγορά του χρυσού έχει διατηρηθεί σε σταθερά υψηλά επίπεδα για ένα διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας, εξαιτίας της προτίμησης που δείχνουν οι επενδυτές στα «ασφαλή» assets, μετά τη δημοσιοποίηση της χρήσης χημικών όπλων εναντίον πολιτών στη Συρία, η οποία και είναι πιθανό να οδηγήσει σε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών έναντι της πολιτικής ηγεσίας της Δαμασκού. Με τις μετοχές στα χρηματιστήρια ολόκληρου του κόσμου να βρίσκονται σε συνεχή «αναταραχή», οι επενδυτές φαίνεται να έχουν ξεχάσει τη «βουτιά» που σημείωσε η πορεία του χρυσού, μόνο λίγους μήνες νωρίτερα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή του χρυσού έχει «εκτοξευθεί» σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας αυτής εβδομάδα, με την συνολική αύξησή της να έχει φθάσει το 4%, φθάνοντας ακόμη τα 1,427 δολάρια, την υψηλότερη δηλαδή τιμή του από τον περασμένο Μάιο. Αντίθετα, τίποτα δεν θυμίζει πια την «κατρακύλα» των προηγούμενων εβδομάδων, όταν και η τιμή είχε φθάσει στο χαμηλό των 1,18ο δολαρίων. Σε σχέση δηλαδή με τα τέλη Ιουνίου, η τιμή του χρυσού έχει σημειώσει αύξηση της τάξης του 20%. «Το καλοκαίρι του 2013 είναι σχεδόν σαν να μη συνέβη ποτέ για τα αποθέματα του χρυσού και του ασημιού», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο ενός ειδικού αναλυτή της Bullion Vault, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC. Η δραματική αλλαγή στα οικονομικά στοιχεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σε συνδυασμό με τις νέες έριδες γύρω από το γενικότερο χρέος της χώρας, έχουν οδηγήσει σε μια πλήρη ανάκαμψη τόσο του χρυσού όσο και του χαλκού από την ύφεση στην οποία είχαν «βυθιστεί» στα μέσα του Ιουνίου. Κι όλα αυτά μάλιστα, πριν η κρίση στη Συρία ωθήσει σε μία μεγάλη «αναπήδηση» της τιμής του αργού πετρελαίου.
Αρχικά πάντως, ήταν αρκετά ασαφές εάν η αύξηση αυτή στην τιμή του χρυσού ήταν παροδική ή ένα πρώτο βήμα για μια μακροχρόνια αλλαγή, η οποία και θα σηματοδοτούσε μία νέα εποχή ανοδικής τάσης, πλέον όμως όλα μοιάζουν να είναι πιο ξεκάθαρα. «Από τον Απρίλιο του 1968 και μετά, έχουν υπάρξει συνολικά 15 τριμηνιαίοι περίοδοι κατά τους οποίους τα αποθέματα του χρυσού έχουν χάσει ποσοστό της τάξης του 24% και μεγαλύτερο από την τιμή τους σε στερλίνες, και μετά από κάθε μία από αυτές τις περιόδους, οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονταν ξανά εντός των επόμενων τριών μηνών, σε ένα μέσο όρο ύψους 20,7% για τους επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει ένα άλλος αναλυτής.
Ως ένα «ασφαλές» asset, ο χρυσός συχνά εμφανίζει ανοδική πορεία ακόμη και κατά τη διάρκεια οικονομικών ή πολιτικών και γεωπολιτικών αναταραχών και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση η άνοδος της τιμής του το τελευταίο διάστημα, καθώς «ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι οι επενδυτές θα αναζητήσουν διέξοδο από τη Συριακή κρίση, μέσω της στροφής των επενδύσεών τους στον “ασφαλή” χρυσό», επισήμανε από την πλευρά στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος του Junior Gold Fund, Άγγελος Δαμασκός, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι μακροπρόθεσμα οι επενδυτές θα επιστρέψουν στα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών σε σχέση με το χρυσό, καθώς οι εταιρείες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα υψηλά κέρδη και τα μερίσματα που τους έχουν «υποσχεθεί».
Άλλοι αναλυτές πάντως, εκτιμούν ότι η αύξηση της τιμής του χρυσού, ναι μεν οφείλεται και στην στροφή των επενδυτών προς τα ασφαλή assets, όμως υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίου συνέβη αυτό, όπως το γεγονός ότι έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι τα οικονομικά μέτρα τόνωση θα παραμείνουν στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, αλλά και στο ότι προς την αγορά χρυσού θα στραφούν και κάποιες κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων χωρών, οι οικονομίες των οποίων βρίσκονται σήμερα σε μία δύσκολη καμπή.
ΠΗΓΗ:www.xrimatistirio.gr
|