Γιαννη μου.. κουκλι ειναι κι εχει κατι το παραδοξο ή μπορει και σπανιο... θα εξηγησω....
ειναι οντως της Χιου... οταν ηταν υπο τους Γενοβεζους.. αλλα για την ακριβεια... υπο της Μαονιας.. της γενοβεζικης εταιριας που ειχε αγορασει το δικαιωμα του να εισπρατει φορους απο της Χιο και την Φωκαια, απο την Γενοβα! ειναι χαλκινο, αγνωστης ονομασιας συμφωνα με τον Τζαμαλη... αλλα μαλλον ειναι τορνεσια...
κοπηκαν στις αρχες του 1500.... και βλεπουμε απο την μια μερια τον σταυρο και απο την αλλη το φρουριο με τον αετο και την εκκλησια τορνεζιων... (που το σχεδιο της το βλεπουμε σε ολα τα τορνεζια...).
το φρουριο ηταν το εμβλημα των Ζακκαρια... πριν παρουν οι Τζουστινιανι τα ηνια του νησιου...
πανω τους διαβαζεις στην μια πλευρα... CONRADUS REX ROMA(ΝΟRUM) και την αλλη διαβαζεις CIVITAS CHII...
το ονομα του Κονραδου Α' του γερμανου βασιλια (1138-1152) ειναι γιατι αυτος ειχε δωσει το δικαιωμα κοπης νομισματος στην Γενοβα.
τωρα.. που ειναι το περιεργο... κτλ...
To CONRADUS REX ROMA επρεπε να ειναι εκει που ειναι ο σταυρος... ενω η αλλη επιγραφη εκει που ειναι το εμβλημα.... ομως διαβαζουμε στο νομισμα περιπου τα αντιθετα...
ελα μου ομως που παιζει και κατι αλλο;;;
στην μερια του σταυρου... και δεξια του καθαρα διαβαζεις CHII... αρα στα αριστερα επρεπε να διαβαζαμε το CIVITAS... και να λεγαμε... εκαναν λαθος μερια στην επιγραφη.... (πραγμα... χμμ... λιγο περιεργο.. κατα την αποψη μου.. δεν ξερω...).
ομως... τι διαβαζουμε ;;;; RΕΧ RΟΜΑ !!!!!!
στην μερια με το εμβλημα... διαβαζετε παλι το CONRADUS.... οποτε καταληγω στο συμπερασμα οτι το νομισμα εχει ενα αξιολογο σφαλμα κοπης! τυπωθηκε 2 φορες αλλα οχι διπλοτυπωμα που βλεπουμε συνηθως...
το νομισμα τυπωθηκε 2 φορες και ειναι η μια πανω στην αλλη σαν σχεδιο (δηλαδη και τα δυο σχεδια σε καθε μερια!)! ετσι βλεπουμε μερος της επιγραφης της μιας πλευρας να ειναι στην αλλη και γινεται χαμος!
πιθανον σε αυτο οφειλετε και η μη καλη χαραξη στου βασικου σχεδιου στο κεντρο... αλλα ειδικα στις επιγραφες αλλα και στους κυκλους που υπαρχουν σαν συνορα του σχεδιου και του νομισματος... οπου εκει κι αν γινεται το ελα να δεις... χαχαχαχα κουνημενο... το ενα μεσα στο αλλο... ελλειψεις... χαμος!
μαλλον αυτος που τα εκοβε.... ειχε πιει πολυ καλο κρασι... χαχαχαχαχαχα
τετοια λαθη ειναι σαφως πολυ ενδιαφεροντα κομματια που αξιζουν μελετης!