Χαίρομαι για τις πληροφορίες που βρήκες και για το χρόνο που αφιέρωσες για να τις μοιραστείς μαζί μας. Όσοι δεν ασχολούμαστε με τα αντικείμενα της περιόδου, μάθαμε κάτι.
Μερικές επισημάνσεις μόνο, ειλικρινά με την καλύτερη διάθεση, επειδή είμαι αυτός που είπα για τη σκουριασμένη λάμα.
Παρατηρηστε λοιπον τη λαμα του, επειδη καποιος εγραψε πως ειναι σκουριασμενη.
Η ελαφρια πρασινιλα που εχει στη βαση της λαμας του, καθως και μερικα στιγματα αρχων σκουριας στην ιδια περιοχη, ειναι λογικο να υπαρχουν σε ξιφος παραγωγης του 1860 .
Οι αρχικές φωτογραφίες που έστειλες και ειδικά αυτές με τις σφραγίδες έδειχναν αρκετή σκουριά. Η υπόλοιπη λάμα είναι προφανώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση, αλλά αφ ενός δεν μπορούσαμε να τη δούμε, αφ ετέρου η σκουριά εξακολουθεί να υπάρχει, όση υπάρχει. Το ότι υπάρχει λοιπόν πάει να πει ότι και να αφαιρεθεί, το φινίρισμα δε θα είναι ποτέ το ίδιο. Μπορεί να καθαριζόταν εύκολα, αλλά η αξία του θα έπεφτε ακόμη περισσότερο. Ένας σοβαρός συλλέκτης έχει και την υπομονή και το χρόνο να περιμένει για ένα σε τέλεια κατάσταση, όταν και αν πέσει, παρά να αφαιρεί σκουριά, κάνοντας ζημιά τελικά.
Η ιστορία που αναφέρεις είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά σε μια προσπάθεια πώλησης δεν έχει μεγάλη αξία, αν δεν υπάρχουν φωτογραφίες και έγγραφα που να το αποδεικνύουν. Αυτό όχι γιατί μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την εντιμότητά σου, για να μην παρεξηγηθώ, αλλά ακριβώς επειδή ο κόσμος των συλλεκτών έχει πολλούς ανέντιμους και πολλές παγίδες. Ένας σοβαρός συλλέκτης και πάλι δε θα αγόραζε κάτι με βάση μια ιστορία που δεν μπορεί να αποδειχθεί, αλλά θα κοιτούσε το αντικείμενο και μόνο αυτό. Το να ξοδέψει κανείς εκατοντάδες ευρώ σε μια ιστορία καλή τη πίστη, δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να μου πουλήσουν εξόφθαλμα πλαστά κομμάτια, με τις καλύτερες ιστορίες. Και επαναλαμβάνω ότι δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω τη δική σου, απλά έτσι κινούνται τα πράγματα.
Αυτά, που αν και δεν ασχολούμαι με τη συγκεκριμένη περίοδο όπως είπα, είναι κοινά για κάθε περίοδο.
Τέλος, νομίζω ότι η τιμή εκκίνησης που ζητάς είναι λογική, με βάση τα όσα έχει πάρει το μάτι μου σε διάφορα site και ελπίζω να ανέβει από κει και πέρα μέχρι όπου θέλεις εσύ κι ακόμη παραπάνω. Καλή επιτυχία με την πώληση!
Φιλικά,
Γιώργος