Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Μάρτιος 19, 2024, 09:08:06 πμ
Σελίδες: [1] 2 3 ... 10
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ  (Αναγνώστηκε 160274 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
chrysos
Επόπτες
Χάλκινο μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 437


Παλιά Καραβάνα


Προφίλ
« στις: Δεκέμβριος 31, 2009, 03:14:05 μμ »

Καταστασεις Νομισματων

Θα ξεκινήσω από τα πιό απλά, που είναι οι καταστάσεις των νομισμάτων
Ένα νόμισμα, ανάλογα την φθορά του ή μή, κρίνεται σε

G, VG, F, VF, XF, UNC , BU, P/L , Proof

Από G, έως και XF, αφορά νομίσματα κυκλοφορημένα, ενώ από UNC, έως Proof , νομίσματα ακυκλοφόρητα

Στούς διάφορους καταλόγους που κυκλοφορούν, θα δείτε συνήθως, να αναφέρονται από F έως UNC, και σε μερικές περιπτώσεις και BU, ενώ G ή VG, θα βρείτε μόνο σε πολύ παλιά νομίσματα

PROOF, αναφέρονται κυρίως σε νομίσματα αναμνηστικά, γιατί είναι ειδική μέθοδος κοπής αυτών των νομισμάτων, που η πρέσα πέφτει με πολλαπλάσιες δυνάμεις, πάνω στο νόμισμα, από ότι στα κανονικά νομίσματα κυκλοφορίας

UNC (Ακυκλοφορητο) είναι ένα τέλειο νόμισμα χωρίς κανένα ίχνος φθοράς, δικαιολογούνται μόνο μικρά σημαδάκια (συνήθως γραμμές) τα οποία δημιουργούνται την ώρα της κοπής όταν το νόμισμα πέφτει στο κιβώτιο περισυλλογής.

XF (Εξαιρετικό) ένα νόμισμα με πολύ ελαφρά φθορά (από κυκλοφορία) στα ανάγλυφα μέρη του. Κανένα κτύπημα στην περίμετρο του νομίσματος.

VF (Πολύ Ωραίο) ένα νόμισμα με εμφανή φθορά σε όλη την επιφάνεια, διατηρούνται οι λεπτομέρειες στα ανάγλυφα μέρη, κανένα σοβαρό κτύπημα στην περίμετρο.

F (Ωραίο) Χαρακτηρίζεται ένα νόμισμα με αρκετή φθορά σε όλη την επιφάνεια, οι λεπτομέρειες στα ανάγλυφα μέρη θα έχουν κάπως σβήσει,  κανένα σοβαρό κτύπημα στην περίμετρο.

VG (Πολύ Καλό) Χαρακτηρίζεται ένα νόμισμα με αρκετή φθορά σε όλη την επιφάνεια, οι λεπτομέρειες στα ανάγλυφα μέρη διακρίνονται δύσκολα.


G (Καλό) ένα νόμισμα με γενική φθορά σε όλη την επιφάνεια, οι λεπτομέρειες στα ανάγλυφα μέρη δεν διακρίνονται, διατηρείτε μόνο το γενικό περίγραμμα του σχεδίου. Κτυπήματα στην περίμετρο.  

ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

ΑΝΑΓΛΥΦΟ
(Relief). Η απόσταση από το ψηλότερο σημείο της παραστάσεως του νομίσματος ως το πεδίο του. Τα αρχαία Ελληνικά νομίσματα χαρακτηρί­ζονται από το πολύ ψηλό ανάγλυφο τους, που ίσως αποτελεί και ένα βα­σικό στοιχείο της ομορφιάς τους. Στα νεώτερα νομίσματα μας αντίθετα, το ανάγλυφο είναι τόσο χαμηλό που δίνουν την εντύπωση σχεδίου και όχι χαρακτικής.

ΑΞΙΑ
Κάθε νόμισμα έχει τρεις διαφορετικές αξίες, ανάλογα με τη σκοπιά α­πό την οποία το βλέπουμε:
1. Εσωτερική, είναι η αξία του μέταλλου του νομίσματος σε τρέχουσες τιμές. Τα χαρτονομίσματα, φυσικά, δεν έχουν καμιά εσωτερική αξία.
2. Ονομαστική, είναι η αξία που του έδωσε το Κράτος που το έκοψε, και συνήθως είναι γραμμένη επάνω στο νόμισμα.
3. Πραγματική, είναι η εμπορική του αξία σε μία δεδομένη χρονική στιγμή.
Σαν συλλέκτες, για παράδειγμα, πληρώνουμε μερικές χιλιάδες Δραχ­μές (πραγματική αξία σήμερα) για ένα Τάλιρο του Όθωνα, παρ’ όλο που το ασήμι του (εσωτερική αξία) αξίζει 200 δραχμές περίπου και ε­πάνω του γράφει (ονομαστική αξία) 5 Δραχμές. Κατά κανόνα η ονομα­στική και η πραγματική των κυκλοφορούντων νομισμάτων είναι μεγαλύ­τερες από την εσωτερική, αλλά σε ανώμαλες περιόδους (πόλεμοι, κατο­χές, οικονομικές κρίσεις) η υποτίμηση μπορεί να κατεβάσει την ονομα­στική κάτω από την εσωτερική, οπότε το νόμισμα αγοράζεται και που­λιέται ως μέταλλο, στην εσωτερική του αξία

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
(Commemorative coin). Νόμισμα που κόβεται σε ανάμνηση κάποιου σημαντικού γεγονότος ή προσώπου, συνήθως σε κάποια επέτειο του. Η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει από αυτή την άποψη την μακραίωνη Ιστο­ρία της, ενώ χώρες χωρίς Ιστορία, κόβουν Αναμνηστικά νομίσματα για τα πιο άσχετα και ασήμαντα θέματα

ΔΟΚΙΜΙΑ
(Patterns). Νομίσματα κομμένα, σε πολύ μικρό αριθμό για δείγματα ενός νέου νομίσματος. Συχνά κόβονται Δοκίμια σε μέταλλο διαφορετικό από αυτό που θα χρησιμοποιηθεί για τα κανονικά νομίσματα. Υποτίθεται ότι τα Νομισματοκοπεία πρέπει να καταστρέφουν τα διάφορα Δοκίμια αλλά είναι συνηθισμένο φαινόμενο η μυστηριώδης διάθεση τους στην αγορά

ΕΠΑΝΑΧΑΡΑΞΗ
(Re-engraving). To ξαναδούλεμα σημείου ή σημείων της παραστάσεως ή της επιγραφής, επάνω στις μήτρες, όχι για αλλαγή της χρονολογίας αλλά για βελτίωση. Οι διορθώσεις αυτές μερικές φορές διακρίνονται στα νομί­σματα που βγαίνουν από τις ξαναδουλεμένες μήτρες.

ΜΑΡΚΑ
(Token ή Counter). Μέσο συναλλαγής υποκατάστατο του κανονικού νο­μίσματος, που όμως δεν εκδίδεται κατά κανόνα από Κράτος. Παλιότερα κόβονταν πολλές Μάρκες που κάλυπταν τις ανάγκες μιας επιχειρήσεως, μιας πόλεως ή μιας περιορισμένης περιοχής. Αλλά κόβονταν και Μάρκες που ανταλλάσσονταν με κάποιο είδος ή χρησίμευαν για εισιτήρια κάποι­ου θέματος ή απλώς διαφήμιζαν κάποιο κατάστημα ή είδος. Για Μάρκες που χρησιμοποιήθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την περίο­δο 1880 & 1922, αναφέραμε τη λέξη ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

ΜΗ ΚΟΙΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
(Non-Circulating Legal Tender). Νομίσματα που δημιουργήθηκαν και δια­τέθηκαν αποκλειστικά και μόνο για συλλεκτικούς σκοπούς, από εξουσιο­δοτημένους Αντιπροσώπους Νομίμων Κυβερνήσεων. Βασικά, πρόκειται για νομίσματα ή σειρές νομισμάτων Αναμνηστικής φύσεως, που κατά κα­νόνα διαθέτονται σε τιμές αρκετά ανώτερες από την ονομαστική τους α­ξία και δεν υπάρχουν αντίστοιχα τους από τα ίδια ή φθηνότερα μέταλ­λα, που να κυκλοφόρησαν κανονικά. Ένα νόμισμα ή μια σειρά νομισμά­των χαρακτηρίζεται ως N.C.L.T. όταν:
1. Η εσωτερική του αξία είναι μεγαλύτερη από την ονομαστική.
2. Αντίστοιχα κομμάτια κυκλοφορίας (όταν υπάρχουν) ή Proof κόπηκαν σε πολύ περιορισμένο αριθμό.
3. Όλα τα κομμάτια διατέθηκαν σε τιμές ανώτερες από τη νομισματική τους αξία.
4. Το μίγμα του μετάλλου τους είναι ακατάλληλο για χρήση στην κυκλο­φορία.
5. Χρησιμοποίηση τους στην κυκλοφορία είναι δύσκολη λόγω εξαιρετικά μεγάλης ονομαστικής αξίας ή λόγω μεγάλου μεγέθους.
6. Αναγράφουν νομισματική μονάδα που δεν είναι σε γενική χρήση μέσα στη χώρα που τα έκοψε.
7. Απαγορεύεται η κυκλοφορία τους στο Κράτος που τα έκοψε.
8. Τα εμπορεύονται Αντιπρόσωποι που δεν έχουν Κυβερνητική ιδιότη­τα.
Η διάκριση μεταξύ των N.C.L.T. και των Ψευδονομισμάτων, στις πε­ρισσότερες περιπτώσεις, είναι δύσκολη. Μερικοί μάλιστα Νομισματολόγοι επιμένουν ότι όλα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως Ψευδονομίσματα.
Στην κατηγορία των N.C.L.T. υπάγονται οι εξής Ελληνικές σειρές: Τα Αναμνηστικά της Παλινορθώσεως του 1935, η αποκαλούμενη «Ειδική έκ­δοση του Παύλου» του 1965 τα Αναμνηστικά της Δικτατορίας του Πα­παδόπουλου, το Αναμνηστικό 100δραχμο του 1978 και η σειρά της Ε.Ο.Κ. του 1979.

ΟΔΟΝΤΩΣΗ
(Graining). Οι ραβδώσεις στη ράχη του νομίσματος. Καθιερώθηκαν, για να γίνεται αντιληπτό το λιμάρισμα για αφαίρεση πολύτιμου μετάλλου.

ΟΨΗ ΚΥΡΙΑ
(Observe). Η «Κορώνα», όπως ονομάζεται στην καθομιλούμενη γλώσ­σα. Η όψη που συνήθως φέρει σχέδιο κεφαλιού.

ΟΨΗ ΠΙΣΩ
(Reverse). Η «άλλη» πλευρά του νομίσματος. Τα «γράμματα».

ΠΑΤΙΝΑ
(Patina). Όταν ένα νόμισμα μένει θαμμένο για χρόνια, το χώμα επιδρά επάνω στο μέταλλο του δημιουργώντας μερικές φορές κόκκινη ή πράσινη σκουριά, ενώ άλλες φορές ολόκληρο το νόμισμα παίρνει ένα ομοιόμορφο ωραίο χρώμα, που ονομάζεται Πατίνα. Για διάφορους λόγους (κυρίως εξαιτίας της ποικίλης χημικής συστάσεως του εδάφους) εμφανίζονται και διαφορετικοί χρωματισμοί Πατίνας. Οι πιο ελκυστικές Πατίνες είναι αυ­τές σε πρασινωπή ή γαλάζια απόχρωση. Ειδικά στα χάλκινα νομίσματα, που συνήθως σκουριάζουν και διαβρώνονται από την υγρασία του εδά­φους, μια στρωτή Πατίνα που τα καλύπτει ολόκληρα τους προσθέτει ομορφιά και αξία. Η πραγματική Πατίνα είναι πολύ σκληρή. Για τούτο πρόσφατες και ψεύτικες επικαλύψεις που απομιμούνται την Πατίνα, φεύ­γουν με ελαφρό ξύσιμο ή με κάποιο αραιό χημικό διάλυμα (π.χ. λεμόνι). Πολλοί συγχέουν την Πατίνα με τη σκουριά, ενώ άλλοι φοβούνται να καθαρίσουν ένα νόμισμα για να μη... φύγει η Πατίνα του. Με ζεστό νε­ρό και σαπουνάδα φεύγουν όλες οι βρωμιές από ένα νόμισμα χωρίς να θιγεί καθόλου η Πατίνα του. Νόμισμα εξάλλου με λεκέδες ή κουκίδες σκουριάς, που χαλάνε την εμφάνιση του, έχει αρκετές πιθανότητες βελ­τιώσεως με χημικό καθάρισμα. Γι’ αυτή τη δουλειά απαιτείται αρκετή πείρα και αποφυγή οπωσδήποτε δυνατών οξέων. Για τα χάλκινα νομί­σματα ο πιο ανώδυνος τρόπος ξεσκουριάσματος είναι λάδωμα και βούρ­τσισμα. Αν οι σκουριές δε φεύγουν, ένας καλός τρόπος είναι η εμβάπτιση του νομίσματος, τοποθετημένου ανάμεσα σε δύο φύλλα τσίγκου, σε διάλυση καυστικής σόδας και το κατά διαστήματα βούρτσισμα, ώσπου να φύγουν όλες οι σκουριές. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι, μαζί με τη σκουριά, φεύγει και το χρώμα του νομίσματος.
Καλό είναι, πριν επιχειρήσει κανένας να καθαρίσει νομίσματα με ο­ποιαδήποτε μέθοδο, να πειραματίζεται προηγούμενα με φθηνά άχρηστα κομμάτια. Ειδικοί που να καθαρίζουν νομίσματα δεν υπάρχουν ούτε στην Ελλάδα ούτε αλλού. Αυτοί που διαδίδουν τη θεωρία «μην πειράξε­τε το νόμισμα όσο βρώμικο και σκουριασμένο και αν είναι», συνήθως είναι οι έμποροι που περνούν τα βράδια τους καθαρίζοντας, διορθώνον­τας και «ξαναχρωματίζοντας» τα νομίσματα, που θα παρουσιάσουν την άλλη ημέρα σαν σχεδόν άπιαστα κομμάτια.

ΠΕΔΙΟ
(Field). Η ακάλυπτη από σχέδια επιφάνεια του νομίσματος, μεταξύ της παραστάσεως και της κυκλικής επιγραφής, που σχηματίζει το βάθος (φόντο) του σχεδίου

PROOF
Αγγλικός όρος που δε μεταφράζεται στα Ελληνικά, επειδή η αντίστοι­χη του λέξη είναι Δοκίμιο. Με τον όρο αυτό δεν περιγράφεται κατάστα­ση ενός νομίσματος όπως φαίνεται να νομίζουν μερικοί. Proof είναι νό­μισμα που κόπηκε με εντελώς ειδικό τρόπο: (α) Οι Δίσκοι, που προορί­ζονται γι' αυτά, διαλέγονται προσεκτικά, ώστε η επιφάνεια τους να μην παρουσιάζει πόρους ή κυματισμούς. (β) Οι μήτρες που θα χρησιμοποιη­θούν πρέπει να είναι καινούργιες και να έχουν περάσει ειδικό στίλβωμα. (γ) Η κοπή γίνεται σε θερμοκρασία και πίεση μεγαλύτερες από αυτές των συνηθισμένων νομισμάτων, (δ) Το χτύπημα δε γίνεται απότομα αλλά αργά έτσι, ώστε να μην «στρογγυλέψουν» οι γωνίες του νομίσματος. Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι εξαιρετικά ωραία νομίσματα, με καθαρές και βαθιές τις γραμμές των σχεδίων και Πεδίο λείο σαν καθρέ­φτη.
Τα τελευταία χρόνια γενικεύτηκε η κατασκευή Proof νομισμάτων στα οποία τα σχέδια είναι ματ (frost) και το πεδίο λείο και στιλπνό, ώστε με την αντίθεση αυτή τα σχέδια να δίνουν την εντύπωση ψηλού και ζωηρού ανάγλυφου. Απ' τα ελληνικά νομίσματα μόνο το Αναμνηστικό της Τρα­πέζης της Ελλάδος (1978) είναι κομμένο μ’ αυτή την τεχνική.

ΣΗΜΑΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟΥ
(Mint Marks). Γράμμα ή γράμματα ή συμβολικές παραστάσεις που δη­λώνουν το Νομισματοκοπείο, το Εργαστήριο ή το Χαράκτη που έφτιαξε το νόμισμα.
Καταγράφηκε
giannist
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 7078



Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Μάρτιος 04, 2011, 01:07:51 μμ »

συγνωμη φιλε χρυσος ,καλα τα γραφεις, αλλα εχει και μερικες ανακριβειες,προυφ λεμε το ακυκλοφορητο,που σιγουρα εχει κτυπηθει πολυ καλα,αλλα εχει και ειδικο γυαλισμμα στο θεμα και δειχνει ματ,ενω το πεδιο ειναι φανταχτερο και λαμπει,γι αυτο αμα το προυφ πειραχτει χαλαει,τα προυφ εχουν και διαφορες οπως τα καμεο κλπ.μια αλλη γενικη κατηγορια ειναι τα φαιαρ,τα οποια ειναι τοσο φθαρμενα που δεν αξιζει το κοπο να μπουν σε συλλογες,εκτος και αν ειναι πολυ σπανια.οσο για τα υψηλα σημεια ενος αναγλυφου νομισματος πολλοι,το παρεξηγουν.στο αυστηρα ακυκλοφορητο 70 που λενε ,πρεπει και οι τριχες απο το μουστακι σαν του γεωργιου του πρωτουνα φαινονται ολοκαθαρα.συγνωμη ετσι οπως τα εχεις γραψει μου θυμιζει αντιγραφη απο βιβλιο,ολοι πανω κατω αυτα τα γνωριζουμε,και ολοι εχουμε βιβλια-τιμοκαταλογους νομισματων ,ελπιζω να μην με παρεξηγησεις,αλλα θα με ενδιεφερε εμενα προσωπικα παντα να εγραφες κατι, πιο ενημερωτικο,εδω εχω μπερδεψει τα μαλλια μου μην πω το αλλο, με του αριθμους και τις ορολογιες πιστοποιησης.εκει εχω πολλα κενα ,και ιδιαιτερα με τα ελληνικα,που διαφερουν με τα αμαρικανικα πχ.σε ευχαριστω. γιαννηςτ
Καταγράφηκε
herakliotis
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 12213



Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Μάρτιος 04, 2011, 05:30:24 μμ »

Αγαπητε Γιαννη ο κυριος Νικος με ολη την καλη διαθεση που τον διακρινει σηκωσε αυτο το θεμα για νεους που δεν εχουν τις εξειδικευμενες γνωσεις οπως εσυ!!
Βιβλια μπορει να εχω εγω , εσυ και ο καθε συλλεκτης , αλλα ρωτας αν εχει ο Β Χ Ψ που του επεσε μια συλογη στα χερια του απο τον Παπου του ή την Γιαγια του??
Για αυτους λοιπον τους νεους χρηστες ο κυριος Νικος σηκωσε αυτο το βοηθημα!!
 
Λες οτι τα παραπανω σχολια καπου υστερουν , αφου λοιπον εχεις εντοπισει που μπορει να επεκταθει η παρων μελετη του κυριου Νικου ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ  λοιπον και την δικη σου παρουσιαση με  ομορφο τροπο και ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ οπως του προλαλησαντα!!
Με εκτιμηση herakliotis
Καταγράφηκε

Γηράσκω αεί διδασκόμενος
giannist
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 7078



Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Μάρτιος 04, 2011, 08:44:28 μμ »

καλησπερα σε ολους ,φιλε ηρακλειωτη,χωρις καμμια διαθεση ιδιοτελειας (δεν εχω τιποτα με τον κυριο, ουτε καν γνωριζομαστε,δεν τον  ξερω κιολας, το ονομα του μου ειναι γνωστο ,μαλλον απο το abay?.ηθελα να πω οτι πανω κατω ,αυτα που γραφει,ειναι γνωστα σε καθε ατομο που ασχολειτε με το νομισμα,σκοπος ειναι να προχωρουμε,σε θεματα που ενδιαφερουν ,απο τον πιο απειρο μεχρι τον πιο εμπειρο, δεν πιστευω οτι η παγκοσμια ορολογια ,ειναι ενδιαφερον ,και για τον πιο απειρο συλλεκτη.δεν πιστευω οτι υπαρχει ατομο που ασχολειτε με το νομισμα  και δεν εχει καποιο βιβλιο ,η εναν γνωστο,που να μην την γνωριζει,σκοπος ειναι να την ακολουθουμε.ουτε και εγω πιστευω εγραψα κατι που δεν ειναι γνωστο στους πιο πολλους. εν παση περιπτωση, ζητω συγνωμη, δεν εκανα κατι απο σκοπιμοτητα, αν το κειμενο μου δεν ηταν σωστο,(και ειδικα απο τον κυριο χρυσο),εγω απλως συμπληρωσα ωρισμενα που θεωρουσα,οτι συμπληρωναν το θεμα του.και εχει δικιο γιατι γινονται πολλες παρανοησεις ως προς τις καταστασεις των νομισματων.ωραιο θεμα ειναι παλι  και τα δοκιμια- δραχμες του κωνσταντινου του πρωτου ,δεν εχω δει σχετικο θεμα,αν και υπερσπανια ,οποιος εχει πληροφοριες πιστευω θα ηταν σπουδαιες.εχω δει,οχι σε φωτο,δυο απο αυτα και ειναι το κατι αλλο.με θερμους χαιρετισμους ,γιαννηςτ.ΥΓμπορω και εγω να συμπληρωσω ενδιαφεροντα και διδακτικα πραγματα,και με ωραιο τροπο,αλλα πρεπει οταν γραφεις κατι, πρεπει να το τεκμηριωνεις με βιβλιογραφια ,παραδειγματα,και οχι να αντιγραφεις καταλογους,για προσωπικα  σου στοιχεια ,ελπιζω να καταλαβαινεις τι εννοω.
Καταγράφηκε
epop
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 5315

pisikas@yahoo.gr


Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Μάρτιος 05, 2011, 10:17:16 πμ »

Στην εποχη που ζουμε ολα εχουν γραφει και ειπωθει παλιοτερα και παρθενογενεση δεν υπαρχει σε τιποτα.Γιαννη περιμενουμε σαν Στεκι και απο σενα να γραψεις για τις καταστασεις και τις ωρολογιες των νομισματων οτι γνωριζεις και αυτο σιγουρα θα μας βοηθουσε παρα πολυ.
Καταγράφηκε
giannist
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 7078



Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Μάρτιος 05, 2011, 01:06:00 μμ »

καλημερα φιλε epop,δεν ειμαι νομισματολογος(τωρα και στη ελλαδα εγινε κανονικη επιστημη, και δεν ειναι κλαδος της αρχαιολογιας οπως παλια στα πανεπιστημια),ουτε θελω να αποκτησω τον τιτλο,αλλα οταν γραφονται πραγματα που αντι να βοηθουν,κανουν κακο,η γενικα ειναι ασαφη,εσυ τι θα εκανες?οταν σου προτεινη καποιος, εστω και με καλη την πιστη , να καθαριζεις τα νομισματα σου με λαδι και πανι!!!και αλλες ασαφειες ως προς τις ορολογιες, και καταστασεις που ειναι κακο αντιγραμενες,ασχετο αν εχει ομορφο και σπονδυλωτο το περιεχομενο. σε μια μικρη χωρα οπως ειναι η ελλαδα,εχουμε 15!!!περιπου συγγραφεις βιβλιων νομισματων,σχεδον πανομοιοτυπα,με τοσες ιστοσελιδες στο internet,οπως αυτην που γραφουμε,εγω την νοιωθω και δικια μου, γιαυτο γραφω, και -την γνωμη μου- δεχομαι καθε καλοπιστη κριτικη,με τοσα καταστηματα? δεν ειναι λιγο υπερβολικο?υραρχουν τοσα αλλα θεματα που και εγω,οπως πολλοι, θελω να διαφωτιστω,οπως οι πιστοποιησεις,οι εταιρειες,που τις φτιαχνουν,αυτα μαλιστα,δεν τα εχει αγγιξει κανεις με υπευθυνοτητα ,παντα,και επεξηγησεις.συγνωμη αν σας κουρασα,με το κυριο xrysos,δεν εχω προσωπικα ,και του ζητω συγνωμη αν εθιγη,νομιζω,οτι η ιστοσελιδα αυτη αποτελειτε απο μια παρεα,με θεμα το νομισμα,και γυρω απο αυτο.ευχομαι σε ολους καλη σαρακοστη και καλες ευκαιριες για ολους.χαιρετω ολην την παρεα,γιαννηςτ.
Καταγράφηκε
Μολοσσος
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 824



Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Μάρτιος 05, 2011, 06:06:59 μμ »

τα στοιχεια πιο πανω ειναι απο το βιβλιο του πυλαρινου και πρσωπικα θεωρω οτι ηταν ψιλοασχετος ας ειναι καλα εκει που ειναι. το πιο ασχετο που γραφει ειναι στον καθαρισμο οταν λεει πως αν δεν εχετε αποτελεσμα με το λαδι σταξτε μερικες σταγονες λεμονι στο λαδι για καλυτερα αποτελεσματα! αυτο ειναι καταστροφικο γιατι το λεμονι δεν ενωνεται με το λαδι (εκτος και το χτυπησεις και το κανεις λαδολεμονο για σουβλακια) και γι'αυτο δημηουργει βουλες στο νομισμα σαν σκυλι δαλματιας ενα πραμα!  Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
herakliotis
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 12213



Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Μάρτιος 05, 2011, 06:26:48 μμ »

Θωμα το οτι ο Πυλαρινος αναφερει πολλα ασχετα αλλα και καταστροφικα πραγματα για το νομισμα στο βιβλιο του το ξερουμε ολοι!!
Οπως ξερουμε οτι για να <πιασουν> οι τιμες που αναφερει καποιος αλλος (ονοματα δεν λεμε μηπως δυσφημιστη το βιβλιο του) για να πιασουν τις τιμες ισως περασουν ακομα πεντε χρονια και το βιβλιο ειναι ηδη στην κυκλοφορια οχτω!!
Αν λοιπον καποιος εκατσε και αντεγραψε τα οσα λεει ενα βιβλιο για να τα μεταδωσει στις επομενες γενειες συλλεκτων δεν θα κατσουμε να τον κριτικαρουμε αλλα θα του πουμε και μπραβο για τον κοπο και χρονο που σπαταλησες!!
Αν καποιος νομιζει οτι μπορει να τα διατυπωσει καλυτερα απο το βιβλιο με ελευθερο κειμενο δικο του
ή μπορει να επικοληση περισσοτερα σχολια με δικα του στοιχεια ειναι ελευθερος να το κανει!!
Εσυ τωρα βγηκες και εκανες εναν σχολιασμο για το καθαρισμα και την αναφορα σε ενα συγκεκριμενο καταλογο!!
Μπραβο σου που προφυλασεις τον κοσμο και λες προσεξτε  : Αν το κανετε αυτο το νομισμα θα γεμιση βουλες!!
Το παν ειναι οτι λεμε να το λεμε με ομορφο τροπο διχως να θιγουμε αλλους.
Καταγράφηκε

Γηράσκω αεί διδασκόμενος
pyrinos
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 14


Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Μάιος 17, 2011, 05:33:06 μμ »

Χαιρετώ τους φίλους του «Στέκι Συλλεκτών»

Είναι το πρώτο μου μήνυμα και δεν είμαι γνώστης τών θεμάτων.

Η ερώτηση είναι η ακόλουθη:

Διαβάζοντας εδώ και εκεί παρατήρησα ότι υπάρχουν δίαφοροι τύποι νομισμάτων Proof

Αυτά που βρήκα είναι:

α) Proof

β) Frosted Proof

γ) PROOF LIKE

Θα επιθυμούσα να μάθω εάν κανείς γνωρίζει τις διαφορές και πώς κατατάσονται  ποιοτικώς.

Ευχαριστώ και πάλι καλώς σας βρήκα.  Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
giannist
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 7078



Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Μάιος 18, 2011, 01:13:49 μμ »

εχεις ακουσει,proof cameo,field proof and other proof coins, books krause.γιαννητ.ΥΓτο μοιαζει με προυφ τι σχεση εχει?
Καταγράφηκε
pyrinos
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 14


Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Μάιος 18, 2011, 04:55:47 μμ »

εχεις ακουσει,proof cameo,field proof and other proof coins, books krause.γιαννητ.ΥΓτο μοιαζει με προυφ τι σχεση εχει?

giannist Γειά σου.

Όχι από όλα αυτά «proof cameo,field proof and other proof coins » δεν έχω ακούσει τίποτα,δεν ξέρω τίποτα.
Το «PROOF LIKE» το είδα στο internet δίπλα σε μερικά νομίσματα.
Το είδα και σήμερα στο φόρουμ στα «Χρυσά νομίσματα» -----> « KRUGERRANDS » ---->

Prooflike 1 ουγγια.

Τι εννοείς με «books krause.γιαννητ.» ;
Καταγράφηκε
herakliotis
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 12213



Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Μάιος 18, 2011, 05:23:28 μμ »

PROOF LIKE σημαινει οτι ενα νομισμα παει να ΕΧΕΙ τα χαρακτηριστηκα του proof ΧΩΡΙΣ ομως ειναι ειναι proof!!
Συνηθως αυτο γινεται σε καποιες παρτιδες κενων δισκων και ορισμενων κραματων (μεταλευματος) που ευνοει , οταν μια μητρα ειναι ολοκαινουρια τα πρωτα νομισματα  που θα μπουν και θα χτυπηθουν να δειχνουν σαν να ειναι proof!!
Στην πιστοποιηση δεν αναγραφεται ολο το proof like αλλα μονο τα αρχικα του (PL) !!
Καταγράφηκε

Γηράσκω αεί διδασκόμενος
margiriou
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 726


Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Μάιος 18, 2011, 08:54:38 μμ »

Έχω δύο set euro proof like το ένα είναι της Ολανδίας και το άλλο είναι της Σλοβενίας σαν ποιότητα αν συγκριθούν με αντίστοιχο proof set που έχω άλλου έτους της Ολανδίας είναι μια κλάση κατώτερη αλλά είναι ανώτερα από τα ευρώ-σετ σε κατάσταση bu. Ελπίζω να βοήθησα.


Καταγράφηκε
giannist
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 7078



Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Μάιος 18, 2011, 09:27:41 μμ »

φιλε margiriou,το λεει και η φραση,αν ξερεις αγγλικα,σαν proof,αμα διαβασεις ορολογιες,θα δεις οτι σε μερικα εχουν γινει διαφορες παραλλαγες στην εκτυπωση,οπως τα καμεο,που σημαινει,εκτυπωση υψηλης ποιοτητας σαν σμαλτου.το μοιαζει με proof,εννοει οτι ειναι σε πολλη υψηλη κατασταση,τα πραγματα ειναι απλα,γιατι τα δυσκολευεις μονο σου,γιατι να γραψουν proof like,και οχι κατευθειαν proof.υπαρχει και μια αλλη κατηγορια, που εχει πειραχθει το ειδικο γιαλισμα,η,γενικα, η τεχνικη του proof,και αναφερεται σαν νομισμα με πρωην κατεργασια proof,μηπως εννοεις αυτο?εχω δει τετοια νομισματα,με χαλασμενη επεξεργασια,λογω φθορας,πειραγματος,συσκευασιαςκλπ.ο καταλογος του κραους που εγραψα οπως και αλλοι,εχουν τις διαβαθμισεις που λεμε,μπορεις να τις διαβασεις,σε χαιρετω, και αν εχεις αλλη αποψη ευχαριστως,να την δεχθουμε,γιαννηςτ.
Καταγράφηκε
giannist
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 7078



Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Μάιος 18, 2011, 09:49:28 μμ »

Έχω δύο set euro proof like το ένα είναι της Ολανδίας και το άλλο είναι της Σλοβενίας σαν ποιότητα αν συγκριθούν με αντίστοιχο proof set που έχω άλλου έτους της Ολανδίας είναι μια κλάση κατώτερη αλλά είναι ανώτερα από τα ευρώ-σετ σε κατάσταση bu. Ελπίζω να βοήθησα.



συγνωμη φιλε marrgiriou,η απαντηση μου,ηταν για τον φιλο πυρινος.ισως ειμαστε καπου στην μεση,και να εννοει αυτα που λεμε επιμελημενης κοπης,οπως τα δικα σου,γιατι πιστευω,θα εγραφε κατευθειαν τον ορο,σε χαιρετω,και συγνωμη για την βιασυνη μου.φιλικαα,γιαννηςτ.
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1] 2 3 ... 10
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo