Αρχικά ας κάνουμε μιαν αποτίμηση της παρούσας κατάστασης.
Από την μία, έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που τα τελευταία 2,5 χρόνια έσπευσαν να επενδύσουν σε χρυσό για 2 λόγους:
1. Για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από ενδεχόμενη πτώχευση.
2. Δελεάστηκαν από την αλματώδη άνοδο του χρυσού από τον Δεκέμβριο του 2009 και μετά και θεωρούν ότι ο χρυσός θα ανέβει κι άλλο οπότε είναι μία ευκαιρία εύκολου κέρδους.
Ο κοινός παρονομαστής είναι ότι πλέον αρκετά εκατομμύρια χρυσές λίρες καθώς και ένας σεβαστός όγκος από άλλα χρυσά επενδυτικά νομίσματα και ράβδους χρυσού βρίσκονται στα χέρια τους. Ο στόχος όλων αυτών είναι, όταν κρίνουν ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες (δηλ. επέρθει δημοσιοοικονομική σταθερότητα ή/και μεγάλη αύξηση της τιμής του χρυσού) να πουλήσουν το χρυσό και να εισπράξουν το μετρητό.
Από την άλλη έχουμε ένα χρεωκοπημένο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο επιβάλλονται τα πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, που πριν από 3 χρόνια ακόμη κι αν μας τα λέγανε θα ήταν αδιανόητα και απίστευτα για όλους μας. Επιπλέον τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Έχουμε λοιπόν μία απελπισμένη οικονομική ηγεσία που προκειμένου να εξαντλήσει κάθε περιθώριο αύξησης των εσόδων του κράτους θα στοχοποιήσει κάθε επενδυτικό αγαθό. Εσείς τι λέτε, όλος αυτός ο πλούτος που έχει αποθησαυριστεί με την μορφή λιρών, ράβδων κλπ θα μείνει στο απυρόβλητο;
Εγώ πιστεύω πως όχι. Για το σενάριο της επιβολής φόρου στις συναλλαγές χρυσού, το τελευταίο εξάμηνο, έχω διαβάσει σε διάφορα ξένα άρθρα που παρουσιάζονται στις ιστοσελίδες
http://www.safehaven.com/http://www.24hgold.com/english/home.aspxΔεν έχω κρατήσει αρχείο τα άρθρα αυτά, αλλά γίνεται λόγος για επιβολή φόρου στις συναλλαγές επενδυτικού χρυσού που μπορεί να φθάνει το 30-40%. Το μέτρο αυτό, ανάλογα με την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης μίας χώρας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη, από Ινδία και Κίνα έως τις Η.Π.Α. Όμως δεδομένου ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο, είναι πολύ ακραίο να είναι η πρώτη στην οποία θα εφαρμοστεί;
Κάποιοι θα πουν ότι αυτά είναι αναπόδεικτα σενάρια, ότι στην Ελλάδα κανείς δεν έχει γράψει γι'αυτό. Όμως ξέρετε πολύ καλά ότι "δεν σφάζουμε την κότα με τα χρυσά αυγά". Κι αυτή τη στιγμή απανταχού στην Ελλάδα γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι με την αγοραπωλησία χρυσού. Μία τέτοια είδηση από τα γνωστά επίσημα παπαγαλάκια θα αναχαίτιζε την δυναμική της αγοράς. Όταν καταλαγιάσουν τα πράγματα τότε θα έρθει το χτύπημα.
Μακάρι να κάνω λάθος και να μην γίνει ποτέ. Αλλά το θεωρώ υποχρέωσή μου να το θέσω ώς ζήτημα για περαιτέρω προβληματισμό και διερεύνηση.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.