Μερικές και από τη δική μου συλλογή, η οποία για την περίοδο του Εμφυλίου επικεντρώνεται κατά βάση γεωγραφικά στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας-Θράκης. Οι συγκεκριμένες είναι τραβηγμένες στο ΚΕΝ Αλεξανδρούπολης και τα 556 ΤΠ (26η Ταξιαρχία) και 559 ΤΠ (27η Ταξιαρχία) του Γ' ΣΣ.
Οι πρώτες έχουν ενδιαφέρον κυρίως για τις στολές.
ΚΕΝ Αλεξανδρούπολης, άνοιξη 1947, με βρετανική θερινή στολή, εξάρτυση Pattern '37 και κράνος MkII.
Στο ίδιο ΚΕΝ, με βρετανικό δίκωχο.
Και πάλι με θερινή στολή και μπερέ αμμώδους χρώματος, ο οποίος, σύμφωνα με τη μαρτυρία του ίδιου του στρατιώτη του 559 ΤΠ, είχε αγοραστεί στη Θεσσαλονίκη από κατάστημα στρατιωτικών ειδών, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης σε ΛΥΒ. Στους μπερέδες της περιόδου είναι χαρακτηριστικό το δερμάτινο γείσο.
Με τον ίδιο μπερέ, με χειμερινό χιτώνιο, με το διακριτικό της 27ης Ταξιαρχίας στο αριστερό μανίκι και τα διακριτικά βαθμού του Λοχία, τα οποία παρουσιάζουν και μια ενδιαφέρουσα ασυμμετρία. Το αμφιμασχάλιο χρησιμοποιούνταν και πάλι σύμφωνα με τη μαρτυρία του ίδιου του Λοχία από τους εκπαιδευτές.
Σε έφιππο απόσπασμα αναγνωρίσεως του 559 ΤΠ.
Και πάλι με θερινή στολή και υποπολυβόλο Thompson, κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Έβρου. Οι ταινίες του πολυβόλου προέρχονταν σύμφωνα με μαρτυρία του ίδιου του στρατιώτη από λάφυρα του ΔΣΕ.
Στο Μπέλες, το 1949, 559 ΤΠ. Τα τζόκεϋ είναι αμερικάνικα Cap, Wool, Knit, M1941, γνωστά και σαν "Jeep Cap", ενώ και τα άρβυλα έχουν ανικατασταθεί με αμερικάνικης κατασκευής. Τα συγκεκριμένα είχαν τις γκέτες ενσωματωμένες στο άρβυλο, ενώ δεν είχαν "καρφιά" στις σόλες. Ο ΕΣ χρησιμοποιούσε τις δυο επόμενες δεκαετίες αντίγραφα των συγκεκριμένων, με "καρφιά" αυτή τη φορά.
Και για το τέλος, μια που έχω ανεβάσει παλιότερα, με τον Παύλο, τον Παπάγο και αξιωματικούς του 556 ΤΠ. Έχει συζητηθεί με περισσότερες πληροφορίες, εδώ:
http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=22855.0