ειναι οντως κουκλακι!!! καλοριζικο φιλε μου!
για να δουμε και τι ειναι το κεφαλι πανω... οκ... ειναι κυκλαδικο ειδωλιο αλλα γνωριζετε τι ακριβως; ποιος τυπος και ποια παραλλαγη;
το κεφαλι λοιπον ανοικει σε γυναικα μιας και τα περισσοτερα ειδωλια κυκλαδικης περιοδου απεικονιζουν γυναικες γυμνες! σπανια συνανταμε ανδρικες μορφες καθιμενες, ή δειχνουν μουσικους (αρπιστες), πολεμιστες ή κυνηγους. παραδειγμα τρανο και μοναδικο τον εγειρον προποσιν που ειναι στο ΜΚΤ.
καταλαβαινουμε οτι ειναι γυναικες απο τα χαρακτηριστικα και την εγχαραξη στην κοιλια, το στηθος και την ηβικη χωρα!
ειναι κανονικου τυπου που θα πει οτι οι βραχιονες του ειναι τοποθετημενοι οριζοντια κατω απο το στηθος και σθνηθως ο αριστερος πηχης τοποθετηται πανω απο τον δεξιο.
τωρα... το ειδωλιο ειναι της Πρωτοκυκλαδικης ΙΙ περιοδου (2800-2300 πΧ).
απλα για εγκυκλοπαιδικη γνωση εχουμε 3 περιοδους κυκλαδικου πολιτισμου και... αρκετες παραλλαγες του...
πρωτοκυκλαδικη Ι περιοδος (3200-2800 πΧ) και συνανταμε βιολοσχημα ειδωλια, αλλα και φυσιοκρατικα ειδωλια σε τυπους πλαστηρά, και Λουρου.
πρωτοκυκλαδικη ΙΙ περιοδος (2800-2300 πΧ) με τον κανονικο τυπο ειδωλιου της φασης Συρου, την παραλλαγη καψαλων, παραλλαγη Σπεδου, παραλλαγη διωκαθισματων, παραλλαγη κουμασας, παραλλαγη χαλανδριανης.
πρωτοκυκλαδικη ΙΙΙ περιοδος (2300-2000 πΧ) με ειδωλια μετακανονικου τυπου, ατεχνες κι εκφυλισμενες μορφες κανονικου τυπου, αλλα και σχηματικα ειδωλια! η τριτη περιοδος ειναι η παρακμη πια!
υπαρχουν και αλλες αλλα αναφερα τις κυριοτερες! οι ονομασιες ειναι αναλογα με το που εχουν βρεθει
στο νομισμα λογκα εχει βαλει τον διασημοτερο τυπο και παραλλαγη! ειναι ο κανονικος τυπος στην παραλλαγη Σπεδου.
πηραν την ονομασια τους απο την ομωνυμη τοποθεσια στην Ναξο. διακρινονται απο τις στρογγυλεμενες επιφανειες και την παχια και στιβαρη εμφανιση. το κεφαλι ειναι λυροσχημο και στρεφεται ελαφρα προς τα πανω το προσωπο κυρτο με αρκετα πλατυ μετωπο και στρογγυλεμενο πηγουνι ενω ο λαιμος ειναι χονδρος. η μεση ειναι πιο στενη σε σχεση με την κοιλιακη χωρα η οποια διαχωριζεται με οριζοντια χαραξη απο το κατω μερος του σωματος. οι μοιροι ειναι στρογγυλεμενοι στην εξωτερικοι τους πλευρα και διαχωριζονται απο αυλακωση. οι κνημες ειναι δουλεμενες χωριστα και τονιζονται με ελαφρια εγχαραξη στο υξος των γονατων. τα ειδωλια αυτα βρισκονται σε μεγεθος απο λιγα εκατοστα εως και σε σχεδον φυσικο μεγεθος αν και τα περισσοτερα δεν ξεπερνουν τα 40 εκατοστα!
περιττο να αναφερω οτι ολα τα κυκλαδικα ειδωλια ειναι φτιαγμενα απο μαρμαρο!
**** αυτα ειναι μερικα απο το τι εχω να μαθω στο ΙΕΚ φυλακων αρχαιολογικων χωρων και μουσειων....που να φανταστω οτι χρειαζονται και σε νομισματικη μελετη.... χαχαχαχαχαχα