@ashur
Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλά, θα μας βόλευε όλους.
Αυτά που αναφέρεις ισχύουν για την Αμερική. Ένα νόμισμα που οι Αμερικάνοι το βγάζουν XF με τα κριτήρια που αναφέρεις, οι Ευρωπαίοι το βγάζουν VF. Δηλαδή, ένα από τα αρνητικά που έχει ο Αμερικάνικος τρόπος βαθμολόγησης είναι ότι δίνει διαφορετικά αποτελέσματα.
Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι Αμερικάνοι είναι πιο "ελαστικοί" στα κριτήριά τους. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι φταίει αυτό το "στυλ" βαθμολόγησης, που είναι προβληματικό από τη φύση του. Σε κάποιο βαθμό, όλοι έχουν δίκιο. Και οι Αμερικάνοι και αυτοί που τους "κατακρίνουν".
Οταν στην Αμερικανικη κλιμακα (μεχρι το 70) μπαινει το προθεμα xf, αφορα βαθμο που στην αντιστοιχη Αγγλικη εμπεριεχει και τον χαρακτηρισμο καταστασης vf.
Δηλαδη ουσιαστικα ειναι το
ιδιο πραγμα, απλως εκφραζεται διαφορετικα σε καθε κλιμακα.
Αυτο ειναι αφορμη για πολλα μπερδεματα, γιατι οι περισσοτεροι οταν λενε ενα νομισμα xf ενοουν στην κλιμακα που χρησιμοποιουν οι δυο μεγαλες εταιρειες, δηλαδη μεχρι το 70.
Μια εταιρεια πιστοποιησης (Αγγλικη) εχει βγαλει κλιμακα μεχρι το 100.
Αλλες ευρωπαικες χωρες εχουν δικες τους κλιμακες.(Ιταλια, Γαλλια κλπ)
Ενας Αγγλος coin dealer η ενας Ελληνας παλιος συλλεκτης θα ελεγε για το ιδιο νομισμα vf, αλλα θα εννοουσε το ιδιο πραγμα με τον Αμερικανο που λεει π.χ xf40.
Οι ευρωπαικες κλιμακες που δεν εχουν αριθμους ,αλλα μονο χαρακτηρισμους ειναι ελλιπεστατες και ανεπαρκεις, γιατι ενα νομισμα χαρακτηρισμενο με ευρωπαικο vf απο ενα με τον ιδιο χαρακτηρισμο μπορει να εχουν μεγαλες διαφορες.
Η Αμερικανικη ειναι πιο
επαρκης γιατι με την χρησιμοποιηση των αριθμων διπλα στο προθεμα προσδιοριζεται με μεγαλυτερη ακριβεια η κατασταση.
(και για να μην χασουμε, εμεις οι Ελληνες εχουμε κανει και..μεταφραση των Ευρωπαιων, με ΠΩ κλπ, λες και καθε χωρα, οσο μικρη και να ειναι συλλεκτικα, πρεπει να εχει τους δικους της χαρακτηρισμους)