Καταρχάς να καλησπερίσω την όμορφη παρέα σας, καθώς είμαι νέος στο forum κ αυτό είναι το πρώτο μου post
Πρόσφατα βρέθηκε στα χέρια μου μια "μινι συλλογή" ευρωνομισμάτων ως δώρο κάποιου συγγενή μου, ο οποίος γνωρίζει από καιρό ότι θέλω να αρχίσω να συλλέγω νομίσματα.
Πρόκειται για ένα
Τρίπτυχο (ή Blister αν αυτός είναι ο δόκιμος όρος) της τράπεζας της Ελλάδος, με θέμα την
παραολυμπιάδα του 2011...περιέχει 9 νομίσματα συνολικά, εκ των οποίων το ένα είναι ασημένιο 10€ με θέμα τον Παρθενώνα, ενώ τα υπόλοιπα είναι απλά συνηθισμένα ευρωνομίσματα όπως βλέπω. Αναφέρει επίσης ότι η εν λόγω συλλογή έχει κυκλοφορήσει σε 7.500 τεμ
Πάνω σε αυτό λοιπόν έχω κάποιες ερωτήσεις....
1)καθαρά για στατιστικούς λόγους...ποια ήταν η αρχική τιμή απόκτησης αυτού του τρίπτυχου, και πόσο πωλείται αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο?
2)Κρατώντας κάποιος το παραπάνω τρίπτυχο...αναμένει μια άνοδο της αξίας του στα επόμενα χρόνια? Με άλλα λόγια..έχει συλλεκτική αξία το συγκεκριμένο ή όσο άξιζε τόσο θα αξίζει και σε 5 χρόνια πχ? Δε με ενδιαφέρει να το πουλήσω...είναι όμορφο και σκέφτομαι να αποτελέσει την αρχή της συλλογής μου...απλά με ενδιαφέρει να μάθω κ πέντε πράγματα..
3) Για το ασημένιο 10€ που περιέχει η συλλογή καταλαβαίνω ότι υπάρχει κάποια αξία....τα υπόλοιπα γύρω-γύρω που είναι συνηθισμένα ευρωνομίσματα όπως αυτά που κυκλοφορούν,τι συλλεκτικό ρόλο παίζουν???
4) Το τρίπτυχο αυτό...τα νομίσματά του δηλαδή... είναι ποιότητας Proof όπως ακούω συχνά να λέγεται ή όχι?? Αν όχι, σε ποια κατηγορία ανήκουν, μιας κ νομίζω πως τα proof κοπής είναι τα καλύτερα για συλλέκτες?
5) Για κάποιον που ξεκινάει τώρα μια συλλογή...αξίζει τον κόπο να μαζεύει τα συλλεκτικά ευρώ που εκδίδει η τράπεζα της Ελλάδος, πχ τα ασημένια και χρυσά κλπ...? Και αν ναι, τι να προσέχει...να αγοράζει αυτά που περιγράφονται ως Proof πχ ή και τα υπόλοιπα συλλεκτικά?
Συγγνώμη για την αφέλεια των ερωτήσεων....με γοητεύει ο χώρος της συλλογής νομισμάτων αλλά οι γνώσεις μου είναι μηδαμινές μιας και τώρα ξεκινάω όπως ήδη ανέφερα..
Ευχαριστώ, Αργύρης