plim
Νέος
Αποσυνδεδεμένος
Μηνύματα: 17
|
|
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 11, 2012, 05:05:30 μμ » |
|
αγαπητοι φιλοι της κοντής ψ###ς οι τρίχες τις φταίνε Η Ελλάδα έχει σαν νόμισμα το εύρο, δεν σας μαθαίνω τίποτα καινούργιο.
Το κοινό μας νόμισμα με τα υπόλοιπα κράτη έγινε αίτια πολλών καλών και κακών, πρωτίστως το ότι έκανε ένα κατοστάρικο αυτόματα ένα εύρο, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα προϊόντα εισαγόμενα να φάνουν πιο προσιτά στον Έλληνα καταναλωτή και να υπερκαταναλώνει.
Αλλάξαμε τρόπο διατροφής καταναλώνοντας περισσότερο κρέας, και γενικά περισσότερα προϊόντα υψηλοτέρων προδιαγραφών από αυτά που παρήγαγε η ψωροκώσταινα και διοχέτευαν τα μπακάλικα.
Έχοντας λοιπόν ένα ισχυρό νόμισμα τι συνέπειες έχουμε;
Από την μια αυτά που εισαγάγαμε έγιναν πιο προσιτά ενώ αυτά που παραγάγαμε έγιναν ασύμφορα παραγωγής διότι οι άλλες χώρες κινούμενες με δικό τους νόμισμα έγιναν λογω διαφοράς νομίσματος πιο ανταγωνιστικές στα ιδία προϊόντα
έτσι παρατήθηκε η αγροτική οικονομία, γιατί τα κόστη παράγωγης έγιναν ακριβότερα αλλά και οι Ευρωπαϊκές συμφωνίες (GAP)περιόρισαν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.
Έτσι το ντόπιο χοιρινό έγινε ακριβότερο από το εισαγωγής, το μέλι το λάδι η ντομάτα και το μαρούλι και γενικά ότι ξένο παράγεται έγινε κατά πολύ φθηνότερο του ελληνικού, τα προϊόντα μας έγιναν ασύμφορα κι έτσι μεταλλαχτήκαμε να εμπορευόμαστε τα ξένα προϊόντα , από παραγωγοί γινήκαμε πιο έμποροι.
Στο νέο αυτό πεδίο όπως ήταν επόμενο ο κερδισμένος είναι και θα είναι ο πιο εκπαιδευμένος και πιο έξυπνος, δηλαδή όλοι οι λαοί καλύτερης μόρφωσης από εμάς
Δικαιολογούσαμε ψεύτικα ότι τα ελληνικά ήταν καλύτερης ποιότητας προκειμένου να συνεχίσουν να πωλούνται. Φτάσαμε στο σημείο το Ελληνικό πορτοκαλί να το εξαγάγουμε προς 0,40, ενώ στην εγχώρια αγορά πωλούνταν 0,70. Έτσι το Ελληνικό αγροτικό προϊόν έγινε φούσκα Αυτή η φούσκα δημιούργησε και την ανάγκη μεγαλύτερης συμπίεσης στα κόστη (αλλοδαποί εργάτες) παράγωγης που ήταν πάντα υψηλα λογω των μικρών κλήρων και του άθλιου συνεταιριστικού συστήματος βλέπεις ενώ ο αγρότης πουλάγε ακριβά την ολοένα μειούμενη πραμάτεια του, αγόραζε ακριβά και όλα τα υπόλοιπα τα προς το ζην.
Το τουριστικό μας προϊόν με το εύρο απόκτησε ραγδαία ανάπτυξη , τα έσοδα άρχισαν να γίνονται μεγάλα. Βλέποντας αυτό οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό έκαναν ένα γρήγορο el dorado ανέπτυξαν με τη βοήθεια του κοινού ταμείου πολλές υποδομές προσαρμόζοντας φθηνοκατασκευες και υπηρεσίες του κ###υ στις ακριβές τιμές του εύρο (ο Έλληνας πλήρωνε ακριβότερα το δωμάτιο από τον ξένο) Αυτό είχε συνέπεια το τουριστικό προϊόν να χάσει ανταγωνιστικότητα έναντι των χώρων που δεν είχαν το ίδιο νόμισμα λχ Τουρκία. Έτσι το Ελληνικό τουριστικό προϊόν έγινε φούσκα Το ίδιο έκαναν και όλα τα παρεμφερή επαγγέλματα παρασυρμένα από την ευημερία των υπολοίπων, και αυτοί που δεν μπόρεσαν να προσαρμόσουν το προϊόν τους πχ ταξιτζήδες γιατροί, κλπ, αυτοί άρχισαν να κλέβουν ασύστολα. Με συνέπεια πολλά προϊόντα και υπηρεσίες έγιναν φούσκα Ταξιδεύω συχνά στη βόρεια Ευρώπη και πάντα με παραξένευε γιατί Γάλλοι, Βέλγοι , Γερμανοί μιλούσαν ακόμα με φράγκα, μάρκα, Εν πρώτοις είπα ότι ήταν λιγότερο έξυπνοι γιατί εμείς οι Έλληνες προσαρμοστήκαμε ευκολότερα, έδειξα έτσι ότι ήμουν λιγότερο έξυπνος και σοφός από αυτούς που τους έκανα κριτική.
Το εύρο έχασε την ηθική του αξία και διδόντων εύκολα στα φανάρια, στο δε παγκάρι της εκκλησιάς αποτελούσε όνειδος. Ηθικά ξέπεσαν οι 340,75 δραχμές. Με συνέπεια οι ηθικές αξίες έγιναν φούσκα
Στην αγορά γης το ίδιο φαινόμενο ανέβηκαν οι τιμές έτσι που το τετραγωνικό μετρό να κοστίζει ιδία η και ακριβότερα από σχεδόν όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, βοήθησε σ αυτό τα ξαφνικό μπαμ στην οικονομία και τα εύκολα και φθηνή δάνεια. Έτσι το Ελληνικό ακίνητο έγινε φούσκα
Το εύρο μας βοήθησε σε πολλούς τομείς,(ακριβές μεν αλλά) υποδομές ευκολίες συναλλαγών, κύρος (αν και εφήμερο) της οικονομίας, τόπος προσέλκυσης επενδύσεων , αλλά και μαγνήτης έλξης αλλοδαπών οικονομικών καιροσκοπών που δεν σταματούν στην Τουρκία μολονότι έχει δουλεία και ανάπτυξη αλλά έρχονται Ελλάδα γιατί με λιγότερη δουλεία κερδίζουν περισσότερα,
Το σύστημα εργασίας δεν άλλαξε πολύ, δηλαδή ο Έλληνας εργάζεται περισσότερο από τον μέσο ευρωπαίο, παραγάγει όμως πολύ λιγότερο με συνέπεια ο ισολογισμός να είναι κατά πολύ αρνητικός. Για να καταλαβαίνουμε όλοι τι θέλω να πω, συχνότατη φράση είναι "γαμηθήκαμε στη δουλεία" όλοι έχετε ακούσει αυτή τη φράση αλλά αν τη συγκρίνετε με την προσωπική σας εργασία θα δείτε ότι ποτέ αυτό δεν ευσταθεί. Έτσι και η εργασία έγινε φούσκα
Σήμερα λογω της προηγούμενης ευκολίας των δάνειων και την υπερχρέωση των οικογενειών με κάρτες, έχει κλυδωνιστεί και το τραπεζικό σύστημα που δεν το ομολόγει αλλά βυζαίνει εγγυήσεις από το κράτος. Δηλαδή ένα σενάριο όπως τα τοξικά ομολόγα της leman brothers
Αν πάρετε για παράδειγμα τομείς της οικονομίας που ακόμα μιλούν με δραχμές δεν θα δείτε τα όσα παράλογα έχουν συμβεί στους υπόλοιπους τομείς.
Φταίει το εύρο άραγε η ο τρόπος χρήσης του από έναν λιγότερο μορφωμένο κι έξυπνο λαό από τους υπόλοιπους συνεταίρους, οι οποίοι γνώριζαν όλα αυτά, είχαν τη διορατικότητα κι έτσι γίναμε από συνεργάτες, χρεωμένοι πελάτες, δηλαδή τους βάλαμε από μονοί μας συνεταίρους στο μαγαζί. Για να μην σου πω και πλειοψηφούντες μέτοχους
έτσι η οικονομία μας αποτελεί μια φούσκα
Τώρα το αν τα παραπάνω έγιναν τεχνηέντως η με την ενορχήστρωση του διεθνούς σιωνιστικού λόμπυ και σε αυτό να συνέβαλε η δική μας αμάθεια και η έλλειψη διορατικότητας, οι απόψεις διίστανται. όπως και άλλοι πιστεύουν ότι τα μέγιστα συνέβαλλε και η πτώση ηθικών αξιών , το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.
Και αφού τα αναλύσαμε (πράγμα στο όποιο είμαστε πάντα πρώτοι) να δούμε τι λύσεις μας προσφέρονται.
Α) Επιστροφή στη δραχμή. Συνέπειες; (δεν στέκομαι επίτηδες στις άμεσες δυσκολίες σε τεχνικά θέματα που θεωρώ ασήμαντα)
Άμεση εκκίνηση της οικονομίας, Επαναπατρισμός δραστηριοτήτων, Λιγότερο συμφέρον σε αλλοδαπούς εργάτες, Επαναφορά ξεχασμένων αξιών, Δυσκολία συναλλαγών και ταξιδιών, Περισσότερη αυτονόμηση στην κυβέρνηση με όπλο την υποτίμηση, Αστάθεια και πληθωρισμός, Πρόσκαιρη αλλά άμεση ανάπτυξη, Τα κεφάλαια του εξωτερικού αποκτούν μεγαλύτερη αξία, Μεγαλύτερη διαγραφή χρεών, Μεγαλύτερο κόστος εισαγόμενων (και όπλων), Περισσότερες εξαγωγές, ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, (περίοδος επαναφοράς σε σημερινά επίπεδα 15 έτη)
Β) Έμμονη στο εύρο, αλλά με άμεσο αποπληθωρισμό τουλάχιστον όσο και η υποτίμηση της ενδεχόμενης δραχμής (διαφορετικός δρόμος αλλά στρωμένος με αγκάθια)
Μεγάλη δυσκολία προσαρμογής μιας ολόκληρης γενιάς, Κατά πολύ δυσκολότερη η εργασιακή ανάκαμψη, Δυσκολία στην αντίληψη των μέτρων, Λιγότερο κούρεμα σε κάποια ασύμφορα δάνεια, Περιορισμός της κυβέρνησης σε νομισματικούς ελιγμούς, Κίνδυνος εμφύλιου σύρραξης και παρά πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις, Ευκολία στις συναλλαγές εισαγωγές και εξαγωγές, Διατήρηση ενός σταθερότερου και σεβαστότερου νομίσματος, Διατήρηση καλύτερου επίπεδου ζωής , Διατήρηση μεγαλυτέρου αριθμού αλλοδαπών εργατών, Πολύ αργότερη μετάλλαξη του κάκου πολίτικου συστήματος, Ορίζοντας ισχυρότερης οικονομίας στο μέλλον, Περίοδος ανάκαμψης στα σημερινά επίπεδα 15 έτη)
Συνοψίζοντας κατά τη γνώμη μου, οι βασικές διαφορές είναι από τη μια γρήγορη ανάπτυξη και λιγότερη ανεργία, από την άλλη δυσκολότερη προσαρμογή αλλά πιο ελπιδοφόρο μέλλον.
Υπέρ και κατά υπάρχουν παντού , στον όποιο δρόμο ακολουθησει όμως ο Ελληνικός λαός , χωρίς σύμπνοια και σωστή καθοδήγηση και συνετή διαχείριση όλα τα συν και τα πλην μπορούν να πάρουν καταστροφικές διαστάσεις, τόσο καταστροφικές που κάνεις εκτός των λίγων οραματιστών αυτού του τόπου δεν μπορεί να προβλέψει.
Επιβάλλεται η άμεση εξήγηση όλων των παραπάνω με συγκριτικούς πινάκες από οικονομικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να αποφασίσει σωστά ο λαός μας.
|