φρεσκο και αυτο...
Fitch: Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Ελλάδα
Σε ΄RD΄ (επιλεκτική χρεοκοπία) από ΄C΄ υποβάθμισε η Fitch Ratings τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας μετά την επιβεβαίωση από την ελληνική κυβέρνηση και αξιωματούχους της Ευρωζώνης ότι η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα προχωρήσει κανονικά.
Η υποβάθμιση σε restrictive default αντανακλά προηγούμενες δηλώσεις του οίκου ότι η ανταλλαγή θα αποτελεί κρατική χρεοκοπία σύμφωνα με τα distressed debt κριτήρια αξιολόγησης του οίκου, και έρχεται μετά από την υποβάθμιση της Ελλάδας σε C από CCC στις 22 Φεβρουαρίου.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επιβεβαίωσε παράλληλα την αξιολόγηση ΄AAA΄ στο Country Ceiling η οποία ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.
Με βάση την ανταλλαγή, σημειώνει η Fitch, για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα ανταλλάσσονται νέα ομόλογα με ονομαστική αξία 31,5 ευρώ και 15 ευρώ σε τίτλους του EFSF (΄AAA΄). Οι ομολογιούχοι θα λάβουν επίσης σε θεωρητική βάση 31,5 ευρώ σε χρεόγραφα με ρήτρα ανάπτυξης (GDP-linked securities).
Η εκτιμώμενη ζημιά σε σχέση με τους αρχικούς όρους και συνθήκες των ομολόγων που περιλαμβάνονται στην ανταλλαγή εκτιμάται από τους φορείς της αγοράς να είναι περίπου 74%, προσθέτει η Fitch.
Ο οίκος υποβάθμισε επίσης τις αξιολογήσεις των τίτλων που ανταλλάσσονται και διέπονται από το ελληνικό δίκαιο σε ΄D΄ από ΄C΄, όπου και θα παραμείνουν για όσο η αξιολόγηση είναι ΄RD΄, ενώ στη συνέχεια η αξιολόγηση θα αποσυρθεί.
Προσθέτει ότι η ανταλλαγή των ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο δεν ολοκληρώνεται μέχρι τις 23 Μαρτίου και η αξιολόγηση των εν λόγω τίτλων θα παραμείνει σε αυτό το πλαίσιο στο ΄C΄ μέχρι την ημερομηνία διακανονισμού (11η Απριλίου) μετά την οποία θα αξιολογηθούν σε ΄D΄ και στη συνέχεια θα αποσυρθούν. Η αξιολόγηση σε μη επιλέξιμους τίτλους στο πλαίσιο της ανταλλαγής παραμένει αμετάβλητη.
Η ημέρα έκδοσης των νέων ελληνικών ομολόγων θα είναι η 12η Μαρτίου. Μετά από την ολοκλήρωση της ανταλλαγής χρέους και την έκδοση νέων τίτλων, η Fitch θα αναβαθμίσει το IDR της Ελλάδας από το RD και θα δώσει αξιολογήσεις στους νέους τίτλους συμβατές με την προσωπική εκτίμηση του οίκου για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας μετά από την υποχρεωτική ανταλλαγή χρέους.
Οι μετά από την ανταλλαγή αξιολογήσεις των IDR και των τίτλων, πιθανότατα θα είναι χαμηλής πιστωτικής διαβάθμισης.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1435915