Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια ανάλυση για να δείτε πόσο πολύπλοκο είναι το θέμα με τα χρυσά νομίσματα, σαν
αξιόγραφα (το τονίζω).
Η υπόθεση αυτή πλέον δεν αφορά μόνο το ίδιο το κράτος και είναι απόφαση που παίρνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση. Το να τυπωθούν κάποια αναμνηστικά σε λίγα κομμάτια, μπορεί να γίνει με αγορά χρυσού απ ευθείας από τις αγορές και φυσικά μετά από άδεια από την Ε.Κ.Τ. και χωρίς να επηρεάζει αυτό τα δημοσιονομικά.
Η Ελλάδα, για παράδειγμα, κατέχει αυτή τη στιγμή την 31η (αν δεν απατώμαι) θέση σε αποθέματα καταγεγραμμένου χρυσού στον κόσμο. Αλλά τα χρησιμοποιεί, αναλόγως και σαν εγγυήσεις για την εξοικονόμηση πόρων μέσω των μικρών δανείων που λαμβάνει ανά τρίμηνο-εξάμηνο κλπ. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, όσο περίεργο και αν φαίνεται, είναι σε θέση να μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της (ίσως... χρειαστεί και νέο κούρεμα) και σιγά-σιγά, δίδοντας και κάποιες εγγυήσεις μέσω της κρατικής περιουσίας, θα την αφήσουν να πάρει τον δρόμο της. Μετά από κάποια χρόνια θα μιλάμε για την παλιά κρίση.
Τώρα για την Κύπρο... αυτή τη στιγμή και μετά από την αίτηση εισόδου στον μηχανισμό στήριξης, η Κύπρος μπαίνει σε μια διαδικασία προσαρμογής των οικονομικών της, που πρέπει αυτά πλέον να ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες μόνο της χώρας χωρίς να υπολογίζεται το ποσό των δανείων σαν έσοδο. Κοινώς θα ζούμε με αυτά που έχουμε και θα πληρώνουμε και κάποια από τα παλιά δάνεια. Και ειδικά η Κύπρος, όπως είναι γνωστό, στηριζόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ναυτιλία, τουρισμό, εμπόριο και παροχή υπηρεσίας, πράγμα που σημαίνει ότι από παραγωγή σχεδόν μηδέν, ειδικά και μετά το "ατύχημα" που έγινε στη ναυτική βάση. Δεν είναι τυχαία η ταχύτατη ανακήρυξη της ΑΟΖ και η άμεση εκμετάλλευση της από ξένες εταιρείες, για την εξυπηρέτηση του χρέους. Επειδή το κράτος δεν μπορεί πλέον να παρέχει εγγυήσεις άλλες, τα αποθεματικά σε χρυσό του κράτους εδώ και 1-2 μήνες, αποτελούν εγγύηση για το δημοσιονομική προσαρμογή. Τώρα και η Κύπρος, έχει στα χέρια της
χρεόγραφα και όχι
αξιόγραφα. Διότι το ευρώ σαν νόμισμα της Κύπρου, δεν αποτελεί πλέον αντίκρυσμα αξίας αλλά αντίκρυσμα χρέους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσέξτε λοιπόν τον πίνακα που σας στέλνω και δείτε το χρέος, πως αντιστοιχεί ανά κάτοικο του κράτους και όχι σαν ποσοστό του ΑΕΠ σε πραγματικό χρόνο :
http://www.economist.com/content/global_debt_clockΧρωστάμε όλοι... κάθε Έλληνας 36.090$, κάθε Κύπριος 20.236$, κάθε Γερμανός 34.225$, κάθε Γάλλος 36.679$, κάθε Αμερικάνος 36.623$, κάθε Καναδός 34.683$, κάθε Ιάπωνας 99.859$ κλπ. Θα προσέξετε ότι χώρες που ευημερούν πλέον χρωστάνε περισσότερα από την Ελλάδα, όσο για την Κύπρο... κρίμα αλλά μπήκε και αυτή στο χορό και σε λίγο θα φτάσει το χρέος της ανά κάτοικο πολύ ψηλά.
Και για να μην χανόμαστε από το θέμα... λογικά θα κοπούν κάποια αξιόγραφα σε ευρω και όχι λίρες.
Είναι πολύ απλό... κρίνετε μόνοι σας.