giorgos_p
|
|
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 24, 2015, 11:34:39 μμ » |
|
Γενικά αυτό που χρειάζεται είναι να έχεις όσο το δυνατόν σταθερές κι ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Μια θερμοκρασία δωματίου είναι το λογικό, όπως και μια λογική υγρασία, την οποία θα μπορούσες να ρυθμίσεις ίσως με έναν αφυγραντήρα. Αυτά τα δυο είναι η βάση νομίζω και τα πιο σημαντικά.
Από εκεί και πέρα, καλό είναι να αποφεύγεται η απ' ευθείας έκθεση των αντικειμένων στο φως του ήλιου, καθώς ανάλογα με το αντικείμενο και το υλικό του μπορεί να έχεις αποχρωματισμούς, κιτρινίσματα, αλλοιώσεις κοκ. Αν θέλει να μπει κανείς σε αρκετά βαθιά νερά, μπορεί να ψάξει π.χ. και για κορνίζες με τζάμι που να αντανακλά το φως κτλ.
Επίσης είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται αρχειακού τύπου υλικά αρχειοθέτησης και αποθήκευσης, είτε χάρτινα είτε πλαστικά, τα οποία δεν αναδίδουν οξέα, που μπορούν σε βάθος χρόνου να αλλοιώσουν ή να καταστρέψουν τα αντικείμενα. Το ίδιο ισχύει μακροπρόθεσμα και για συρτάρια, ράφια κτλ. το βερνίκι των οποίων μπορεί να προκαλέσει επίσης αλλοιώσεις.
Η σκόνη τώρα είναι ο κλασσικός μπελάς κάθε σχεδόν συλλέκτη, οπότε πρέπει να συνηθίσεις την ιδέα του συχνού ξεσκονίσματος, όσο βαρετό κι αν είναι. Καθώς έχει την τάση να εγκλωβίζει υγρασία, μπορεί να προκαλέσει αρκετή ζημιά σε βάθος χρόνου.
Μαζί με όλα αυτά, ας θυμόμαστε και τα διάφορα... ιπτάμενα και έρποντα που βλέπουν τις συλλογές σα λιχουδιά, οπότε σε περίπτωση που έχουμε υφασμάτινα ή χάρτινα αντικείμενα, πρέπει να μεριμνήσουμε και για την εξαφάνιση αυτής της "πελατείας".
Πέρα από την προστασία της συλλογής μας, τα παραπάνω βοηθούν και στην αποφυγή δημιουργίας ενός ανθυγιεινού άμεσου περιβάλλοντος και για εμάς.
Για ιονιστή θα μπορούσες να το δεις, γενικά όμως μπορείς να κάνεις και χωρίς αυτόν. Επίσης ισχύει και το ό,τι πληρώνεις παίρνεις στα συγκεκριμένα μηχανήματα.
|