Oταν λέμε ανεπίσημη οδοντωση ,τι εννοούμε?
Αρκετα φυλλα απο διαφορες αξιες διαφορων εκδοσεων ΜΚΕ εχουν διατρηθει με διαφορες οδοντωσεις, ολες απο αυτες τις οδοντωσεις θεωρουνται ανεπισημες, ιδιωτικες, οχι κρατικες. Οι οδοντωσεις σε ΜΚΕ δεν προσδιδουν επιπλεον αξια στο γραμματοσημο (μαλλον μειωνουν την οποια αξια εχει συμφωνα με την λογικη που εχει επικρατησει) και ειναι σχετικα κοινες, ιδιαιτερα σε γραμματοσημα της εκδοσης '80-'86 στην οποια ανηκει και το γραμματοσημο αυτο. Καποιο φιλοτελικο ενδιαφερον παρουσιαζουν κανονικως ταχυδρομημενα φακελλα με γραμματοσημα ΜΚΕ που φερουν οδοντωσεις.
Μπορει την ίδια χρονολογία τα ίδια γραμματοσημα να ειναι με οδοντωση και χωρίς?
Δηλαδή και οι δυο περιπτώσεις ειναι ίδιες?
Ακριβως ετσι, μπορει να εχεις στην συλλογη σου 2 γραμματοσημα της ιδιας αξιας (πχ 20λεπτα), της ιδιας εκδοσης, (πχ 1880-86), το ενα γραμ/μο με οδοντωση, το αλλο χωρις. Καποια φυλλα διατρηθηκαν.
Η προηγούμενη περίπτωση ειναι 71 η 73 κατάλογος Βλαστού ?
και πως θα το ξεχωρίζω?
Εαν "προηγουμενη περιπτωση" εννοεις το γραμματοσημο για το οποιο ρωτησες στο προηγουμενο σου topic, τοτε ειναι το Βλαστος 72, ιδιου τυπου με το γραμματοσημο στο topic αυτο με την διαφορα πως εκεινο δεν εχει οδοντωση.
Μιας και τα ανεφερες, τα Βλαστος 71 & 73 ειναι καπως σπανιοτερα γραμματοσημα, ιδαιτερα ως ασφραγιστα. Το 71 ειναι χρωματος μπλε και το 73 καρμινοχρωμο. Το δικο σου ειναι το 72. Δεν συγχεεται καθολου με το μπλε φυσικα ενω ξεχωριζει πολυ ευκολα απο το καρμινοχρωμο το οποιο ειναι στην κοκκινη (παρα ροζ) πλευρα της χρωματικης παλετας και εχει συνηθως αρκετα βαθυ χρωματισμο. Το 72 ειναι πολυ κοινος τυπος, ενας απο του κοινοτερους τυπους ΜΚΕ αλλα πολυ ιδιαιτερος λογω της μελανης ανιλινης η οποια δεν χρησιμοποιηθηκε ποτε αλλοτε στην περιοδο 1861-1886.