Σίγουρα ο τίτλος του θέματος θα κίνησε την περιέργεια αρκετών, αλλά δεν θα γράψω για κάποιο νέο άγαλμα αλλά για ένα παλιό, του οποίου η κατασκευή του και η αρχική του τοποθέτηση χρονολογείται από το 1940.
Το άγαλμα αφορά τον έφιππο ανδριάντα του βασιλιά Κωνσταντίνου και η πόλη είναι η Θεσσαλονίκη.
Αφορμή για το θέμα φυσικά υπήρξε τι άλλο, φωτογραφίες εποχής οι οποίες με οδήγησαν να ψάξω λίγο την ιστορία πίσω από το συγκεκριμένο άγαλμα. Γλύπτης ήταν ο Γεώργιος Δημητριάδης και τοποθετήθηκε όπως ήδη έγραψα το 1940. Αποτελεί το μοναδικό μαρμάρινο έφιππο ανδριάντα και φυσικά το νέο του τίτλου, αφορά την μετακίνηση του 3 φορές στην πόλη της Θεσ/νίκης.
Αρχικά ήταν στο πάρκο μπροστά από τη ΧΑΝΘ (από εκεί είναι και οι φωτογραφίες μου), στη συνέχεια στα τέλη της δεκαετίας του '50 μετακινήθηκε στη πλατεία Βαρδάρη ή πλατεία Δημοκρατίας και η τελευταία μετακόμιση ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '60 όχι πολύ μακριά στην άλλα ίδια πλατεία σε άλλο κομμάτι καθώς ένα μέρος της πλατείας έγινε δρόμος.
Αρκετά με τον ανδριάντα όμως καθώς όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει πληροφορίες στο διαδίκτυο και ας γράψω κάτι για τις φωτογραφίες.
Η πρώτη φωτογραφία είναι από το 1941 και συγκεκριμένα με ημερομηνία 27 Μαρτίου 1941, στην πλατεία ΧΑΝΘ. Απεικονίζει έναν δεκανέα του πυροβολικού (Γ΄ Σύνταγμα Α/Α Πυρ/κου), μπροστά από το άγαλμα, με το άγαλμα να μη φαίνεται.... καθώς ήταν σκεπασμένο από γαιόσακους για να το προφυλάξουν από εχθρικούς βομβαρδισμούς.
Η δεύτερη φωτογραφία είναι με ημερομηνία 14 Μαΐου 1952, πάλι στην πλατεία ΧΑΝΘ, με το άγαλμα να φαίνεται αγέρωχο να ατενίζει το Θερμαϊκό (
, χωρίς να υποψιάζεται ότι σύντομα θα πάει σε άλλη πλατεία πιο διάσημη και κοσμοπολίτικη.
Η ιστορία ενός αγάλματος !!!!