Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 21, 2024, 05:56:31 μμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Κλωστουφαντουργείο και Μηχανουργείον ΕΛΛΗΝΙΣ Α.Ε.  (Αναγνώστηκε 1696 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Apollonikos
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 115



Προφίλ
« στις: Ιούλιος 17, 2023, 07:21:15 μμ »

Η ΕΛΛΗΝΙΣ ιδρύθηκε το 1935 από τους αδελφούς Ισαάκ και Συμεών Τσαλίκογλου και λειτούργησε μέχρι το 1987. Το εργοστάσιο με την περίφημη οδοντωτή στέγη, που βρισκόταν στην οδό Αλέκου Παναγούλη κοντά στην γέφυρα του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, έχει κατεδαφιστεί.
“Η ιδιομορφία του εν λόγω εργοστασίου, ήταν ότι τα μηχανήματά του κατασκευάστηκαν σχεδόν όλα από το μηχανουργείο του (εξ ου και ο τίτλος της εταιρείας), όταν τα άλλα εργοστάσια εισήγαγαν κλωστουφαντουργικές μηχανές από την Ευρώπη. Οι ιδρυτές του εργοστασίου είχαν οργανώσει ένα τελειότατο μηχανουργείο και είχαν επιδοθεί στην κατασκευή αργαλειών, κολλαρίστρας κλπ. αποδεικνύοντας την πρόοδο της ελληνικής βιομηχανίας. Κατάφεραν να κατασκευάσουν 110 αργαλειούς τελειοτάτου τύπου, εισάγοντας μόνο το μαντέμι. Επίσης ο πατέρας των Ισαάκ και Συμεών Τσαλίκογλου, ΙΑΚΩΒΟΣ, εφεύρε έναν αργαλειό, ο οποίος δεν χρησιμοποιούσε κατά την ύφανση την σαΐτα. Ετσι επιτυγχάνονταν αυτόματα και ταχύτατα η ύφανση και καθίστατο εντελώς ακίνδυνη για την εργάτρια η εργασία, την στιγμή που πολλές φορές υφίστατο τα δεινά μιάς σαΐτας που ξέφευγε από την ύφανση. Για την εφεύρεση αυτή που τίμησε την ελληνική εφευρετικότητα, χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας 30 ετών στον Ιάκωβο Τσαλίκογλου, το οποίο προσπάθησε να εγκριθεί επισήμως και από το Αγγλικό Κράτος, ενώ το εργοστάσιο να χαρακτηριστεί σπουδαιότατο κλωστουφαντουργικό κέντρο. Οι εργάτεςτου εργοστασίου είχαν άριστη περίθαλψη και στοργή από τους διευθύνοντες το εργοστάσιο, για αυτό και τα εντυπωσιακά επιτεύγματα λόγω της άριστης συνεργασίας διοίκησης και εργατών. Το εργοστάσιο είχε γιατρό που φρόντιζε και τα μέλη των οικογενειών των εργατών
Γιώργος Μαυράκης, ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2018_05_79)
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences