Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Ιανουάριος 28, 2025, 04:32:33 πμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Η ΚΕΚΡΩΨ Α.Ε. και το παλιό Ψυχικό  (Αναγνώστηκε 646 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Apollonikos
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 120



Προφίλ
« στις: Δεκέμβριος 26, 2024, 07:39:43 μμ »

Ο Κέκροπας, γιος της μητέρας γης και του Ουρανού και μυθικός ιδρυτής της πρώτης πόλης των Αθηνών στην Ακρόπολη.
Η εταιρία.
Από τις πλέον παλιές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς πέρασε την πόρτα του το 1967, η Κέκροψ Α.Ε. (ΚΕΚΡ) δραστηριοποιείται στον κλάδο της κατασκευής, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των πολυτελών κατοικιών. Η εταιρεία έχει ως βασικούς μετόχους τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (37,48%), την Intrakat(34,32%) και την Alpha Bank Α.Ε. (6,69%), ενώ το υπόλοιπο 21% βρίσκεται στα χέρια μικρομετόχων.
Η ΚΕΚΡΩΨ παρείχε στους πελάτες της φως, νερό και εξασφάλιζε τις μετακινήσεις προς το κέντρο της Αθήνας σε μια εποχή που η απόσταση από το Παλαιό Ψυχικό ήταν μια μικρή εκδρομή. Αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Ελλάδας. Ο Κέκροψ είναι η εταιρεία που μετέτρεψε το Παλαιό Ψυχικό στον πλέον περιζήτητο οικιστικό «φιλέτο» του λεκανοπεδίου Αττικής.
Η Κέκροψ ιδρύθηκε, κατά το τελευταίο έτος της Μικρασιατικής Καταστροφής, το 1923. Τη χρονιά, κατά την οποία υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάνης, οι δύο βασικοί μέτοχοί της, ο Γεώργιος Ησαΐας και η «Αθηναϊκή Εταιρεία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας» συνεισέφεραν στην εταιρεία δύο μεγάλα κτήματα ιδιοκτησίας τους, τα οποία, μετά την κατάρτιση ενός από τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της εποχής, αποτέλεσαν το συνοικισμό του Παλαιού Ψυχικού.
Συγκεκριμένα, ο βιομήχανος και πολιτικός Γεώργιος Ησαΐας συνεισέφερε, παραχώρησε και μεταβίβασε στην Κέκροψ έκταση χιλίων στρεμμάτων, η οποία συνορεύει ανατολικά με την τότε γνωστή, ως εθνική οδό Αθηνών – Κηφισίας και δυτικά με τα Τουρκοβούνια. Από την πλευρά της, η Αθηναϊκή Εταιρεία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας μεταβίβασε στην εισηγμένη «το εφαπτόμενο προς το προηγούμενο κτήμα του Γεωργίου Ησαΐα βορειοανατολικό τμήμα του όλου γηπέδου, εκτάσεως τριών χιλιάδων στρεμμάτων.Εκείνη την εποχή, με την αγορά οικοπέδου από την Κέκροψ, ο ιδιοκτήτης υποχρεούνταν να ανεγείρει κατοικία, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Οι δύο μέτοχοι δημιούργησαν για πρώτη φορά το ρυμοτομικό σχέδιο του Ψυχικού, χάραξαν δρόμους και προσδιόρισαν τις προς οικιστική ανάπτυξη εκτάσεις, σε μια εποχή που δεν υπήρχε ούτε η τεχνογνωσία ούτε νομοθετικό πλαίσιο. Έκτοτε η εταιρία επικέντρωσε τη δραστηριότητά της στην κατασκευή κατοικιών υψηλών προδιαγραφών σε ιδιόκτητα οικόπεδά της.
Η ονομασία
Μια εκδοχή αναφέρει πως το μέρος πήρε το όνομά του εις ανάμνηση του πρώτου μαραθωνοδρόμου, του άγνωστου Αθηναίου οπλίτη, ο οποίος έτρεξε από τον Μαραθώνα ως την Αγορά της Αθήνας, για να φέρει το μήνυμα της καλής έκβασης της μάχης. Μετά από το «νενικήκαμεν», ξεψύχησε.
Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, στις παρυφές των Τουρκοβουνίων ήταν τόση η ερημιά και η διάβαση τόσο επισφαλής, ώστε δύσκολα αποφάσιζε ένας λογικός Αθηναίος περιπατητής να ξεμακρύνει πεζός και χωρίς συνοδεία. Στους δε περαστικούς πιανόταν η «ψυχή» τους από τον φόβο όταν έπρεπε να διαβούν από τα άγρια εκείνα μέρη.
Μία τρίτη εκδοχή αναφέρει πως το Ψυχικό πήρε το όνομά του από την αγία Φιλοθέη, η οποία στα μέσα του 16ου αιώνα άνοιξε πηγάδι, βορείως της πόλης των Αθηνών, κάνοντας ένα μεγάλο Ψυχικό για τους λιγοστούς κατοίκους και καλλιεργητές της περιοχής.
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 26, 2024, 07:43:39 μμ από Apollonikos » Καταγράφηκε
Apollonikos
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 120



Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Δεκέμβριος 26, 2024, 07:41:09 μμ »

Part 2
Καταγράφηκε
Apollonikos
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 120



Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Δεκέμβριος 26, 2024, 07:42:39 μμ »

Part 3
Καταγράφηκε
Apollonikos
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 120



Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Δεκέμβριος 26, 2024, 07:44:30 μμ »

MAP
Καταγράφηκε
digo
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1079



Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Δεκέμβριος 27, 2024, 03:17:38 μμ »

Να προσθεσω λιγες λεπτομερειες ως αρχιτεκτων μηχανικος και κατοικος του προαστιου.

Το Ψυχικο, ειναι πιθανοτατα το μοναδικο προαστιο της Αθηνας που πρωτα σχεδιαστηκε κι υστερα κτιστηκε? σε αντιθεση της προχειροτητας της αυθαιρετης δομησης που αν δεν γινεται επι ρεματων η αλλων απαγορευτικων για δομηση στοιχειων, γινεται χωρις προβλεψη για φαρδεις η στενους δρομους, πεζοδρομια, χωρια οι δημοτικες εγκαταστασεις υδρευσης, αποχετευσης, φυσικου αεριου και πολλα αλλα των οποιων την ελλειψη διαπιστωνουμε καθημερινα στα υπολοιπα προαστια.

Στον χαρτη απο τα συνημμενα, φαινεται ξεκαθαρα η σχεδιαση του προαστιου-κηπουπολης: βλεπουμε μια ελλειψη με δυο κεντρα, σε πρωτο πλανο την "πρωτη πλατεια" που ειναι 300 μετρα ευθεια απο την λεωφορο Κηφισιας που επισης φαινεται στο κατω μερος του χαρτη, και η δευτερη πλατεια πιο πανω. Αλλη μια ομοκεντρη ελλειψη αλλα με μεγαλυτερη ακτινα περικλειει την πρωτη και οι πλατειες οδηγουν με φαρδεις δρομους προς αλλες πλατειες που προστεθηκαν με τα χρονια. Το σχημα ειναι απολυτως γεωμετρικο με οδους παραλληλες και καθετες στις δυο ελλειψεις.

Η αξια του Ψυχικου, βασιζεται πρωτιστως στην εξαιρετικη σχεση πρασινου με δομημενο χωρο, αλλα οχι μονον αυτο.

Ο Κεκρωψ συνεχιζει να εχει μια διαμαχη που κραταει 5-6 δεκαετιες τωρα,με τον Δημο Ψυχικου, για το ακινητο της Παλαιας Αγορας, του μοναδικου οικοδομικου τετραγωνου οπου επιτρεπονταν κι επιτρεπονται ακομη εμπορικες δραστηριοτητες για την εξυπηρετηση των κατοικων, οπως μπακαλομαναβικα, κρεατοπωλειο, φουρνο, ζαχαροπλαστειο κλπ, που προς το παρον λειτουργουν στα ορια του Ψυχικου με το Γαλατσι, στη λεγομενη Νεα Αγορα. Επισης τα περιπτερα, η καποια απο αυτα, λειτουργουν ως μινιμαρκετ. Αλλιως, ολο το προαστιο ειναι αυστηρως αμιγης κατοικια.

Συγχαρητηρια για το νεο σου αποκτημα και τις παντα εξαιρετικεςσου παρουσιασεις.
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences