φιλε μου δεν ειμαιστε γεμολογοι για να σου πουμε τι αξια εχει κτλ... πρεπει να πας σε ειδικο, σε εργαστηριο χρυσοχοιας που εχει γεμολογο (δεν εχουν ολα!) να το εξετασουν και με λουπες και με αλλα μηχανηματα!
ουτε απο φωτο μπορει να γινει... ασχετα οτι δεν εβαλες ουτε αυτη... και το βρισκω λογικο.. μιας και μιλαμε για ενα πολυ μικρο πετραδι!! να ξερεις ομως οτι μπορει να εχει προβλημα που να μην το βλεπει το ματι.. οπωες ειναι λαθος κοψιμο, ενα στιγματακι, μια γρατζουνια, μια απολεπιση... και η αξια του μπορει να πεφτει στο ναδιρ!
εχω στην κατοχη μου ενα βιβλιαρακι που ειχε βγαλει ενας Γνωστος χρυσοχοος στην Ροδο (
http://www.e-papoulis.com/) και ειχε μερικα πραγματακια για τα διαμαντια... το θεμα ειναι οτι δυστυχως μετα αυτα θα χαθουν... αν και πιτευω οτι θα μπορουσαν να βοηθησουν κι αλλους..
κατ αρχην.... γνωριζεις τον ορο 4C ; ειναι μεσο αξιολογησης της σπανιοτητας ενος διαμαντιου και πρωτοεμφανιστηκε το 1939. τα 4 C ειναι τα: CARAT (καρατια), CUT (κοπη), CLARITY (διαυγεια), COLOUR (χρωμα)
παντα μιλαμε για πετραδια χωρις γρατζουνιες και σφαλματα, με σωστες αναλογιες και σωστο κοψιμο...κτλ... ετσι;;;
ας δουμε λοιπον τι σημαινει το καθενα και τι ειναι αυτο που εχει η ταυτοτητα που εδωσες για το πετραδι σου...
CARAT... το 1 καρατι ειναι ισο με 0.2 γρμαμαρια! ειναι η τυποποιημενη μοναδα βαρους γιατα διαμαντια αλλα δεν ειναι και απαραιτητα και μια ανταλακλαση του μεγεθους του!
υπολογιζω (ισως λανθασμενα) οτι το δικο σου ειναι πολυ μικροτερο.. και το υπολογισω στα 2-3 χιλιοστα.. οποτε μιλαμε για ενα μικροσκοπικο κομματι... που λογικα αναλογα με το μεγεθος... ειναι και η τιμη... δεν πρεπει να ειναι πολυ ακριβο!
τα 0.10 καρατια ειναι ισα με 0.02 γραμμαρια!
COLOUR.... το χρωμα εχει διαβαθμισεις... και αναλογα παιρνει και καποιο γραμμα...
το D ειναι το τελειως αχρωμο... μιλαμε για το καθαροτερο λογικα...
το Ε και το F ειναι αχρωμο αλλα οχι σαν το D
το G και το H ειναι σχεδον αχρωμο...
το Ι και το J ειναι με πολυ αμυδρο χρωμα
το K το L και το Μ ειναι αμυδρο χρωμα αλλα περισσοτερο απο το I ή το J
το Ν μεχρι το R εχουμε πολυ ελαφρυ χρωμα στο διαμαντι που αναλογα το ποσο πολυ ειναι παιρνει και το αναλογο γραμμα..
το S μεχρι το Z ειναι το ελαφρυ χρωμα και φυσικα το Z ειναι το πιο χρωματιστο...
το δικο σου ειναι Η.... δηλαδη σχεδον αχρωμο!
CLARITY.... η διαυγεια παιζει σημαντικο ρολο!! υπαρχουν στιγμες που η ιδια η φυση αφηνει τα αποτυπωματα της σε ενα διαμαντι... και αυτα ειναι μικρα φυσικα στιγματα... τοσο μικρα που δεν μπορει να τα δει το ματι...
το τελειως αψεγαδιαστο διαμαντι ειναι σπανιοτατο και φυσικα πιο ακριβο!!
εδω εχουμε τους εξεις κωδικους:
FL: internally and externally flawless (εσωτερικα και εξωτερικα αψογο)
ΙF: interrnally flayless (εσωτερικα αψογο)
VVS:very very slight inclusions (πολυ πολυ μικρες προσθηκες.. στιγματα...)
VS: very slight inclusions (πολυ μικρες προσθηκες... στιγματα)
SI: slight inclusions (μικρες προσθηκες... στιγματα).
το δικο σου ειναι VSI δηλαδη Very Sight Inclusions... οποτε εχει πολυ μικρα στιγματα.. ανηκει στην προτελευταια κατηγορια... με οτι αυτο συνεπαγετε..
CUT.... εδω εχουμε να κανουμε με το σχημα του διαμαντιου, τον αριθμο των οψεων του, το μεγεθως αυτων αλλα και τις σχετικες αναλογιες τους σε σχεση με την επιφανεια του πετραδιου!! αυτο ειναι ο κρισιμοτερος παραγοντας για την βελτιστοποιηση της αποδοσης του φωτος του διαμαντιου!!!
αναλογα με την κοπη εχουμε και την λαμπροτητα! αν δεν εχει καλες κοπες... χαντακωνεται το διαμαντι.. και σε ομορφια και σε αξια!
μια επιπεδη κοπη εξασθενει το διαμαντι και δημιουργει μια μεγαλη γωνια σε ολη την κορωνα αυτου.
αν η κοπη ειναι πολυ βαθια θα εμφανιστει ενα σκοτεινο σημειο στοκεντρο του διαμαντιου... πραγμα που το... χαλαει!!!
αυτοι που το κοβουν ειναι αριστοι τεχνιτες.. αλλα καμια φορα..
αν γινει καποιο σφαλμα στην κοπη... χανει την λαμπροτητα που θα ειχε το διαμαντι στο φως..
Ενα διαμαντι που ειναι τελεια κομμενο θα εμφανιστει πολυ πυρινο και λαμπερο, ενω ενα που ειναι ασχημα κομμενο θα παρουσιαστει σκουρο και λιγοτερο λαμπερο, ασχετα απο το χρωμα και την καθαροτητα του.
Τα καλα κομμενα διαμαντια δειχνουν πιο λαμπερα και κατα κυριο λογο μεγαλυτερα απο αλλους λιθους που εχουν το ιδιο βαρος σε καρατια. Σε αντιθεση με τα μετρια κοπης διαμαντια, ο ιδανικος λιθος δεν εχει μονο αυξημενη λαμπροτητα, αλλα και διαμετρο. (το συγκεκριμενο ειναι απο εδω...
http://www.diamondjools.gr/ekpaideusi/diamond-cut)
τωρα... σχηματα υπαρχουν πολλα.. αναλογα με το που παει το καθε πετραδι, αναλογα και το πετραδι...... αλλα και το τι θελει ο αγοραστης!
ετσι εχουμε κοπες: round, oval, pear, heart. marquise, cushion, princess, square emerald, emerald, radiant και ισως υπαρχουν κι αλλες...