πανεμορφο το κερμα σου Γιαννη!! Καλοριζικο!!!
Απο οτι γραφει ο αημνηστος κυριος Τζαμαλης μεχρι το 1571 στην κρητη κυκλοφορουσαν βενετικα νομισματα κανονικα! της μητροπολης.... κι οχι τοπικα! με το σοκ που επαθαν οταν εχασαν την Κυπρο ομως χρειαστηκαν να καοψουν νομισματα για τις αναγκες του στολου και του στρατου που ειχε συγκεντρωθει εκει... και τα εκοψαν με τα προχειρα τοπικα μεσα που ειχαν! ετσι κοπηκαν οι "καβαλινες"... καποια δε μητροπολιτικα επισφραγιστηκαν για να περνανε στην κρητη...
αργοτερα αρχισαν να κοβουν καθαρα τοπικα νομισματα... με τετευταια αυτα του 1653-1669 (σολδια και γκαζετες Candia). εικαζω οτι ηταν καλυτερο να υπαρχει τοπικο νομισμα που δεν περνουσε στην μητροπολη για να μην υπαρχει προβλημα σε περιπτωση που η κτηση χανοταν...
τι προβλημα; μα.. να αποκτησει ο εχθρος ενα μεγαλο μερος χρηματων του αντιπαλου κρατους... οποτε θα ειχε και σοβαρες επιπτωσεις στην οικονομια αυτου! αν επερναν οι Οθωμανοι την κρητη... απλα σταματουσαν να περνανε τα τοπικα κερματα, δεν ανταλαζονταν και ολα καλα.... ας μην ξεχναμε οτι το ιδιο γινοταν συχνα ακομα και προσφατα... πχ.. τα δολλαρια με την κιτρινη σφραγιδα για την πληρωμη στρατιωτων στην βορεια αφρικη (Β παγκοσμιος πολεμος!), ή τα δολλαρια της χαβαης...
τα σολδινια τωρα.... το 1 σολδινο κοπηκε το 1610 ενω τα 2 1/2 σολντινια κοπηκαν το 1611-1619 οπως αναφερεται απο τον κυριο Τζαμαλη!
ψαχνωντας λιγο.. βρηκα οτι κοπηκαν απο 4 διαφορετικα διαταγματα
η πρωτη ηταν στις 25 Ιανουαριου του 1611, η δευτερη στις 16 Ιουλιου του 1615, η τριτη στις 12 Μαρτιου του 1619, ενω υπαρχει ακομα ενα υποψηφιο διαταγμα (δεν ειναι ακομα σιγουρο; ), που εγινε καπου στο 1631 με 1646. το 1647 κοπηκε το νομισμα απο την κυκλοφορια και δεν ηταν διαθεσιμο πια, αφου εχασε την αξια του! ετσι μαζευτηκαν ειτε για ανατιμηση της ονομαστικης αξιας ή επισφραγηση τους...
αρα καθε 4 χρονια κοβονταν... οποτε μαλλον δεν ειχαν κοπει τοσα πολλα..και να υπηρχαν μετα απο 4 χρονια καποιες ελλειψεις... αλλα το 1619 να υπηρχε συνολικα αρκετος αριθμος αυτων στην κυκλοφορια μιας και επομενο διαταγμα εχουμε μετα απο 12 τουλαχιστον χρονια...
με τις ημερομηνιες αυτες εχουμε και τους εξεις δογηδες να εχουν κοψει το νομισμα!
1) Leonardo Donato doge 1606-1612
2) Marc'antonio Memmo1612-1615
3) Antonio Priuli 1618-1623.
4) Francesco Erizzo (1631-46).
βρηκα επισεις κατι που μαλλον μας λεει το πως εχανε την αξια του νομισμα αλλα ισως και να γινοταν κι ελαφρυτερο μιας και ανεβενε η αξια του χαλκου... δεν το ξερω!
το 1611 ηταν 26 σολδια ισα με ενα μαρκο (μοναδα βαρους αν θυμαμαι καλα, τον καιρο εκεινο!)
το 1615 ηταν 27 σολδια ανα μαρκο
το 1619 εφτασε να ειναι 30 σολδια ανα μαρκο
οποτε ειχαμε ανατιμησεις... χασιμο σιγα σιγα της αξια του!
οπως ειπα το 1647 σταματησε πια.. δεν ηταν διαθεσιμο στην κυκλοφορια!
τωρα... τα νομισματα αυτα επανεμφανιζονται για λιγο μετα το 1684... καπου στο 1688! το ηρακλειο αρα και ολη η κρητη εχει πεσει στα χερια των Οθωμανων αλλα οι βενετσιανοι για λιγο ακομα κρατανε μικρες περιοχες της! αυτες ηταν τα φρουρια της Γραμβουσας, της Σπιναλογκας και της Σουδας. υπολογιζουμε οτι στα μερη αυτα και σε οσα νησακια ακομα κρατουσαν οι βενετοι, κυκλοφορουσαν τα βενετικα νομισματα (πχ τηνος και μυκονος που εγιναν μετα την πτωση του ηρακλειου η κυρια βαση τους, και ειχαν στην κυκλοφορι επισφραγισμενες γκαζετες candia με το ονομα TINO). λογικα και λογο του πολεμου που υπηρχε αναμεσα στην Βενετια και την Οθωμανικη αυτοκρατορια, υπηρξε μεγαλη ζυτηση νομισματων για κυκλοφορια! ετσι οι τοπικοι αξιωματουχοι επισφραγισαν παλιοτερα κερματα βενετικα, με αρχικα των ονοματων τους ή αλλα συμβολα! ελαχιστα απο αυτα αναγνωριζονται...
ενα απο αυτα τα κερματα που επισημανθηκαν ειναι και κερματα των 2 1/2 σολδινιων!
αν εχει κανεις καποιο τετοιο θα παρακαλουσα να ποσταρει τις φωτογραφιες του...
γιατι τα γραφω τωρα ολα αυτα....
προσεξα κατι περιεργο... και γνωριζοντας οτι εχουμε 4 κοπες σε διαφορετικα χρονια... ισως μπορουμε να βρουμε το μοτιβο σε αυτα τα ανωνυμα νομισματα και να κανουμε την αναγνωριση για το ποιος δογης εκοψε ποιο!
σε φωτογραφιες που βρηκα λοιπον.. που μιας και δεν ειναι δικες μου δεν μπορω να ποσταρω εδω... εχουμε ενα περιεργο παιχνιδι με τα αστερια στην μερια με την ονομαστικη αξια σε σολδινια!
εχουμε λοιπον 4 διαφορετικες διαταξεις αστεριων!!
εχουμε νομισμα με 2 αστερια... ενα αστερι εμπρος απο το μεγαλο 2 και ενα πισω απο το κλασμα
εχουμε νομισμα με 3 αστερια σε μια ευθεια... αστερι πριν το μεγαλο 2, ενα αναμεσα στο μεγαλο 2 και το κλασμα αλλα στο υψος του ασσου του κλασμετος, κι ενα στο τελος του κλασματος! τα αστερια ειναι μικρα!
εχουμε νομισμα με 3 αστερια αλλα με διαφορετικη διαταξη... ενα εμπρος απο το μεγαλο 2, ενα αναμεσα στο μεγαλο 2 και το κλασμα αλλα χαμηλα κατω στο υψος του μικρου 2, του κλασματος (δειτε την φωτο του γιαννη!), κι ενα στο τελος του κλασματος.
και τελος εχουμε νομισμα με 4 αστερια!!! ενα μπροστα απο το μεγαλο 2, δυο αστερια αναμεσα στο μεγαλο 2 και το κλασμα (ενα πανω κι ενα κατω στις θεσεις των αστεριων στις αλλες ποικιλιες με τα 3 αστρα!), κι ενα πισω απο το κλασμα!
φυσικα υπαρχουν κι αλλες πολλες μικροδιαφορες στο σχεδιο των νομισματων... μιας και ειναι γρηγορες κοπες αλλα αναφερομαι στις 4 ποικιλιες που υπαρχουν με τα αστρερια!
κοιταξα τα αστρα μιας και στα βενετικα νομισματα ετσι γινεται και η αναγνωριση αλλων μητροπολιτικων νομισματων (ποιος Alvice Mocenigo δογης απο τους 4 που υπηρχαν ειναι.. αν το νομισμα γραφει το ονομα αυτο!)
τωρα... μιας και ειχαν χασει αξια κτλ.. και δεν ηταν πια δαθεσιμα... εικαζω (και φυσικα ισως κανω και λαθος!!), οτι τα περισσοτρα επισημασμενα θα πρεπει να ειναι του τελευταιου διαταγματος σαν πιο προσφατα σε κοπη!
και αν υπαρχει και μεγαλη διαφορα βαρους σε αυτα... ισως μπορεσουμε να βρουμε ποιο νομισμα κοπηκε τελευταιο... και αναλογα και με τα αστρα να κανουμε και την αναγνωριση...
ισως το πρωτο να ηταν με 2 αστρα, και το τελευταιο με τα 4.... που ειναι μιξη των 2 ενδιαμεσων με τα 3 αστρα! τωρα... για τα ενδιαμεσα...
απο την αλλη... ισως να εχουμε αυτο με τα 2 πρωτο, αυτο με τα 3 (μεσαιο αστερι κατω!), δευτερο και αυτο με τα 4 αστρα 3ο.. ενω τελευταια κοπη να ειναι αυτο με τα 3 αστρα σε ευθεια! αυτο γιατι εχει σχετικα ιδια γραμματα με το νομισμα με τα 4 αστρα.. αλλα τα αστερακια του ειναι διαφορετικα απο τα αλλα 3... μαλιστα τα μικραναν για να μπουν μερα... και βλεπουμε αστρο με 5 ακτινες ενω στα αλλα κερματα τα αστρα εχουν 6 ακτινες!
δυκολο να πεις στο ετσι και τελειως προχειρες εικασιες που δεν πρεπει να λαμβανονται σοβαρα υποψην... τουλαχιστον μεχρι να μπορουν να τεκμηριωθουν κατα καποιο τροπο!
φυσικα ολα ειναι προσωπικες εκτιμησεις... συναμα με αποριες μου... μιας και δεν εχουν μελετηθει και πολυ αυτα τα νομισματα...
αν καποιος εχει καποιο βιβλιο που εχει παραπανω πληροφοριες ελπιζω να βοηθησει παραπανω... και να μου πει και αν ειμαι σωστος σε κατι ή τελειως λαθος στις σκεψεις μου!
πραγματικα θα του ημουν ευγνωμων!
αν εχει και φωτογραφιες που ειναι δικες του με τις ποικιλιες που αναφερω και μπορει να τις ποσταρει.... θα μπορουσαν ολοι να εχουν μια καλυτερη εικονα με το τι λεω..