Καλημέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι γενικό περί αγοράς χρυσών λιρών. Πιό συγκεκριμένα, άν αγοράσει κανείς half sovereign από το royal mint θα υποστεί φορολόγηση στο τελωνείο; Ρωτάω επειδή θεωρείται επενδυτικός χρυσός.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Θα σας συνιστούσα να το αποφύγετε αγαπητέ και ομιλώ από προσωπική πείρα. Διότι, αν και βάσει νόμου πράγματι απαλλάσσονται φόρου (ΦΠΑ) τα μισόλιρα -μιας και λογίζονται ως επενδυτικός χρυσός- οι τελώνες αυθαιρετούν και δεν εφαρμόζουν πάντοτε όσα οι σχετικές διατάξεις ορίζουν.
Εμένα από ανάλογη αυθαιρεσία τους μου επέβαλλαν ΦΠΑ σε half sovereign, τον οποίον δικαίως αρνήθηκα, αιτούμενος επισήμως επανέλεγχο της αποστολής, επισυνάπτοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά/αποδεικτικά στοιχεία. Παρεμπιπτόντως, το σχετικό αίτημα κοστίζει.. 12 ευρώ, το οποίο σου επιστρέφεται μόνο στην περίπτωση δικαίωσης.
Έμπλεξα λοιπόν σε μια ατέρμονη διαδικασία διαμαρτυρίας και ενστάσεων χωρίς τελικά να βρω το δίκιο μου. Σημειωτέον ότι ουδέποτε δικαιολόγησαν την αδιαμφισβήτητη αυθαιρεσία τους, ούτε απάντησαν στις αμέτρητες προσπάθειες επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες τους. Απλά απέρριψαν άνευ αιτιολόγησης την υπηρεσιακώς υποβληθείσα ένστασή μου.
Εν ολίγοις.. μια τρύπα στο νερό! Κανονικό γράψιμο και αδιαφορία. Απαράδεκτοι!
Τελικώς και αφού απαύδησα, το πακέτο γύρισε πίσω στο Mint, το οποίο μου επέστρεψε το αντίτιμο, μετά από χρονοβόρα διαδικασία.
Αν βέβαια εσείς επιθυμείτε να ρισκάρετε και σας αρέσουν αυτού του είδους οι περιπέτειες, σας εύχομαι καλή τύχη!