Εχμμ... με συγχωρείς, αλλά εγώ τα ξέρω ανάποδα...
Εξάλλου, décalque είναι και η "χαλκομανία" και τα παρόμοια στα Γαλλικά (decal στα Αγγλικά)...
Χμμμμ....
https://en.wiktionary.org/wiki/d%C3%A9calcomanie#Frenchdécalcomanie
French
Etymology
From décalquer + -manie.
Noun
décalcomanie f (plural décalcomanies)
decalcomania (the process of transferring designs onto surfaces using decals)
Έχω γνώση αγαπητέ των ως άνω αναφερθέντων περί της ετυμολογίας του επίμαχου όρου "décalque" και πολύ καλά κάνατε και τα αναφέρατε.
Πλην όμως, το γεγονός μιας ατυχούς επιλογής/καθιέρωσης ενός αταίριαστου έως παραπλανητικού όρου, που περιγράφει λανθασμένα την περίπτωση, δεν αλλάζει την αιτιολογία του φαινομένου.
Η επιλογή/υιοθέτηση του όρου "décalque" από τους φιλοτελιστές, δικαιολογείται ενδεχομένως από το γεγονός ότι είναι η πρώτη σκέψη/εξήγηση κατά την παρατήρηση του φαινομένου ("εμφάνιση της εκτυπωμένης εικόνας -
διαμέσου του χάρτου- επί της οπίσθιας επιφάνειας"), που
σημειωτέον εύκολα συγχέεται με την επίσης υπαρκτή -αλλά ήσσονος σημασίας- περίπτωση, της "αποτύπωσης της εικόνας επί της γόμμας -
από μεταφορά- λόγω επαφής/πίεσης των φύλλων μεταξύ τους".
Εμμένω λοιπόν στην αρχική μου τοποθέτηση και χάριν συνεννόησης την παραθέτω εκ νέου με επιπλέον επεξηγήσεις:
1 .Στα μεν "décalque" η εμφάνιση της ανεστραμμένης εικόνας επί της πλευράς της γόμμας, είναι αποτέλεσμα της "διαφανοποίησης" τρόπον τινά του χαρτιού από τα (ενυπάρχοντα στα μελάνια) έλαια της εκτυπωμένης εικόνας του ιδίου του γραμματοσήμου. Δεν δημιουργείται συνεπώς από την επαφή με άλλο γραμματόσημο.
Εδώ η ανεστραμμένη εικόνα είναι πλήρης και εμφανίζεται δια μέσου του γραμματοσήμου με σαφήνεια, άλλοτε ατόνως και άλλοτε εντόνως.
Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα παρατηρούνται στα προνοιακά, τα κατοχικά τοπία, τις εκδόσεις της δεκαετίας του '50 (Νάγκυ).
2. Οι δε περιπτώσεις που παρουσιάζουν μεταφορά/αποτύπωση της εικόνας από την επαφή των φύλλων μεταξύ τους, αν και δικαιολογούν κυριολεκτικά τον όρο ("décalque"), παραδόξως δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία. Ασχέτως αν είναι σύνηθες να συγχέονται. Εδώ η εικόνα δεν είναι κυριολεκτικά αντιδιαμετρική και παρουσιάζεται μάλλον ελλιπής/ασαφής.
Στη πρώτη περίπτωση του "décalque" γραμματοσήμου, η τιμή είναι κατά κανόνα ανώτερη του κανονικού και μάλιστα ανάλογη της "έντασης" του φαινομένου.
Στη δεύτερη της αποτύπωσης.. "εξ επαφής", η τιμή υποβιβάζεται διότι λογίζεται ως ελάττωμα.